Z kuşağı umudu yurt dışında arıyor

Gelecek kaygısı taşıyan binlerce üniversite mezunu, yurt dışına gitmenin yollarını ararken Almanya merkezli Konrad-Adenauer Vakfı’nın araştırmasında, ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. ‘Z kuşağı’ üzerinden yapılan araştırmaya katılan gençlerin yüzde 72’9’u, fırsat verilse Türkiye dışındaki bir ülkede yaşamak istediğini belirtti. Ülkedeki adalet sistemine güvenmediklerini söyleyenlerin oranı yüzde 63 olurken üçte birlik kesim ise Türkiye’nin geleceğinden umutsuz olduğunu dile getirdi.

KAS’ın Z kuşağı üzerinde yaptığı araştırmada, mülteci konusunda da dikkat çeken veriler ortaya çıktı. Gençlerin yaklaşık yüzde 80’i devletin Suriyelilere yönelik göçmen politikasını olumlu bulmadığını ve uygulanan politikaların değiştirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

YÜZDE 76 ‘SİYASETÇİLERE GÜVENİM YOK’ DİYOR

Araştırma, Türk gençliğinin yarısından fazlasını oluşturan yüzde 56,1’lik kesiminin politikacılara ‘hiç güvenmediğini’ ve bu oranın ‘güvenmem’ diyenlerle birlikte yüzde 76,7’ye çıktığını gösteriyor. Bu yüksek düzeyde güvenmeme halinin siyasi partiler için de geçerli olduğu yine araştırma sonuçlarında görülüyor. Veriler, yüzde 48 oranında gençlerin Cumhurbaşkanına ‘hiç güvenmediğini’ ve bu oranın ‘güvenmem’ diyenlerle birlikte yüzde 58,8 olduğunu gösteriyor. Polis teşkilatına güven duyanların oranı yüzde 47,5, orduya güven duyanların oranının yüzde 68,1 olarak görüldüğü araştırmada, adalet sistemine güvensizlik duyanların oranının yüzde 63,6, medyaya güvensizlik oranının ise yüzde 62,4 olduğu görüntüleniyor.

İŞSİZLİĞİN NEDENİ ADAM KAYIRMACILIK

Türkiye Gençlik Araştırması 2021 çalışması sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 87,3’ü ‘Türkiye’de çok fazla işsizlik var’ görüşünü dile getiriyor. Gençler, işsizliğin birinci nedeni olarak ‘adam kayırmacılık ve torpili’ gösterirken, yüzde 64,1’i de ‘kamuya işe alımlarda ehliyet ve liyakate göre davranılmadığını düşündüğünü’ belirtiyor. Gençlere memnuniyet ve mutluluk durumları sorulduğunda yüzde 55,2’sinin “şimdiki yaşamından ne tam olarak mutlu ne de mutsuz olduğu” yanıtını verdiği görünüyor. Katılımcıların yüzde 25,8’i ise, şimdiki hayatından hiç memnun olmadığını, aksine mutsuz olduğunu ifade ediyor.

Demokrasideki geriye gidiş ve ekonomik kriz nedeniyle gelecek kaygısı taşıyan binlerce üniversite mezunu, yurt dışına gitmenin yollarını arıyor. Kritik süreç giderek daha vahim bir hale gelirken Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Derneği, Türk siyasetinin de gündeminde olan ‘Z kuşağı’nın geleceğe dönük beklentilerini içeren kapsamlı saha araştırmasının sonuçlarını açıkladı. ‘Türkiye Gençlik Araştırması 2021’ isimli çalışma, Mayıs-Eylül 2021 tarihleri arasında 28 ilde ve 3 bin 243 kişiyle yüz yüze gerçekleştirildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de 18-25 yaş grubunda yaklaşık 7 milyon kişi bulunduğu; bunların büyük çoğunluğunun yaşamlarında ilk kez oy kullanacaklarının hatırlatıldığı çalışmada, gençlerin yüzde 82,9’u ‘Türkiye’de gelir dağılımının dengesiz olduğunu, eşit olmadığını’ kayda geçiriyor. Araştırmanın en önemli bulgularından biri ‘İmkânınız olsa Türkiye’de mi yaşamak istersiniz yoksa başka bir ülkede mi?’ sorusuna verilen yanıtla ortaya çıkıyor. Gençlerin yaklaşık yüzde 72’9’u fırsat verilse veya imkânı olsa Türkiye dışındaki bir ülkede yaşamak istediğini belirtiyor. Bu grubun ilk tercihi yüzde 30,6’lık bir oranla başta Almanya, İngiltere ve Fransa olmak üzere Avrupa ülkeleri. Başka ülkelerde yaşamak isteğinin motivasyonlarına bakıldığında ise ilk sırada yüzde 32,4’lük bir oranla ‘Oradaki yaşam koşullarının Türkiye’deki yaşam koşullarından daha iyi olması’ gerekçesi yer alıyor. Araştırmada gençlere “Türkiye’nin geleceğini nasıl görüyorsunuz?” sorusu da yöneltiliyor. Yüzde 35,2’lik bir kesim “Türkiye’nin geleceğini çok iyi görmüyorum, geleceğinden umutsuzum” yanıtını veriyor. Yüzde 19,4’lük bir grup ise Türkiye’nin durumunun hep aynı olduğunu ve bir değişiklik olacağını düşünmediğini ifade ediyor. Katılımcıların dörtte üçü yakın gelecekte Türkiye’yi bekleyen birinci öncelikli sorun olarak ilk sırada ekonomik çöküntü, enflasyon yüksekliği ve hayat pahalılığını gündeme getiriyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (26)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

İstanbul'un en kalabalık ilçesi belli oldu
TÜİK: 65 yaş üstü ve bir okul bitirmeyenler daha mutlu

Güncel Haberleri