Hallerde tansiyon yükseliyor

Yurt genelinde çiftçiler ve pazarcılar esnafları meyve-sebze hallerinde eylem yapmaya devam ediyor. Çiftçiler ürünlerini maliyetin altında satmaktan, pazar esnafı da 3 metrelik tezgah kirasının 50 bin liraya çıkmasından dertli. Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Gür, “Esnafın parası olsa pazarcılık yapmaz’’ dedi.

Meyve ve sebzede ne çiftçinin ne de pazarcıların sıkıntısı bitmiyor. Geçtiğimiz haftalarda başta Antalya olmak üzere çok sayıda şehirde çiftçiler ürettikleri ürünleri maliyetinin altında alıcı bulmasına tepki gösterdi. Dün, Bursa Gemlik’te ise 7,5 saat süren eylem gerçekleşti. Belediye daha önce 10 bin liraya pazarcılara sattığı tezgâhları yeniden ihaleye çıkarıp 50 bin liraya kadar fiyat istedi. Gemlik’te tezgâh açan pazarcı esnafı, ihale haberine ayaklanma ile karşılık verdi.

Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Bülent Gür, Bursa’daki tüm sokak pazarlarının 1 yıl içerisinde kapalı alana taşınacağını söyledi. Gür, ihale süresinin 10 yıl olduğunu ve ihale başlangıç fiyatının ise 50 bin lira olduğunu söyledi. Gür, bu tezgâh fiyatlarını pazarcı esnafının karşılayamayacağını belirterek, “Pazarcı esnafının o kadar parası olsa zaten pazarcılık yapmaz, gider kendisine dükkân açar’’ ifadelerini kullandı.

Gür, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile bu konudaki görüşmelerinin devam ettiğini de sözlerine ekledi ve ihale gerçekleşene dek esnafın yol kapatma eylemlerini sürdüreceğini de kaydetti. Pazar Yerleri Yönetmeliği’nin 14 ve 15. maddesine göre, pazar yerinin başka bir alana taşınması halinde kura işlemi ile tahsis gerçekleştiriliyor.

Üreticilerden alınacak tahsis ücreti, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda yer alan tarifedeki en alt orandan hesaplanıyor. Öte yandan, çiftçiler de hal komisyoncularından yana dertli. Komisyoncuların düşük fiyata üreticiden alıp, tüketiciye yüksek fiyata ulaştırdığını söyleyen çiftçiler, ürünlerini satacak pazar bulamıyor.

‘Hal’ böyle olunca, gıda ürünlerinin marketlerdeki raf fiyatları da tüketicinin cebini yakıyor. Kasım ayında maydanozda 5,1, patateste 4, mandalina, kabak ve kuru incirde 3,6, salatalıkta, kuru kayısıda 3,2, elmada 3,1 kat üretici market fiyat farkı yaşandı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Bugün üreticide 20 kuruş olan maydanoz markette 1 lira 2 kuruşa, 78 kuruş olan kabak 2 lira 82 kuruşa, 7 lira olan kuru incir 24 lira 90 kuruşa, 10 lira olan kuru kayısı 32 lira 40 kuruşa, 86 kuruş olan salatalık 2 lira 77 kuruşa, 96 kuruş olan elma 3 lira 1 kuruşa satılıyor” diye konuştu.

Meyve ve sebze fiyatları tarladan market rafına çıkana kadar  pahalanıyor. Örneğin, tarladan 25 kuruşa çıkan patates önce halde komisyon zammına uğruyor sonrasında  market rafında 1,07 liradan satılıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

2017’nin trendi mor sebze ve meyveler

Ekonomi Haberleri