Hacet (dilek) namazı nasıl kılınır? İşte okunacak dualar...

Üç ayların ilk kutsal günü olan Miraç Kandili'nde hacet namazı kılmanın pek çok fazileti bulunuyor. Ahirete veya dünyaya dair bir dileğin gerçekleşmesi arzusuyla kılınan hacet namazı, en 2 en fazla 12 rekat kılınabilir. Nafile namazı olup, isteğe bağlı kılınır. İşte, hacet namazı kılınışı...

Miraç Kandili'ne özel bir ibadet bulunmuyor. Din alimleri, bu mübarek gecede kaza namazları veya nafile namazı kılınması, Kur'an-ı Kerim okunması tavsiyesinde bulunuyor. Diyanet'e göre hacet namazı kılınışı, diğer namazlarla benzerlik gösteriyor.

HACET (DİLEK) NAMAZI NEDİR?

Ahireti ya da dünyası için bir dileği bulunan Müslümanların Allah rızası adına kıldığı nafile namazıdır. Hacet namazı, 'dilek namazı' olarak da anılır.

Hacet namazı, mekruh vakitler dışında olan her vakitte kılınabilmektedir. Bu namaz genellikle Ramazan ayında kılınır fakat senenin her günü de hacet namazı kılınabilmektedir.

Kadir Gecesi, kandil gecesi, bayram gecesi ve berat gecesi gibi bazı mübarek günlerde namaz kılmanın ayrı bir sevabı bulunmaktadır.

HACET NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Hacet namazı genel olarak perşembeyi cumaya bağlayan gecelerde ya da kandil gecelerinde kılınması önerilir. Fakat tüm gecelerde kılınabilir.

HACET NAMAZI KAÇ REKAT?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, hacet namazı 2 ya da 4 rekat şeklinde eda edilir. Bazı rivayetlere göre 12 rekat da kılınabilir.

Namazın ardından Peygamber Hz. Muhammed'e salavat getirilir.

HACET NAMAZININ ÖNEMİ 

Bakara Süresinin 153. ayetinde, "Ey iman edenler! Allah'tan sabır ile ve namaz ile yardım isteyin. Şüphesiz ki Allah sabredenler ile beraberdir" şeklinde buyrulur.

Bu ayetten anlaşıldığı üzere, Allah'tan isterken namaz ile istemeliyiz.

HACET NAMAZI NASIL KILINIR?

1. Rekatta: "Niyet ettim niyet eyledim Allah rızası adına dört rekat Hacet namazı kılmaya" şeklinde niyet edilir.

"Allahu Ekber" diyip iftitah tekbiri alınır ve namaza başlanır. Subhaneke duası ve Euzü besmele çekilir. Ardından da Fatiha Suresi sonra 3 kez Ayetel Kürsi okunur. Sonra rükuya ve secdeye gidilir. Doğrulur, tekrar secdeye gidilir.

2. Rekatta: Ayağa kalkılıp kıyama durulur. Besmele çekip Fatiha suresi okunur. Ardından sırası ile birer kez İhlas suresi, Felak suresi ve Nas suresi okunup rükuya gidilir. Sonra secdeye gidilir ve doğrulup tekrar secdeye gidilir. Oturarak Ettahiyyatu okunur.

3. Rekatta: 2. rekatın bitişinde oturduktan sonra tekrardan ayağa kalkılıp kıyama durulur ve besmele çekilip Fatiha suresi okunur. Sonrasında sırası ile birer kez İhlas suresi, Felak suresi ve Nas suresi okunup rükuya gidilir. Ardından secdeye gidilip doğrulup tekrar secdeye gidilir.

4. Rekatta: Ayağa kalkılıp kıyama durulur ve besmele çekilir. Fatiha suresini ve sırası ile birer kez İhlas suresi, Felak suresi ve Nas suresi okunup rükuya gidilir. secdeye gidilir ve doğrulup tekrar secdeye gidilir. Oturarak Ettahiyyatu, Allahumme salli, Allahumme Barik ve de Rabbenâ duaları okunur. Son olarak da "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" denilerek sağa ve de sola selam verilip namaz tamamlanır.

Namaz bittikten sonra hacet duası okunur ve Allah'tan ne dilerse onun için dua edilir. Hacet duası okumak şart değildir. Bu duayı bilmeyen kişiler, istedikleri şekilde dua edebilir.

HACET DUASI NEDİR, NASIL OKUNUR?

Okunması sünnet olan Hacet duası şöyle:

Allahümme innî es'elüke tevfîka ehli'l-hüdâ ve a'mâle ehli'l-yakîni ve münâsahate ehli't-tevbeti ve azme ehli's-sabri ve cidde ehli'l-haşyeti ve talebe ehli'r-rağbeti ve teabbüde ehli'l-verâi ve irfâne ehli'l-ilmi hattâ ehâfük. Allahümme innî es'elüke mehâfeten tahcizünî an ma'siyetike hattâ a'mele bi-tâatike amelen estehikku bihi rıdâke ve hattâ ünasıhake bi't-tevbeti havfen minke ve hattâ uhlisa leke'n-nasihate hubben leke ve hattâ etevekkele aleyke fi'l-ümûri ve husne zannin bik. Sübhâne Hâlikı'n-nûr.

Hacet duasının meali şu şekilde:

Allah'ım! Senden hidâyet ehlinin başarısını, yakın ehlinin amellerini, tevbe ehlinin öğütleşmesini, sabır ehlinin azmini, korku ehlinin ciddiyetini, senin rızana rağbet gösterenlerin talebini, takva ehlinin ibadetini, ilim ehlinin irfanını isterim ki, senden hakkıyle korkayım. Allah'ım! Senden öyle bir korku isterim ki, o beni sana isyandan men'etsin, taki sana itaat ile öyle amel edeyim ki onunla senin rızana ereyim, senden korkarak samimiyetle sana döneyim, sırf senin sevgini kazanmak için halis nasihat edeyim, her işte sana güvenip sana dayanayım sana güzel zan besleyeyim. Nurun yaratıcısı olan Allah, her türlü nekais ve kusurlardan münezzehtir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Fitre kimlere verilir? Son gün ne zaman? İşte Diyanet'e göre 2021 fitre miktarı
İllere göre Ramazan imsakiyesi 2021
2021 Ramazan ne zaman başlayacak? İşte Ramazan Bayramı tarihi

Ramazan Haberleri