Güney Kore'de 13 kişinin grip aşısı yaptırdıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından konuyla ilgili soruşturma başlatıldı. Kore Doktorlar Birliği, soruşturma sona erene kadar aşı programının durdurulması çağrısı yaptı. İnceleme heyetinin başkanı, ölümlerle aşı arasında bağlantı olduğuna inanmadığını söyledi.
Yaklaşık 52 milyon nüfuslu Güney Kore'de şimdiye dek yaklaşık 13 milyon kişiye grip aşısı uygulandı.
19 MİLYON KİŞİLİK AŞI PROGRAMI BAŞLATILMIŞTI
Covid-19 salgınıyla mücadele ederken muhtemel bir grip salgınının sağlık sistemi üzerinde ilave yük oluşturmasını önlemeye uğraşan hükümet geride bıraktığımız ay 19 milyon kişiyi kapsayan ücretsiz bir aşı programı başlatmıştı.
17 yaşındaki bir erkek çocuğun grip aşısı olduktan iki gün sonra yaşamını yitirmesi kaygı yaratmıştı.
ÖLENLERİN ÇOĞU YAŞLI
Hayatını kaybeden diğer kişilerin hepsinin yaşlı olduğu, ileri yaştaki sekiz kişinin ise kronik hastalıkları olduğu öğrenildi.
Güney Sağlık Bakanı Neung-hoo, "İnsanların aşı nedeniyle kaygılanmasını anlıyorum. Ölümlerin nedenlerini araştırıyoruz. Farklı devlet kurumlarının katıldığı soruşturmada, üretimden dağıtıma tüm aşamaları titiz bir şekilde inceleyeceğiz" dedi.
SORUŞTURMA HEYETİNDEN 'AŞI GÜVENLİ' AÇIKLAMASI
Soruşturma heyetinin başkanı Prof. Kim Jun-kon ise aşı programının güvenli olduğu hususunda halka güvence vermeye çalıştı.
Şimdiye dek gerçekleştirilen incelemelerde ölümlerin aşıyla ilgili olmadığını belirlediklerini ifade eden Kim, hayatını kaybeden kişilerin otopsilerinin devam ettiğini ve cesetler üstünde Covid-19 testlerinin yapılacağını da kaydetti.
"ÖLÜMLERİN AŞIDAN KAYNAKLANMA İHTİMALİ DÜŞÜK"
Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin Başkanı Jeong Eun-kyeong da meclise bilgi aktarırken "Ekibimiz, ölümlerin aşılardan kaynaklanmış olması ihtimalinin düşük olduğuna inanıyor" dedi.
Aşı programı, daha önce buzdolabında tutulması gereken beş milyon doz aşının bir sağlık kuruluşuna taşındığı sırada oda sıcaklığına maruz kaldığının meydana çıkması üzerine üç hafta süreyle askıya alınmıştı.
Ölen kişilerden hiçbirine, geri çağrılan bu aşıların yapılmadığı bildirildi.
Prof. Kim, bu olayın sonrasında programın sürmesi tavsiyesinde bulunmuştu.
Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgınıyla beraber talebin arttığı grip aşılarıyla ilgili açıklama yaptı. Bakanlık aşı alma hakkı kazananların listesinin e-Nabız sistemine yüklendiğini ve vatandaşların işlemlere başlamadan önce buradan ismini kontrol etmesi gerektiğini bildirdi.
GRİP AŞISI NASIL ALINIR?
Grip aşısı yaptırmak isteyen vatandaşlar önceki senelerde olduğu gibi eczaneye gidip aşı satın alamayacak. Aşı olmak isteyen kişiler öncelikle e-Nabız uygulamasına girerek aşı alma hakkının olup olmadığını kontrol edecek. Eğer listede ismi varsa, daha sonra aile hekimine giderek reçeteyi yazdıracak.