Halep'te son durum: Rusya vuruyor, PYD ve Esad ilerliyor

Rusya'nın Suriye'nin Halep vilayetindeki hava saldırıları nedeniyle muhaliflerin çekildiği üç köye PYD - YPG güçleri yerleşti. Esad güçleri ise Türkiye sınırına sadece 25 kilometre mesafede.

[Karar]

Rusya'nın Suriye'nin Halep kentinde sürdürdüğü hava saldırıları nedeniyle muhaliflerin çekildiği üç köyün, PKK'nın Suriye kanadı PYD'nin eline geçtiği bildirildi.

AFP'de yer alan habere göre Merenar, Aklamiye ve Deyr Cemal köylerinde muhaliflerle PYD'nin silahlı kanadı YPG arasında yaşanan çatışmaların ardından bölge halkı, Rus hava saldırılarından korktukları için muhaliflerden çekilmelerini istedi.

Muhaliflere üç cepheden kıskaç

Bunun üzerine YPG, diğer üç yerleşimin denetimini ele geçirdikten birkaç gün sonra pazar akşamı bu bölgeleri de ele geçirdi. Böylece muhalifler artık Halep'in kuzey kesiminde hem Kürtlerin, hem rejimin, hem de IŞİD'in kıskacında kalmış oldu.

Savaşan grupların her biri Türkiye sınırındaki bu vilayette denetiminde bulunan bölgeyi genişletmek istiyor. PYD, kontrolünde bulunan üç "kanton"dan Afrin'le bağlantısı olan Halep'te topraklarını genişletmek istiyor.

Esad güçleri Türkiye sınırına 25 kilometre mesafede

Öte yandan Rus hava akınlarıyla desteklenen rejimin ordusu Türkiye sınırına yirmi kilometre kadar mesafede bulunan Tel Rıfat şehrine doğru ilerlemeye devam ediyor. Esad güçlerinin, kente beş kilometre uzaklıkta olduğu bildirildi.

Esad rejimi, geçtiğimiz günlerde Rus Hava Kuvvetleri'nin desteğiyle düzenlediği saldırılarda Misrata köyünü ele geçirerek Türkiye'nin Halep'in merkeziyle bağlantısını kesmişti. Rusların hava saldırıları, Halep'ten Türkiye'ye onbinlerce kişilik yeni bir göç dalgasının ortaya çıkmasına neden olmuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Halep'te son durum: Esad rejiminden 'Humus' taktiği
BM'den Türkiye'ye 'Halep' çağrısı: Sınırları açın
Başbakan Davutoğlu AK Parti grubunda konuştu

Dünya Haberleri