Dünya Müslüman Âlimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadaği, 30 Eylül'ün tüm dünyada "Halep için öfkelen" sloganıyla "Öfke günü" ilan edilmesini istedi. Karadaği yaptığı yazılı açıklamada, Esed rejimi ve Rusya'nın saldırıları karşısında Halep halkına destek olmak amacıyla "Öfke günü" ilan edilmesi için çağrıda bulunduğu 30 Eylül'de, tüm imam ve hatiplerin cuma hutbesini Halep'e ayırması gerektiğini belirtti.
Karadaği, din adamlarının, Suriye ve yıkıma uğrayan diğer ülkeler üzerindeki zulmün son bulması için öfkeli halk kitlelerinin önünde yer almaları gerektiğini savunarak, uluslararası camiayı çifte standart ve Esed rejimine arka çıkmaktan vazgeçmeye ve Suriye halkına destek olmaya çağırdı.
ÖLENLERİN SAYISI 500'E YAKLAŞTI
ABD ve Rusya öncülüğünde başlatılan ateşkesin 19 Eylül'de bitirildiğinin ilan edilmesinden bu yana Halep'te rejimin ve Rusya'nın bombardımanlarında ölenlerin sayısı 500'e, yaralananların sayısı ise 2 bine yaklaştı. Geceden bu yana Halep’i hedef alan onlarca hava saldırısında en az 30 kişi daha hayatını kaybetti.
HALEP'İN GÜNEYİNDE ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR
Reuters haber ajansı, Halep’in güneyinde bulunan 1070 Konut bölgesinde rejim güçleri ve yanında savaşan İran destekli Şii milisler ile muhalifler arasında şiddetli çatışmalar yaşandığını aktardı.
Halep’in güneyindeki stratejik Ramuse bölgesine komşu olan 1070 Konut bölgesi geçtiğimiz ay muhaliflerin denetimine geçmişti. Rejimin bu bölgeyi ele geçirmesi konumunu güçlendirmesine yol açacak ve rejim, muhaliflerin olası tehdidi altındaki kentin güney çıkışını sağlama almış olacak.
HASTANELER ÇÖKME EŞİĞİNDE
Rejimin ve Rus savaş uçaklarının yoğun bombardımanına maruz kalan Halep’teki sahra hastaneleri, kapasitenin üstünde çalıştığını ve kalabalıktan dolayı yeni yaralıları kabul edemediğini açıkladı.
Yaklaşık 300 bin insanın yaşadığı muhaliflerin denetimindeki Halep’in doğu mahallelerinde çalışan doktorlar, sağlık merkezlerinde çalışan sadece 30 doktorun olduğunu söyledi.
40 YARALININ TAHLİYE EDİLMESİ GEREKİYOR
Rejimin kuşatması altındaki muhalif bölgelerde ilaç ve sağlık malzemeleri sorunu olduğunu belirten doktorlar, zor şartlar altında hizmet vermeye devam eden 8 geçici sağlık merkezinde bekletilen ve sağlık durumu ciddi olan yaklaşık 40 yaralının tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.
20 GÜNLÜK YAKIT STOĞU KALDI
Enkazın altından ölü ve yaralı kurtarma çalışmalarını yürüten ve ‘Beyaz Kasklar’ adıyla da bilinen sivil savunma birlikleri de bombardımanın çalışmalarını olumsuz etkilediğini belirtti ve sadece 20 günlük yakıt stoklarının olduğunu ifade etti.