Hackerler insan hayatını tehdit eder güce ulaştı 

Güvenlik uzmanları insan hayatına tehdit eder boyutlara ulaşan hacker saldırına karşı tedirdigin.

KARAR/ALMANYA 

Hacker saldırılarının  maddi çıkar temin etmek için yapılan eylemlerden çıkıp,  insan hayatını ve çevreyi tehdit eden bir terör aracı haline gelmesi, Cyber Güvenlik uzmanlarını endişeye sevkediyor.  Cyber saldırılarında endişe veren gelişmelerin en önemli örneği Suudi Arabistan’da bulunan elektrik santraline 2017 sonunda yapılan saldırı. Bu saldırıda hackerler santralin bilgisayar merkezine bir virüs göndermişti. Bu virüs zamanında tespit edilmeseydi patlamalara ve elektrik santralindeki hidrojen sülfit gazının yayılmasına neden olabilirdi. Bu saldırı insan hayatına mal olacak bir çevre felaketi ile sonlanabilirdi. 

KAMUOYU İLGİSİZ 

Bu tür büyük bir tehlike potansiyeli  hacker saldırılarında normal karşılaşılan bir durum değil. Dünya kamuoyunun çok ilgisin çekmeyen bu saldırı aslında hacker tarihindeki en büyük üç sabotaj saldırısından birisi. İran’daki atom santraline 2010 yılında yapılan Stuxnet saldırısı da benzeri tehlikeler içeren bir saldırı olarak tarihe geçmişti. Her iki saldırı da coğrafi olarak uzak sayılabilecek bölgelerde gerçekleşmesi ve özellikle batıda gerçekleşmemiş olması nedeniyle pek ciddiye alınmadı. Ancak Suuii Arabistan’daki saldırıda Triton isimli bir yöntem kullanan hackerlerin bunu dünyanın herhangi bir yerinde de kullanma imkanları var. Fire Eye isimli güvenlik şirketi Triton’la ABD ve batı ülkelerindeki hedeflere de saldırı hazırlığı olduğunu iddia ediyor. 

HACKERLER PLANLI İLERLİYOR

Suudi Arabistan saldırısında hackerler uzaktan müdahale ile  suni bir acil durum ortamı yaratıp bütün güvenlik sistemlerini devre dışı bırakmayı planlıyordu. Bu saldırı tamemin bir tesadüf sonucu önlenebildi. Uzmanlar bu tesadüfün ortaya çıkma nedinini de hackerlerin yaptığı bir hatadan dolayı sistemin uyarı vermesine bağlıyor. Yapılan araştırmalarda hackerlerin 2014 yılından beri santrali izlediği sistemin internet ağına girmeyi başardığı ortaya çıkıt.  

İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİ İŞİN İÇİNDE

İran’a ait atom santraline 2010 yılında Stuxnet isimli virüslü yapılan saldırı da İranlalılar tarafından önlenmişti. İranli yetikililer bu saldırının küçük hasarlarla engellediğini  açıklasa da güvenlik uzmanları bu saldırının İran Atom Programı’nı bir kaç yıl geriye attığını, bir hava saldırısı ile elde edilecekadar zarar verdiğini iddia ediyor.  Hacker camiası bu saldırın arkasında ABD ve İsrail olduğuna emin. 

TEHLİKEYİ KÜÇÜMSEMEMEK

Tüm tehdit potansiyellerine rağmen her türlü cyber saldırıyı karşılayabilecek yüzde yüz güvenlikli yazılımlar bugünün teknolojisi ile mümkün değil. Her güvenlik zincirini kırabilen kriminal bir hacker ağı dünya genelinde faaliyet gösteriyor. Yer yer istihbarat örgütlerininde yer aldığı Hacker eko sistemine karşı alınabilecek en büyük tedbir bu tehlikeyi hiç bir zaman küçümsememek. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Chris Roberts: Canım sıkıldı NASA'yı hack'ledim

Teknoloji Haberleri