Altın fiyatları her geçen gün artıyor. Dolayısıyla dolandırıcılar da bu fırsatı kaçırmayarak yeni yöntemleri ile insanları kandırmak için yollar buldu. Darphane mührünü taklit ederek altına bakır gibi malzemeler karıştırarak alıcılara sahte altın satan dolandırıcıların olduğu ortaya çıktı.
SAHTE ALTIN VAKALARI ARTTI
Altının fiyatıyla beraber sahte altın vakaları da artmaya başladı. Dolandırıcıların yeni taktikleri ise duyanları şaşkına çevirdi. Darphanenin altınlara bastığı orijinal mührü taklit ederek gerçek altın fiyatına altın satılıyor. Dolayısıyla hem esnaf hem de tüketici bu konudan dolayı mağdur oluyor.
“TÜRKİYE’NİN HER TARAFINDAN VAR”
Sadece Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılabilen Cumhuriyet altını, devlet güvencesi ile basılmaktadır. Farklı boyutları ve ağırlıkları varken 22 ayar altın para olarak bilinmektedir. İki türü olan bu altının türlerinden biri “meşkûk” yani sikke, diğeri ise ziynettir. Sikke altına aynı zamanda “Ata Altın” da deniliyor.
Urfalıları ve meslektaşlarını sahte altın konusunda uyaran kuyumcu Veysel Toprak, “Bu altınlar Türkiye'nin her tarafında var. Devletimizin, bu art niyetlilerin elinden bu işi alması lazım. Geçen gün 12 bin liraya tam altın aldığını düşünen bir müşteri sahte olduğunu fark ettiği zaman 9 bin 500 liraya sattı, 2 bin 500 lira zarar etti. Görüntü olarak aynı olduğu için bunun oynanmış olduğunu sadece bilen kişiler anlar. Kuyumcu esnafımızın da bir kısmı bu işten anlamadığı için sorun oluyor” diyor.
YENİ MODEL ALTIN ALMAYA DİKKAT
Alıcıların yeni model yani 2023 model altın almaya özen göstermesini söyleyen kuyumcu Ömer Cömert, “Cumhuriyet altınlarının piyasada iki modeli var. Birincisi Merkez Bankası Darphane tarafından basılan modeli 2. modeli ise merdiven altında yapılan ikinci baskı modeli. Bana gelen müşterilere yeni altınları tavsiye ediyorum. 2023 model olan altınları almaya çalışsınlar. İkinci baskı diye belirtilen altınların içerisinde bakır, tunç ve pirinç gibi maddeler olabiliyor. Böylece gramajı düşürüyorlar. Lütfen altın alacak vatandaşlar dikkatli olsun. Tabii kuyumcu esnafımız da dikkatli olmalı” diye konuştu.
“DEĞERİNİN ALTINA ZOR SATTIM”
Gramajı oynanmış altınlardan mağdur olan M.E., “Ben emekli bir insanım. Geçtiğimiz birkaç ay maaşın arta kalanından artırdıklarım ile bir yarım altın alayım dedim. 5 bin 600 lira para verdim. Sonrasında ise nakit lazım oldu ve bozdurmak istedim. 5 bin liranın çok altında bir rakam dendi. Fiyat farkının yüksekliğini sorduğumda ise sebebin merdiven altı üretim olması olduğunu söylediler. Nereden ve ne zaman aldığımı net bilmiyorum, o yüzden aldığım yere de götüremedim. Değerinin altına zorla satabildim. Bu da bana ders oldu. En azından tanıdığım kuyumculardan alışveriş ediyorum. Diğer altın alacakları da uyarıyorum. Özellikle bildikleri yerden satın alsınlar. Yoksa çok mağduriyet yaşanıyor” ifadelerine yer verdi.