CELAL DEMİRBİLEK / İSTANBUL
Bulgaristan’da Türk asıllı çocukların spor yapmalarına ve okumalarına getirilen yasak üzerine Halil Mutlu, ailesini çok zor şartlar altında Bulgaristan’da bırakıp Türkiye’ye geldi ve Türk halterine damgasına vuran işlere imza attı. Halil, Türkiye şampiyonluğu ile başladı, Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonlukları ile rekorlar kırıp, halterin gözbebeği oldu. Halil Mutlu dünden bugüne yaşadıklarını Karar gazetesiyle paylaştı.
Yaşadığı rahatsızlık dolayısıyla zor günler geçiren eski milli halterci Naim Süleymanoğlu’na da değinen Halil Mutlu şöyle konuştu: “Naim abimizin rahatsızlğını duyunca çok üzüldüm. Allah’a şükürler olsun en zor günlerini atlattı. İnşallah eski sağlıklı durumuna kavuşur. Böyle bir değerimizi en kısa sürede yanımızda görmemiz bizleri sonsuz mutlu edecektir. Her zaman sporcuların yanında olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu nakil sürecinde çok büyük yardımlarda bulundu.”
* Halteri neden erken bıraktın?
35 yaşımda bıraktım. Bıraktıktan sonra iki yıl daha devam etmiştim. Federasyonda başkanlık seçimleri yapılacaktı ve iki ay vardı. Fakat salonda bulunan delegelerin yüzde 75’i belki de daha fazlası salonda Naim Süleymanoğlu’nun, Halil Mutlu’nun kim olduğunu bile bilmiyordu. 'Böyle bir delegeli sistem benim geleceğime karar veremez' dedim ve o gün spor hayatıma noktayı koydum. Daha sonra düşündüm ki, bu benim isyanımı belki birileri duyar ve delege seçiminde bir şeyleri değiştirirler diye düşündüm. Ancak gördüm ki hiç kimsenin umurunda değil. Ben bu sporu bırakacaksam podyumda bırakmam gerektiğini düşündüm. İki yıl daha toparlanmak için düşündüm ama olmadı. Dolayısıyla 2010 yılına kadar spor yaptım. Dolayısıyla tüm zorluklara rağmen en uzun sürede bırakmış bir sporcuyum.
* Pişman mısın?
Ben erken değil, geç bile bırakmıştım. 20-25 yaşlar ile mücadele edebilecek durumdaydım. Halteri bana rakiplerim değil, beni yönetenler bıraktırdı. Hiçbir zaman kişilerle işim olmadı ama bu süreç öyle bir işledi ki birilerini rahatsız etti. Ve başımıza da gelmeyen kalmadı.
* Haltersiz günlerin nasıl geçiyor?
Yine halterle geçiyor. Arada bir salona gider, antrenman yaparım. Haftanın iki günü futbol oynamak için halı sahalara giderim. Geri kalan zamanları çocuklarıma ve aileme ayırırım. Ayrıca okullarda da seminerlere katılıyorum. Geri kalan zamanımı da eskrim ile uğraşan çocuklarıma ve eşime ayırıyorum.
* Halterde federasyon başkanlığına aday olmuş ancak kazanamamıştın...
O zamanki Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, federasyon başkanı olmamı çok istemişti. Ama bürokratlar istemedi. Ben camiadan ve heveslerimden vazgeçmiş değilim.
* Halter Federasyonu Başkanı olursan projelerin neler olacak?
İnşallah bir gün başkan olursam Türk sporunun gününü kurtaran yöneticiler değil, Türk sporunun geleceğini kurtaran yöneticilerden olacağım.
* Halter sana neler kazandırdı?
Elbette çok şey kazandırdı ama birçok şeyi de götürdü. 10 yaşımdan itibaren aile yaşantım olmamıştı. Ancak kazandıklarımdan çok ailemden ayrı kalmaktan dolayı çok üzülmüştüm. Ama 70-80 milyonu da sevindirdim. Annem, babam ailem benimle gurur duyuyor.
* Sence doping nedir?
Hırsızlık ve ahlaksızlık
ŞAMPİYONLUKLARI ANTRENMANDA KAZANIRDIM
Halter yaptığı dönemdeki Halil Mutlu’yu anlatan eski milli sporcu, “Benim için yarışma 5 ay önce hazırlık döneminde başlar, uçağa bindiğim zaman hazırlık biterdi. Orada ne yapmam gerekiyorsa onu yapardım. Yoksa bu iş yarışmaya kalırsa, olmazdı. Şampiyonlukları müsabakalarda değil, antrenmanlarda kazanırdım” dedi. Türk halterinin artısı olarak hiçbir şey olmadığını söyleyen Halil, Türk halterindeki en büyük eksiklik olarak samimiyetsizliği işaret etti. Sporcu olduğu dönemde olimpiyatları dört gözle beklediğini hatırlatan Halil Mutlu şimdi ise 2020 Olimpiyatları yaklaştıkça korktuğunu ifade etti.