Türkiye en binbir emekle yetiştirdiği parlak beyinlerini yurt dışına kaptırmaya devam ediyor. Özellikle son yıllarda sağlıkta şiddet durmuyor. Hemen her gün bir sağlık çalışanı şiddete maruz kalırken, bunun yanı sıra fazla mesai, düşük ücret doktor göçünü hızlandırdı. Sağlıkta yaşanan şiddet, çalışma koşullarının ağırlığı ve maddi sıkıntılar nedeniyle son yıllarda binlerce doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanı yurt dışına giderken, Türk Tabipleri Birliği (TTB) sağlık çalışanları için yurtdışında çalışma vizesi anlamına gelen ‘İyi Hal Belgesi’ alanların sayısının rekora koştuğunu açıkladı. Türk Tabipleri Birliği 2022 yılında 2 bin 685 sağlık çalışanının yurtdışında çalışma vizesi anlamına gelen ‘İyi Hal Belgesi’ için başvuruda bulunduğunu açıkladı.
TTB’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “TTB’ye “İyi Hal Belgesi” başvuru sayısı; Aralık ayında 268, 2022 yılında 2 bin 685 oldu. Veriler, Sağlık Bakanlığı’nın “Beyaz Reform”unun çözüm değil; algı yarattığının açık göstergesi. Yönet(e)meyenlere inat sağlıklı bir gelecek mücadelemizi 2023’te de sürdüreceğiz!” ifadesi kullanıldı. Geçen yıl, yurt dışında çalışabilmek için TTB’den belge talep eden doktor sayısı toplam bin 405 olmuştu. Sağlık Bakanlığı yurt dışına göç eden sağlık çalışanlarına ilişkin verileri açıklamazken CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, geçen hafta çalışma koşulları, sağlıkta yaşanan şiddet olayları nedeniyle bulundukları kurumlardan istifa ederek, yurt dışına göçen hekim, hemşire ve sağlık çalışanlarını Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM’de yurt dışına göç eden sağlık çalışanları hakkında verilen soru önergesine sayıları vermeyerek Beyaz Reform hamlesi adı altında ödeme ve atamalarla ilgili mevzuatta yapılan değişiklikleri sıraladı. Bakan Koca’nın soru önergesine verdiği yanıta tepki gösteren Çakırözer, “Böyle yanıt mı olur? Bu verdiği yanıt olsa olsa Beyaz Masallar olur” dedi.
‘SORUMLU OLMADIĞIMIZ SİSTEM ARIZALARINDA MAĞDUR OLMAK İSTEMİYORUZ’
Yeni yıl eczanelerde sorunlu başladı. 2022 yılının son günü saat 24’den yeni yılın ilk günü öğlen saat 11’e kadar İlaç Takip Sistemi (İTS) çalışmadı. Depolardan ilaç alışlarında, eczane stoklarından ilaç düşülmesinde sistemsel sorunlar yaşandı. Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, 2023’ün ilk gününde nöbetçi eczanelerde İlaç Takip Sistemi ve Medula Sistemi çalışmadığı için sorun yaşandığını belirterek “Bu tür hataların olmaması için gerekli bütün önlemlerin ve olanakların sağlık otoritesi tarafından alınmasını talep ediyoruz. İlaç Takip Sistemi ilaç giriş ve çıkışlarının yapıldığı, ilacın takip edildiği bir sistem olduğu için sistem kesintileri sonucu oluşan stok hataları bizlere cezai yaptırım olarak dönüyor. Sorumlusu olmadığımız sistem arızalarının mağduru olmak istemiyoruz” açıklamasını yaptı.