Yeniden Refah Partisi: 50+1 tartışması Türkiye'nin öncelikli sorunlarının gölgesinde kalmamalı

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, Cumhurbaşkanlığı seçimindeki yüzde 50+1 şartının değiştirilmesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Kılıç "50+1 tartışması, Türkiye'nin öncelikli sorunlarının gölgesinde kalmamalı" dedi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, Cumhurbaşkanlığı seçimindeki yüzde 50+1 şartının değişmesine yönelik yapılan açıklamalara ilişkin, “Bugün tartışmamız gereken konu 50+1 değil. Bugün tartışmamız gereken konu, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin seçim esası değildir. Eğer ki, 50+1 sisteminden duyulan bir memnuniyetsizlik varsa hazırlamayı düşündükleri anayasa paketinin içerisinde getirirler. Biz de değerlendirmemiz yapar ve fikrimizi söyleriz. Ama Türkiye'nin öncelikli gündemi enflasyondur, ekonomidir, gıda enflasyonudur, vatandaşımızın geçim problemidir, konut kiralarıdır. Konuta ulaşamamaya yönelik problemlerdir” dedi.

Kılıç, yaşanan ekonomik problemlerin yüzde 50+1 tartışmasının gölgesinde bırakmaya taraftar olmadıklarını da ifade etti.

'EYT'DE MAĞDURİYET'

Kılıç, EYT mağdurlarıyla ilgili kanun tekliflerini de TBMM Başkanlığına sunduklarını belirterek "staj ve çıraklık mağdurlarının EYT emeklilik düzenlemesinden istifade etmelerine yönelik kanun teklifimizi hazırladık. Bugün TBMM'ye teslim ettik." dedi.

'NAFAKA 5 YILLA SINIRLANMALI'

Kılıç, kısa süren evliliklerin boşanmayla sonuçlanması halinde taraflardan birinin diğerine ömür boyu nafaka ödemesi yükümlülüğü ile ilgili "Bu adil değil. Hakkaniyet değil. Çocuklar için zaten iştirak halinde bakım nafakası var. 5 yılla kısıtlamayı öneriyoruz. 5 yılın sonrasında halen bakım ihtiyacı devam etmekte ise bu ihtiyacı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda oluşturulacak fon üzerinden yani devletin karşılamasını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde Almanya dönüşü, cumhurbaşkanı seçimi için zorunlu olan 50+1 kuralının siyasi partileri yanlış yollara sevk ettiğini söylemişti. Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı

“Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa… Bundan sonra kim bilir daha neler çıkar? Ama oy sayısı itibarıyla ‘en fazla oyu alan aday seçilir’ denildiği zaman seçim hızlıca tamamlanır”

50+1 SİSTEMİ NEDİR?

'Yüzde 50+1', geçerli oyların yüzde 50'sinden 1 oy fazlası alan adayın seçilmesi anlamına geliyor. 21 Ekim 2007'deki referandumla kabul edilen cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle başladı. 50+1'de çok sayıda parti bir adayın çevresinde bir araya gelerek ittifak yapabiliyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Babacan'dan Erdoğan'ın '50+1' çıkışına tepki: Anayasa bir kişi için hazırlanmaz
Hatimoğulları'ndan Erdoğan'ın 50+1 çıkışına tepki: Anayasa'yı oyuncak zannediyor
Erdoğan'ın 50+1 tutumu, zaman içerisinde neden değişti?

Güncel Haberleri