2019 hac kayıt tarihleri 28 Aralık 2018 günü açıklandı. 2 milyondan fazla hacı adayının beklediği kura çekimleri canlı yayında gerçekleşti. Hacı adayları isminin çıktığını TC numaralarıyla sorgulatabiliyorlar. Hac kuralarında adı çıkan hacı adaylarını bu gün ayrı bir heyecan sardı. Çekilişte isminin çıktığını öğrenenler kesin kayıt için bu gün işlem yaptırmaya başladılar. 2019 hac kayıt tarihleri kura çekilişinin yapıldığı gün açıklanmıştı. Hac kesin kayıtları 2 ve 11 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Milyonlarca hacı adayı tarafından merak içinde beklenen kura sonuçları Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde ilan edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı resmi sitesi üzerinden yapılan açıklamanın yanı sıra Hac kura sonuçlarına göre Hacca gitmeye hak kazanan adaylar SMS ile de bilgilendirildi.
2019 HAC KESİN KAYITLARI NE ZAMAN YAPILACAK?
Kurada adı çıkanlar, 2-11 Ocak 2019'da "Kesin Kayıt Yaptırabilir" belgesini internet ortamından veya müftülüklerden alarak, kayıtlarını yaptırabilecekler.
KURAYI KAZANAMAYANLARIN ŞANSI DEVAM EDİYOR MU?
Belirlenen süre içerisinde kesin kayıt yaptırmayanların yerine, hac konaklama türlerine göre kura sırası gözetilerek 17-25 Ocak 2019'da dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıtlar alınacak.
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2007-2019'da kayıt yaptırıp da daha önce hiç hacca gitmemiş şehit anne, baba, eş ve evlenmemiş çocukları ile gazi ve eşlerinden müracaat edenleri kurasız hacca götürecek.
HAC KAYITLARI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ HUSUSLAR
1) Hac kesin kayıtları 2 ve 11 Ocak 2019 tarihleri arasında yapılacaktır.
2) Kesin kayıt hakkı elde eden hac yolcularının; Kesin Kayıt Belgesini alması esnasında sistemde kayıtlı olan cep telefonlarına gelecek şifre ile sisteme giriş yapabilmelerine, cep telefonu bulunmayanların ise müftülüklere başvuracaktır.
3) Kesin kayıt hakkı elde eden yolcular; hac kesin kayıt belgeisni hac.diyanet.gov.tr adresinden alabilecekleri gibi, internet imkanıolmayan yolcular iil/ilçe müftülüklerinden ‘’Diyanet İşleri Başkanlığına veya Acentaya Kesin Kayıt Belgesi’’ Alabileceklelerdi.
4) Kesin kayıt belgesi alan yolcuların kayıt süresi içerisinde;
- a) Diyanet İşleri hac organizasyonunu seçenler il müftülüklerine
- b) Acente organizasyonu seçenler ilgili acenteye
- c) Müracaat ederek kesin kayıtlarını yapacaklardır.
5) Hac Kesin Kayıt Belgesini aldığı halde süresi içerisinde başkanlığa veya acentaya müracat etmeyerek kayıt yaptırmayanlara kesin kayıt hakkı verilmeyecektir.
6) Kesin kayıt hakkı elde edenlerden herhangi bir mazeret sebebiyle kayıt yaptırmayarak, bu haklarını gelecek yıla devretmek isteyenlere bu hak tanınmayacaktır.
HAC KAYDI SIRASINDA HACI ADAYINDAN İSTENİLECEK BELGELER
1) En az 20 Şubat 2019 tarihine kadar geçerlilik süresi olan pasaport.
2) Nüfus cüzdanının önlü arkalı fotokopisi
3) Son 6 ay içerisinde çekilmiş beyaz fon üzerine 4*6 ebatında 3 adet vesikalık fotoğraf
4) Hac ücretinin yatırıldığına dair belge
5) Acente kesin kayıt belgesi
HAC KONAKLAMA TÜRLERİ NELER?
Hac yolcularına farklı hizmet seçenekleri sunabilmek maksadıyla Mekke ve Medine’deki bina ve otellerin fiziki yapıları ile Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’ye olan mesafeleri dikkate alınarak ve verilen hizmetler açısından hac konaklama türlerinin aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.
1- Oda Tercihli Konaklama Türü
a. Mekke-Medine’de oda içinde banyo-tuvalet, buzdolabı, yatağı bulunan, asansör sayısı yeterli, lobisi, müstakil yemekhane salonu bulunan, ortak kullanım mekânları hacı sayısına göre yeterli oda kapasitelerine ve belirli oranlarda 2, 3 ve 4 kişilik odalarda,
b. Mekke’de Mescid-i Haram’a en fazla 7 km. Medine’de ise Merkeziye’de veya Mescid-i Nebevi’ye en fazla 700 metre mesafede yer alan binalarda,
c. Mekke ve Medine’de binalarda her bir odada asgari 4 m² ’ye 1 kişi düşecek şekilde konaklama yaptırılacaktır.
d. Mekke’de hacıların otellerden Kabe’ye ulaşımları ücretsiz olarak otobüslerle ring usulü yapılacaktır. (Bu hizmet Suudi Arabistan Mekke trafik komisyonu tarafından 4-15 zilhicce tarihleri arasında verilememektedir.)
e. Yemekler; sabah kahvaltısı, öğle öğünü için kumanya paketi ve akşam yemeğinin tabildot şeklinde verilecektir.
f. Hac Süresi uçak programına göre ortalama 35-45 gün arası planlanmaktadır.
g. Medine’de konaklama süresi 4-6 gün arasında planlanmaktadır.
h. Hac kesin kayıt ücretleri Suudi Arabistan Krallığı Hac ve Umre Bakanlığı ile yapılacak olan protokol toplantısı sonrasında belirlenecektir.
i. Ancak vatandaşlarımızın hac konaklama tür tercihlerini kendilerine uygun kategoride yapabilmeleri için Oda Tercihli Konaklama Türünün fiyatı (odada kalınan kişi sayısına göre) takribi: 15.000-21.000 SAR olarak belirlenmiştir.
2- Otel Konaklama Türü
Mekke ve Medine standartlarına göre günlük oda temizliği, çarşaf ve havluların değişimi vb. hizmetleri veren 4 ve 5 yıldızlı otellerde, 2 veya 3 kişilik odalarda konaklama yaptırılacaktır. Organizasyonun; otellerin Mescid-i Haram’a ve Mescid-i Nebevi’ye olan takribi uzaklıklarına ve verilen hizmetlere göre aşağıda belirtildiği şekilde 2 ayrı kategoride düzenlenmektedir.
1. Otel-1 konaklama türünde; Mekke’de Mescid-i Haram’a en fazla 500 metre mesafede, Medine’de ise Merkeziye’de bulunan yıldızlı ve 3 öğün açık büfe yemek hizmeti veren otellerde ve sürenin uçak programına uygun olarak 13 - 18 gün aralığında konaklama yaptırılacaktır.
2. Otel-2 konaklama türünde; Mekke’de Mescid-i Haram’a en fazla 1000 metre mesafede, Medine’de ise Merkeziye’de yer alan yıldızlı ve 2 öğün açık büfe yemek hizmeti veren otellerde ve sürenin uçak programına uygun olarak 14 - 25 gün aralığında konaklama yaptırılacaktır. Otel konaklama türlerinde (Otel 1 / Otel 2) otel ve oda kapasite sayıları sınırlı olup, kesin kayıt hakkı kazananların kayıtları otel ve oda boşluklarına göre yapılacaktır. “Otel Konaklama Türü” otellerin Kabe’ye yakınlığı ve verilen hizmetler sebebiyle “Oda Tercihli Konaklama Türü’”nden daha pahalıdır ve fiyat aralığı serbest bırakılmıştır.