Güvercinlerin Birinci ve İkinci Dünya Savaşı sırasında haber alıp göndermek için kullanıldığını hatırlatan Pierre Duquesnoy, uçuş hızları ve yüksekliklerinin bu kuşları, bu tür görevler için elverişli hale getirdiğini ifade ediyor. Pierre Duquesnoy aynı zamanda bu konu üzerinde başka çalışmaları da olan Plume Labs‘ın kurucusu. Dolayısıyla, bir şehrin semalarında uçup hava kirliliği seviyesini ölçecek sensörleri taşıyacak en iyi hayvanların da onlar olacağı düşünülmüş.
Birkaç güvercinden oluşan Piegon Air Patrol adlı devriyeyi oluşturan ekibin amacı, hava kirliliği konusunda İngiliz halkı arasında farkındalık yaratmak. Eğitimli güvercinlere giydirilen 25 gramlık sensörler havadaki azot dioksit ve ozon seviyesini ölçüyor. @PigeonAir Twitter hesabından ise kendi muhitlerindeki hava kirliliği seviyesini öğrenmek isteyen Ckullanıcılara istedikleri bilgi anlık olarak veriliyor.
HAVA KİRLİLİĞİ SEVİYESİNİ TWEET ATAN GÜVERCİN
Öte yandan pigeonairpatrol.com adresinde kuşların güzergahını veya hava kirliliği seviyeleriyle alakalı birtakım bilgileri takip etmek de mümkün. Güvercinlerden oluşan bu devriyenin görevi yalnızca üç gün sürecek olsa da Plume Labs’in geçen yıl yayınladığı iOS ve Android uygulaması yardımıyla dünyadaki pek çok şehirde hava kirliliği durumunu sürekli takip etmek ve önlem almak mümkün. Uygulamada Türkiye’den şehirler de bulunuyor.
LOG