Yumurtadaki büyük tehlike! Tüketmeden önce iki değil yüz kez düşünün: Adeta kansere davet

Her yemekte her sofrada yer alan yumurtadaki büyük tehlike herkesi korkuttu. İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Teknolojisi Program Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ayla Ünver Alçay söyledi vatandaş tir tir titredi. İşte yumurtanın zararları…

Tayvan'a ihracatı gerçekleştirilen toplam 127,62 ton yumurtanın insan sağlığını tehdit ettiği ortaya çıktı. Yumurtaların içerisinde kanserojen madde "nitrofuran" olduğu tespit eden Tayvan, Türkiye'den yumurta alımlarına son verdi. Yaşanan olayın üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı tüm yumurtalarda inceleme başlattı. İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Teknolojisi Program Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ayla Ünver Alçay, konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İşte yumurtanın zararları…

SAĞLIĞIN EN BÜYÜK TEHLİKESİ

Yumurta içerisinde tespit nitrofuran maddesinin hem insan sağlığı hem de hayvanlar için ciddi bir tehdit oluşturduğu belirtildi. Konu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Ayla Ünver Alçay, “Nitrofuranların Avrupa Birliği'nde gıda üreten hayvanlarda kullanımına izin verilmemiştir. Ülkemizde ise yumurta elde edilen tavuklar dâhil gıda elde edilmek amacıyla yetiştirilen hayvanlarda kullanımı yasaklıdır” ifadelerini dile getirdi.


Nitrofuran maddesinin tespit edilmesi durumunda 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” kapsamında işlem yapılması gerektiğini işaret eden Alçay, bu maddenin kanseri tetiklediğini ve hormonal sistem bozukluklarına neden olduğunu belirtti. 1995 yılından bu yana Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Japonya ve diğer birçok ülkede nitrofuran içeren antibiyotiklerin gıda amaçlı kullanılan hayvanlarda kullanımına yasak getirildiği duyuruldu.

2006'DAN BERİ YASAK

Nitrofuran grubu antibiyotiklerin 2016 yılından bu yana yasak olduğunun altını çizen Alçay, bu yasakların ülkemizde de geçerli olduğunu söyledi. Türkiye'de büyütme faktörü içeren antibiyotiklerin 21 Ocak 2026 tarihinde 26056 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak tebliğ edildiğini bildiren Alçay, Hayvan vücudundaki metabolizlerin, depolama ve geleneksel pişirme sırasında kararlı olduğunu söyledi.



Haşlama, ızgara, mikrodalga gibi pişirme yöntemleri ile bu kalıntıların parçalanmasının zor olduğunu ifade eden uzman isim, nitrofuran ilaçları ve bunların gıdadaki metabolik kalıntılarının sıkı bir şekilde takibinin yapılması gerektiğini vurguladı. Konu hakkında açıklamalarına devam Alçay, açıklamaların şu sözlerle sonlandırdı:
“Antibiyotikler özellikle kitlesel ya da endüstriyel hayvan yetiştiriciliğinde büyümeyi hızlandırmak için hayvanların yediği yemi hızla ete dönüştürmesini, yani hızla kilo almalarını sağlamak için kullanılmakta ancak bu antibiyotikler hayvanların et, süt, yumurta gibi ürünlerinde kalıntı bırakmaktadır”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Çağatay Ulusoy'un Recep İvedik filminde oynadığı ortaya çıktı! Kimse fark etmemiş, o sahneler sosyal medyaya düştü
Kenan İmirzalıoğlu, 5 yıl sonra setlere geri dönüyor! Efsane yönetmen ile yeniden bir arada
'İstanbul'da kiralar yüksek' diyenler bu ilin kira fiyatlarını duyunca şok geçiriyor! Son 4 yılda yüzde 800 arttı

Güncel Haberleri