Hakan Ateş: Milli cüzdan hayalinin peşinden koşuyoruz

Milli cüzdan hayalinin peşinden koştuklarını söyleyen DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, bu cüzdanla insanların maça gidebileceğini, alışveriş yapabileceğini, otobüse binebileceğini ve para transferi yapabileceklerini söyledi.

Bankacılık İnovasyonu Ödülleri 2016’da “Dünyanın En İnovatif Bankası’’ ödülüne layık görülen DenizBank’ın Genel Müdürü Hakan Ateş, 2014’te kazandıkları bu ödülü yinelemelerinin banka için tarihi bir anlam taşıdığını ifade etti. Ateş, “Çağdaşlaşma ve çağın gereklerini yakalamak ancak teknolojiyle mümkün. Bizim burada geri kalmamız asla düşünülemez. Biz artık bir teknoloji şirketi olduğumuzu görüyoruz. Teknolojiden ayrıldığımız ölçüde yok olma gibi bir riskimiz var” dedi.

INTERTECH’İN ÖNEMİ

Ateş, Intertech’te 150’si taşeron, 850’si tam zamanlı bin yazılımcının çalıştığını belirterek şöyle devam etti: “Şu anda Intertech’i satma gibi bir düşüncemiz yok ama ileride olmayacak diye bir şey de yok. Bugün bu şirketi kaldırın Silikon Vadisi’ne koyun, multimilyar dolarlar seviyesine ulaşacağını düşünüyorum. Bunu neden yapmıyoruz? Ben zamanı gelsin diye bekliyorum. Türkiye’de şimdiye kadar, DenizBank dışında teknolojisini paylaşan ikinci bir şirket yok.”

TALEBİMİZ YOK

Ateş, “milli cüzdan” diye bir hayalin peşinden koştuklarını, bu konuda Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom üst yöneticileriyle görüştüğünü söyledi. Konuya ilişkin PTT ve İBB gibi kuruluşlarla da temasta olunduğunu bildiren Ateş, şunları kaydetti: “Diyoruz ki ‘Teknolojimizi bedava verelim’. Karşılığında da, sistemin parçası olmak dışında, herhangi bir şey talep etmiyoruz.’’ Büyük şehirlerde şubeleşmek yerine, ATM’ler üzerinden yayılmaya çalışıyoruz diye konuşan Ateş, teknolojinin çok hızlı geliştiğine, teknolojiyle hareket eden ve etmeyen ülkeler arasında bir ayrışma yaşandığına işaret etti.

BİZİ RUSLAR ANLIYOR

Ateş, Moody’s’in not indirimine ilişkin olarak, “Türkiye ‘yatırım yapılabilir’ ülke notunu hak ediyor. Türkiye’deki büyüme diğer ülkelerde yok. Kamu borcunun milli gelire oranında Türkiye yüzde 31 düzeyindeyken diğer ülkelerin durumu ortada. Türkiye’de cari açığın milli gelire oranı yüzde 4 ama diğer ülkelere bakıldığında o kadar vahim bir durum göstermiyor.” Rusya’nın da yaptırımlar başladığında 600 milyar dolar düzeyinde bulunan borç düzeyinin 400 milyar dolara gerilediğini belirten Ateş, buna rağmen Rusya’nın notunun yatırım yapılabilir seviyenin altında tutulduğuna ve halimizden Rusların anladığına dikkati çekti.

RİSK PRİMİ YOK DENİLEMEZ

Bu kadar jeopolitik riskin olduğu bir coğrafyada “risk primi yoktur” denilemeyeceğini belirten Ateş, “Önemli olan o risk priminin azaltılması. Ben Türkiye’nin mukavim olduğu konusunda kesinlikle ikna olmuş durumdayım. Şu kadar olaydan birkaçı başka bir ülkede olsun bakalım ne olacak? Romanya’yı, Macaristan’ı, Kıbrıs’ı, Yunanistan’ı, İtalya’yı gördük, şimdi İngiltere’yi göreceğiz. Deutsche Bank’ı görüyorsunuz. Bizim bankacılık sistemimizde iddia ediyorum ‘şu banka patlar’ diye bir şey yok. Mümkün değil, yakından izleniyoruz” dedi.

“KUMARBAZ BANKACILIĞI YAPMIYORUZ’’

Türk bankacılığının son derece basit olduğunu, güzelliğinin de basitliğinden geldiğini ifade eden Ateş, “Türk bankacılığı son derece zarif ve sadedir. Biz fayda bankacılığı yapıyoruz. Kumarbaz bankacılığı yapmıyoruz. Onun için bize bu kadar teveccüh var. Toplam 135 milyar dolar dış kredisi var. Bu yıl Türkiye’nin ödeyeceği dış borç 169 milyar dolardır. 100 milyar dolarını bankalar, 69 milyar dolarını da özel sektör ödeyecek. Dolayısıyla bir baskı var, ama muhakkak aşılacak” diye konuştu.

“ŞEHİT VE GAZİLERDE BORÇLARIN TÜMÜNÜ SİLDİK’’

Ateş, “FETÖ operasyonu kapsamında kayyum atanan şirketlerin, kredi olarak bankacılık sektörü üzerinde bir yük hesabı var mı? Sizde bu rakam nedir?” sorusunu da şöyle yanıtladı: “5 milyar lira diye söylendi. Bizim etkilendiğimiz oran bankacılık payımızın çok altında çıktı. Büyük işlerde proje bankası olarak çok büyük oranda varız, tarım ve KOBİ’lerde varız. O yüzden büyük kaybımız yok. ‘Amiral Battı’da, amiralimiz ayakta duruyor. Brüt rakam 250 milyon lira civarında ama bunlar batmış değil. Önemli bölümü kanunla TMSF yönetimine alındı. Ancak şu çok enteresan, gazi ve şehitlerin yüzde 17 borcu bizde çıktı, onların hepsini sildik. Bankacılık payımızın üzerinde bir oran çıktı, gereğini de yaptık. Şehit ve gazilerin kredi kartı, kredi borçlarının tamamını sildik.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Tokat'ta 11 şirket TMSF'ye devredildi

Ekonomi Haberleri