Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin Hukuk Fakültesi öğrencileri ile bir araya gelerek açıklamalar yaptı. Akarca, yargının bağımsız ve tarafsız karar vermesinin önemine dikkat çekti. Akarca, "Yargı, toplumda güvenilir bir kurum olarak varlığını sürdürebilmesi için, bağımsız ve tarafsız karar vermesi, tarafsızlığını ve objektifliğini koruması, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygılı olması gerekmektedir." dedi.
Yargı mensuplarının sosyal medya paylaşımlarına da dikkat çeken Akarca "Yargı mensuplarının ideolojik, siyasi, dini etnik, mezhepçi, cinsiyetçi paylaşımlardan kaçınması gerekir. Bu paylaşımlar, yargının tarafsızlığını zedeleyebilir" diye konuştu.
Akarca, yargıya güveni korumak için yargı mensuplarının tarafsız olması gerektiğini de vurguladı.
'İNSANLIĞIN GÖZÜ ÖNÜNDE SOYKIRIM İŞLENİYOR'
İsrail- Filistin savaşına da dikkat çeken Akarca "Ortadoğu'da oluk gibi kan akıyor. Kendine medeni, uygar diyen bütün bir dünyanın gözü önünde katliamlar yaşanıyor. Kadın, çoluk çocuk, sivil demeden, hastane, okul, cami, kilise, ambulans gibi bütün bunlar hedef alınarak insanlığın gözü önünde bir soykırım işleniyor. İnsanlar buna seslerini çıkarmıyor.
'BATI ÜLKELERİNİN BUNA SES ÇIKMAMALARI ÇOK BÜYÜK BİR ACI'
Batı ülkelerin buna ses çıkarmamalarının çok büyük bir acı olduğunu ifade eden Akarca, savaşın da bir hukuku olduğunu hatırlatarak "Bu da bir hukuk sorunudur. Çünkü savaşın da bir hukuku var, ahlakı var. Şu anda hiçbir uluslararası anlaşmaya, sözleşmeye uygun olmayan bir şekilde bir soykırıma varan şekilde bir katliamla karşı karşıyayız.” ifadelerini kullandı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin ise "Bize meslekte hakim, savcı ayrımı yoktur" diyerek şunları anlattı:
“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın yönetim gözetim ve denetiminde, bir Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili, 3 idari savcı, 180 bölüm savcısı, 16 Şube Müdürü ve Personel olmak üzere tam 394 kişi görev yapmaktadır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay Genel Kurulu'nun 5 yılını dolduran kendi üyeleri arasından gizli oyla belirlediği 5 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından 4 yıl için seçilir. Süresi biten Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı yeniden seçilebilir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından kendisine verilen görevleri yerine getirmek de başsavcı görevde bulunmadığı sürelerde de yerine vekalet etmektedir. Başsavcının vekilin seçilmesi, başsavcının göreve gelme usulüyle aynıdır. Yargıtay Cumhuriyet savcılarının atanma usulü ise Yargıtay Cumhuriyet Savcıları, adli yargı, hakim ve cumhuriyet savcıları arasında mesleki tecrübeleri ve nitelikleri dikkate alınarak Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından süreye tabi olmaksızın atanmaktadır. Bize meslekte hakim, savcı ayrımı yoktur. Bir yerde görev yaparken hakim, başka yerde savcı olarak atanabilirsiniz.”