Türkiye'nin tek çöl toprağı sayılabilen Konya'ya bağlı Karapınar ilçesi, 'Güneş tarlasına' döndü. Karapınar'ın, Kurtbasan Mevkii'ndeki tepelik bölgeye Tekno Ray Solar Şirketi tarafından 80 dekarlık alana güneş enerjisi santrali kuruldu.
4.5 milyon Euro'ya mal olan güneş enerjisi santralinin ürettiği elektrik, yaklaşık 800 konutun günlük tüketimini karşılayacak. Santralde üretilen elektrik, elektrik dağıtım şirketi sayesinde bölgedeki konut, işyeri ya da sanayi kuruluşlarına iletilecek.
Santralin yıllık 6 milyon 940 bin kilowatt/saat elektrik üretme kapasitesine sahip olduğunu belirten şirketin proje yöneticisi yüksek elektrik mühendisi İbrahim Çelik, şunları söyledi:
"Santralimiz 80 dönümlük bir arazi üzerine kuruldu. Her biri lisansız 1 megawatt olmak üzere toplam 4 megawattlık bir santraldir. 17 bin 358 panel ve 312 invertör aracılığıyla güneş enerjisini, elektriğe dönüştürmekteyiz. Tesisimiz yaklaşık 4.5 milyon Euroya mal olmuştur ve panellerin ömrü 25 yıldır.
Ürettiğimiz elektriği devlet garantisi altında elektrik dağıtım şirketine kilowatt saatini 13.3 dolar/cente satacağız. Şu an tesisimiz son aşamaya geldi. Önümüzdeki günlerde elektrik dağıtım şirketine, elektrik satmaya başlayacağız."
10 Yıl Devlet garantisi
Santralin 5-6 yılda kendi maliyetini amorti edebileceğini belirten Çelik, şöyle devam etti:
"Güneş enerjisi santralleri, 2013 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 500 kilowattan 1 megawatta lisansız üretim yapma imkanı sağlamasıyla santraller hız kazandı.
Her yıl panel fiyatlarının da düşmesiyle beraber yatırımcıların yeni gözdesi oldu. Ayrıca devlet 10 yıl santralde üretilen elektriği satın alma garantisi veriyor. Bu sayede de santralimiz 5-6 yılda kendi maliyetini amorti edebilecek. Devletin ayrıca panel ve invertörler ithal edildiğinde, KDV almıyor. Bunlar yatırımcı firmalar için teşvik unsurudur."
Doğaya zarar vermiyor
Güneş enerji santrallerinin diğer elektrik üretin santraller gibi doğaya zarar vermediğini belirten Çelik, güneşin 'temiz enerji santrali' olduğunu, doğaya zarar vermediğini anlattı. Çelik, Karapınar'da güneşlenme oranının fazla, tarıma elverişli arazi miktarının fazla olmadığını anlattı.
Şirket olarak Konya- Aksaray karayolunda eskiden belde statüsünde olan Kızören Mahallesi'ne 18 megawattlık santrali kuracaklarını ifade eden Çelik, "Şu an Kızören'deki santral çalışmalarımız hızla devam ediyor. Yine Konya'da Altınekin'de 8 megawattlık bin santralimiz kurulacak. Daha önce de Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Mersin'de tamamlamış olduğumuz 1'er megawattlık çatı ve saha projemiz var" diye konuştu.
Kış aylarında da elektrik üretiliyor
Güneş enerji santrallerindeki elektriğin, ışıkla elektrik ürettiğini vurgulayan Çelik, güneş enerjisinin ısı ve ışıkla enerji üretiminin bulunduğunu anlatırken şöyle dedi:
"Bizim yaptığımız; 4 megawatlık projede ışıkla enerji üretmekteyiz. Panellere düşen güneş ışığı elektronlar vasıtasıyla yansımasını sağlayıp, gerilim ve akım oluşturarak elektrik üretmektedir. Bu elektrik doğru akım olarak adlandırdığımız bir elektrik üretim türüdür.
Biz bunları invertörler sayesinde konutlarda kullanılabilecek enerjiye dönüştürüyoruz. İnvantörler olmadan panellerde üretilen elektrik, evlerde kullanılamaz. Sadece sokak aydınlatma lambalarında, ledlerde kullanılabilir. Işıkla üretim gerçekleştiği için kış aylarında, bulutlu havalarda da üretim yapılıyor.
Ancak üretim kapasitesinde hafif düşüşler gözlenir. Havanın çok sıcak olmasının bize faydası yok, bizi ters yönde etkiler. Önemli olan güneş ışınlarının panellere iyi yansıması. Güneş enerji santralinde üretim olarak en verimli aylar mayıs ve haziran aylarıdır.''
KONYA/DHA