Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'in doğusundaki tahliye gecikiyor. Tahliyeyi gerçekleştirmek için Suriye rejimine ait otobüsler Halep'te bekliyor.
Tahliyenin gecikmesine "esir değiştirme" konusundaki anlaşmazlığın neden olduğu belirtiliyor. Esad rejimi, Halep'in doğusundaki sivil ve muhaliflerin tahliye edilmesi için yeni bir şart öne sürdü.
Suriye hükümeti, Halep'in doğusundaki tahliye ile aynı anda, muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgelerdeki rejim yanlısı yaralı asker ve sivillerin serbest bırakılmasını istiyor. Türkiye'nin arabuluculuğu sonrası Halep'in doğusunda tahliyelerin gerçekleştirilmesi amacıyla ateşkes yapılmıştı.
80 BİN KİŞİLİK ÇADIRKENT KURULACAK
Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'in doğusu 2012'den bu yana muhaliflerin elinde bulunuyor. Ancak Rusya ve Şii milislerin yardımıyla Esad rejimi Halep'in doğusuna son aylarda büyük bir saldırı başlattı.
Saldırılar sonrası muhaliflerin elinde bulunan bölgeler Esad rejiminin eline geçti.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter hesabından İngilizce yaptığı paylaşımda, Halep'ten kaçan sığınmacılar için 80 bin kişi kapasiteli çadır kent kurulacağını açıklamıştı.
BM de, Halep'teki insani durumla ilgili uluslararası topluma sert eleştirilerde bulundu.
Yardım çalışanları, temmuz ayı başından bu yana Esad birliklerinin ablukası altındaki bölgelere gıda ve ilaç yardımı yapamıyor.
BM'YE AĞIR SUÇLAMA
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Güvenlik Konseyi'ni yapılan sürekli uyarılara rağmen kan dökülmesini engellemek adına hiçbir şey yapmamak ve Halep'teki insanları kaderine terk etmekle suçladı.
Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana BM verilerine göre yaklaşık 400 bin kişi hayatını kaybetti, milyonlarca insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.