Hac kayıt yenileme işlemleri ne zaman? Diyanet işleri Başkanlığı Hac kayıtları | Ne zaman bitiyor?

Hac kayıt yenileme işlemleri başladı mı? Milyonlarca hacı adayı büyük bir heyecanla bu sorunun cevabını arıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı hac kayıtları yenileme, hac kaydı, hac kayıt ücretleri ne kadar konusunda açıklama yaptı. Kayıt yenileme işlemleri artık otomatik olmayacak. Adayların kendileri hac kayıt yenileme işlemi yapacak. Peki hac kayıtları yenileme işlemi ne zaman ve nasıl yapılacak? Ayrıntılar ve tüm gelişmeler haberimizde.

2017 yılı Hac kayıt yenileme işlemleri başladı mı? Milyonlarca hacı adayı hac kayıt işlemlerinin ne zaman ve nasıl yapılacağı sorusunu soruyor. Önceki yıllarda mevcut başvuruların kayıt işlemleri sonraki dönem otomatik olarak yapılıyordu. Bu dönem artık hacı adayları yeni yılda kayıtlarını tekrar yenilemek zorunda. Peki hac kayıtları nasıl yenilenir? Ne zaman başladı, ne zaman bitecek? Hac kayıt yenileme işlemleri son tarihi ve tüm ayrıntıları haberimizde.

HAC KAYIT YENİLEME İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR? KAYITLAR NE ZAMAN?

Kutsal görevini yerine getirmek üzere Diyanet İşleri Başkanlığı üzerinden hac kaydı yaptıran hacı adayları, 2017 yılı için hac kayıt yenileme işlemi yapmak zorunda. Önceki yıllarda otomatik olarak güncellenen hac kayıt başvuruları, bu yıl hacı adayları tarafından bireysel olarak yenilenecek. Peki, hacca gidecek olan vatandaşlar başvuru kayıtlarını nasıl yenileceyecek? Hac kayıt yenileme işlemleri tarihi, ne zaman başladı ne zaman bitecek? 

2017 yılında ilk kez hac başvurusu yapan hacı adayları için başvuru dönemi önceki hafta başlamıştı. İbadetlerini yerine getirmek ve kutsal mekanları görebilme mutluluğuna erişmek için önceki yıllarda hac kayıt başvurusu yapan ve sıranın kendisine gelmesini bekleyen hacı adayları, 2017 yılı ile birlikte önceki kayıtlarını yenilemek zorunda.

HAC KAYIT YENİLEME İŞLEMİ İÇİN TIKLAYIN

Diyanet İşleri'nin resmi internet adresinden yapılan duyuruda işlemler için herhangi bir ücret alınmayacağı ifade edilirken 9 Ocak 2017'de başlayan sürenin 31 Ocak'ta dolacağı dile getirildi.

Geçtiğimiz yıllarda sistem otomatik olarak yenilediği hac kayıt yenileme işlemini bu yıl adaylar sisteme girerek kendileri güncelleyecek. İşlemler internet üzerinden ve Diyanet İşlerine bağlı kurumlardan yapılabilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı geride kalan yıllarda otomatik olarak, yenileme başvurusu olmamasına rağmen önceki kayıtları otomatik güncellemekteydi. Fakat alınan yeni kararlar doğrultusunda yenileme işlemi hacı adaylarının kendisine bırakıldı.

BAŞVURULAR NASIL YAPILIR?

Daha önceki yıllarda başvuru yapmayan adaylar için açılan başvuru süreci Diyanet İşleri’nin resmi internet adresinin yanı sıra illerde bulunan müftülüklerden de yapılabilecek. Hac için ilk defa kayıt yaptıracak hacı adayları konaklama tercihlerini de kendileri belirleyecek. 

BAŞVURU YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

20 TL’lik ön kayıt ücretini belirtilen bankalara yatıracak olan adaylar kayıt paralarını yatırmalarının ardından “Oda tercihli konaklama” ve “Otel konaklama” türlerinden birini seçecek. Önceki yıllarda kayıt yaptıran adaylar başvurularını yenilediği takdirde kendilerinden ücret alınmayacak.

SON GÜN NE ZAMAN?

2017 yılında ilk kez kayıt yaptıracakların 28 Aralık- 6 Ocak tarihlerinde başvurularını tamamlamış olması gerekiyor. Önceki yıllarda kayıt yaptıran kişiler ise 9 Ocak ile 31 Ocak tarihleri arasında kayıtlarını yenilemek zorunda. Diyanet İşleri yaptığı uyarıda adayların yenileme işlemlerinin otomatik olmayacağını bu nedenle yenileme işlemlerinin bireysel olarak yapılması gerektiğini ifade etti. Yenileme işlemlerini yapmayan adaylar 2017 yılı kuralarına dahil edilmeyecek.

İLETİŞİM BİLGİLERİ GÜNCELLENMELİ

Kura çekiminin ardından kutsal topraklara gitme hakkı kazanan kişiler sistemde kayıtlı bulunan iletişim bilgileri üzerinden kurumla iletişime geçecek. Bu nedenle iletişim bilgilerini güncellemeyen adayların sorumlulukları kendilerine ait olacak.

HACI ADAYLARI KAZANDIĞINI NASIL ÖĞRENECEK

Hac ibadeti için seçilen şanslı kişiler arasına giren adayların cep telefonlarına SMS şifresi gelecek. Bu şifre ile birlikte kuruma giden kişiler “Kesin kayıt yaptırabilir” belgesiyle birlikte diğer işlemleri başlatabilecek.

HAC İBADETİ NEDİR? NE ZAMAN YAPILIR?

Hac kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Hac, bir şeye yönelmek, bir yeri ziyaret etmek, bir şeyi amaçlamak anlamına gelmektedir. İslâm'ın beş esasından biri de hacca gitmektir. Hac, Kâbe'yi ve etrafındaki kutsal mekânları, hac mevsiminde, usulüne uygun olarak ziyaret etmektir.

Bu ibadeti yerine getirene hacı denir. Hac hem bedenle hem de malla yapılan bir ibadettir. Bir Müslümana haccın farz olması için şu şartların bulunması gerekir:

- Akil sağlığı yerinde ve ergenlik yaşına gelmiş olması

- Özgür olması

- Hacca gidip gelecek maddî güce sahip olması

- Hacca gitmesine engel olacak bir sağlık probleminin olmaması

- Hacca giderken kullanacağı yolun güvenli olması

Haccın Farzları 1. İhram 2. Kâbe'yi tavaf 3. Arafat'ta vakfe

Hac ibadetini yerine getirmek ve kutsal toprakları görmek isteyen adaylar, hac kayıt işlemleri için Diyanet İşleri Başkanlığı sistemine başvurdu. Hac kayıt yenileme işlemleri ne zaman ve nasıl yapılır?

HAC İBADETİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Hac, yüz binlerce Müslüman bir araya geldigi bir ibadettir. Bu yönüyle hac, mahşer gününe benzer. Kendini bu muhteşem kalabalığın içinde bulan insan, Allah'in huzurunda toplanacağı günü (mahşer) hatırlar. Bu duygu ve düşüncelerle o gün verilecek hesabı düşünür. Böylece daha bu dünyada iken kendini hesaba çekme fırsatı yakalamış olur. Hayatını gözden geçirir, eksiklik ve hataları varsa onları düzeltme ve tamamlama imkânı elde eder.

Allah'a, verdiği nimetler için şükrederek günahlarından tövbe eder. Peygamberimizin (as) de buyurduğu gibi anasından doğduğu günkü gibi tertemiz olur.
Haccın diğer ibadetlerden farklı olarak bir de uluslararası yönü ve faydası vardır. Çünkü hac yapmaya dünyanın dört bir yanından Müslümanlar gelirler. Hac için Mekke'ye gelen bir Müslüman diğer ülkelerdeki farklı kültürlerden Müslümanlarla tanışır, onları tanır ve böylece düşünce ufkunu genişletir. İslâm'ın kardeşliğe verdiği önemi bir kez daha ve somut bir şekilde kavrar, birlik ve beraberlik duygusunu daha bir kuvvetle hisseder.


Irkı, rengi, cinsiyeti, dili, toplumsal konumu ve yaşı birbirinden farklı insanların bir araya gelip kaynaştığı hacda, insanların eşitlik ve adalet duyguları gelişir. Hacca giden bir Müslüman; makam, mevki ve servet gibi maddî ve dünyaya ait değerlerin önemsizliğini kavrar, bunlarla övünmekten kaçınır.

Hacda zengin-fakir, kadın-erkek, yaşlı-genç herkes eşit şartlarda hareket eder, aynı zorluklarla yüz yüze gelir. Bu durum dayanışma ve yardımlaşma duygularının artmasına ve kardeşlik ruhunun gelişmesine yardımcı olur. Böylece, hacca giden insanlar diğer insanların haklarına saygı gösterme, kinci davranışlardan kaçınma gibi olumlu özelliklerini geliştirme imkânına kavuşurlar.

Hac kayıt yenileme işlemleri başladı mı? Milyonlarca hacı adayı büyük bir heyecanla bu sorunun cevabını arıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı hac kayıtları yenileme, hac kaydı, hac kayıt ücretleri ne kadar konusunda açıklama yaptı. Kayıt yenileme işlemleri artık otomatik olmayacak. Adayların kendileri hac kayıt yenileme işlemi yapacak. Peki hac kayıtları yenileme işlemi ne zaman ve nasıl yapılacak? Ayrıntılar ve tüm gelişmeler haberimizde.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Görmez'den hac kontenjanı müjdesi: Bu yıl 80 bin kişi hacca gidecek
Hac işlem ve ödemeleri PTT şubelerinden yapılabilecek
2017 Hac kayıtları yarın başlıyor

Güncel Haberleri