Hamam ruhsatıyla domates üretiminden ihracata

İhracatın parlayan markaları tüm dünyayı Türk ürünleriyle buluşturuyor. 2000’li yıllarda domates üretimine hamam ruhsatıyla başlayan Argobay, Avrupa’nın en büyüklerinden. Has Tavuk ise 26 ülkeye Türk civcivi ve yumurtası ihraç eden yerli markalardan.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

İhracatın parlayan yıldızları yeni fikirlerle Türkiye ekonomisine ve dış ticaret açığına katkı sağlamaya devam ediyor. Birçok yönetici ilginç hikayelerle bugünlere geldiklerini belirtirken bunların en dikkat çekeni, Türkiye’nin en büyük domates ihracatçılarından Agrobay Seracılık Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Şentürk anlattı. Şentürk, “Türkiye’de henüz jeotermal seracılığın olmadığı 2001 yılında 60 dönümle başlayan yatırım bugün 700 dönüme ulaştı. Bu büyüklükle Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise Meksika’dan sonra ikinci büyük serasını oluşturduk. Babam bu yatırımı yaparken aslında mevzuat da onu takip etti. İlk jeotermal serayı kurmak istediğimizde bizden hamam ruhsatı istemişlerdi, o günlerden bugünlere geldik” ifadelerini kullandı. Şentürk, seralarda bine yakın çalışanla yılda 14-15 bin ton domates ürettiklerini belirterek, yıllık 15 milyon dolarlık ihracatın büyük bölümünü Avrupa ve Rusya pazarına yaptıklarını dile getirdi.

HAS TAVUK

26 ülkenin kümeslerine civciv ve yumurta veren Has Tavuk ise, Bursa’nın yanı sıra Eskişehir, Afyonkarahisar ve Balıkesir’de de üretim tesisleri bulunuyor. Firma, bin 600 çalışanıyla her yıl etlik ve yumurtalık 200 milyon civciv üretiyor. Genel Müdür Şahin Aydemir, kuluçka kapasitesi bakımından tek çatı altında Avrupa ve Türkiye’nin en büyük damızlıkçı firması olduklarını söyledi. Aydemir, “Türkiye’de pazar payının yüzde 70’i bizde. Dünyada da 26 ülkeye ihracat yaparak bu alanda 6’ncı büyük şirketiz” dedi.

BEREKET DÖNER

Ticari faaliyetlerine İstanbul Beyoğlu’nda küçük bir işletme olarak başlayan ve bugün 120 şubeye ulaşan Bereket Döner, Türk dönerini 13 ülkeye ihraç ediyor. Bereket Döner Üst Yöneticisi Muhammet Nezif Emek, “2014 yılında yurt dışına açılarak ilk ihracatımızı gerçekleştirdik. Bugün Gana, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Kosova, Irak, Afganistan, Ekvator Ginesi, Umman, Suudi Arabistan ve Tunus olmak üzere toplam 13 ülkeye ihracat yapar konuma geldik. Hedefimiz ilerleyen dönemde 20 ülkeye ihracat yapmak” diye konuştu. 

MEDİNE’YE GONDOLLA BAŞLADI İTALYA’YI AŞTI

Tekin Lunapark, Ankara Gençlik Parkı’nda torna işleri yaparken 1984’te lunapark oyuncakları üretmeye başladı. Şirket, 200 metrekarelik alandaki imalatını, günümüzde 7 bin metrekaresi kapalı, 25 bin metrekarelik bir fabrikada sürdürüyor. 1988’de ilk ihracatını Medine’ye “Gondol” satarak yapan firma, şu anda 15 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Tekin Lunapark, Suudi Arabistan’ın ardından, Irak, Suriye, Lübnan ve Ürdün gibi ülkelere ihracat yaptı. Firma, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, İtalya, Fransa, İngiltere, İsveç, İsviçre, Polonya gibi ülkelere de ihracata başladı. Tekin Lunapark Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yenen, hiç İngilizce bilmeden yola çıktığını ve şu anda yıllık 1,5-3 milyon dolar civarında ihracat yaptığını belirtti. Yenen, “En büyük rakibimiz İtalya idi. Müşteriler, İtalya’yı gezip, gelip bizden alışveriş yapmayı uygun görüyor. İtalyan ürünlerinin önüne geçtik” diye konuştu. Yenen, “Özellikle savaştan çıkan Arap ve Afrika ülkeleri lunaparkları çok sevdi” dedi.

23 ÜLKEYE YERLİ DİŞ KÖKÜ

Geliştirdiği yerli yüzey teknolojisiyle implant uygulamalarında yeni bir sayfa açan DTI İmplant, küresel Türk medikal markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. DTI İmplant Sistemleri Genel Müdürü Talat Buğur, öğrencilik yıllarında o dönemde daha çok yeni bir teknoloji olan diş implantlarını Türkiye’de üretmeyi kendine hedef olarak koyduğunu dile getirerek, 2012’de TÜBİTAK MAM ile yaptıkları iş birliği sonucu elde ettikleri kuru yüzey yerli implantların seri üretimi için İstanbul’da fabrika kurduğunu ifade etti. Ürettiklerinden daha çok satış yaptıklarını, gelecek yıl gerçekleştirecekleri üretimin tamamının satıldığını aktaran Buğur, “Şu anda yıllık 120 bin adet üretime ulaşmak üzereyiz. Bunun da yüzde 50’sini dış pazara satıyoruz. Dünyada birçok ülkeye ihracatımız söz konusu, 23 ülkeyle çalışıyoruz. Bu ülkeler, Avrupa’dan Uzakdoğu’ya kadar geniş bir yelpazeye sahip” diye konuştu. 

YAVRU BALIKLAR UÇAKLA GİDİYOR

Muğla’da faaliyet gösteren kültür balıkçılığı tesislerinde yetiştirilen balıkları 65 ülkeye satan Kılıç Holding, yavru balıkları da yurt dışına uçakla naklederek sektörde ilklere imza atıyor. Bodrum ilçesindeki tesiste 1991 yılında 30 tonluk üretimle sektöre adım atan firmanın Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ersin Kılıç Kızıltan, üretimin yüzde 70’ini başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD, Rusya, Ortadoğu ülkeleri ve Japonya’ya ihraç ettiklerini dile getiren Kızıltan, “Yüzde 30’luk tüketimi de iç piyasada değerlendiriyoruz. Zincir marketler ve çeşitli balıkçılarda da halkımıza sunuyoruz” dedi. Akdeniz ve Ege balığının çok beğenildiğine işaret eden Kızıltan, “Bu balığı Avrupa ülkeleri, daha sonra Rusya, ABD, Ortadoğu ülkeleri çok tüketiyor. Dünyadaki trend itibarıyla doğal stokların azalması, Akdeniz tipi beslenmenin popüler olması ve sağlıklı yaşamın daha ön planda olması dolayısıyla özellikle Akdeniz tipi balıklara çok talep var. Şu anda 65 ülkeye balık ihracatı yapabiliyoruz” diye konuştu.   

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Rusya'dan domates açıklaması: Beş şirkete daha yetki verilebilir
Rus heyet Salihli'de domates seralarını inceledi
Teşvikle ihracatı ‘tatlandırdı’

Ekonomi Haberleri