Türkiye'deki yargı sistemi ve demokrasiyle ilgili tartışmalar dikkat çekerken, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) “Bir Bakışta Hükümet 2023” raporunu yayımladı. CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, rapora ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Akdoğan, OECD’nin 38 OECD üyesi, yedi de OECD’ye üye olmayı bekleyen ülkelerden olmak üzere toplam 45 ülkede yaşayan vatandaşların ülkede verilen hizmetler yönünden hükümetlerden memnuniyet durumuna dair araştırma sonuçlarının yer aldığı raporun, Türkiye’de yargıya olanın güvenin çarpıcı şekilde azaldığını gösterdiğini söyledi.
'GÜVEN YÜZDE 33'E KADAR DÜŞTÜ'
Akdoğan, verilere ilişkin şunları söyledi:
"2010 yılında yüzde 59 olan Türkiye’deki vatandaşların yargıya güveni, 2020 yılında yüzde 37’ye, 2022 yılında ise yüzde 33’e kadar geriledi. Türkiye, 38 OECD üye ülkesi arasında yargıya güven sıralamasında ancak 36’ncı olabildi. 45 ülke arasında ise Türkiye 40’ıncı sırada. Slovakya, Kolombiya, Kore, Brezilya ve Şili’yi geçmeyi başarmışız bu bir başarı sayılırsa. Pembe tablo çizmeye gerek yok, iktidarın yargıyı yeniden yapılandırması ve yargıyı adeta emir komutası altına alması neticesinde her geçen yıl yargı liginde küme düşüyoruz.
2010 yılında Türkiye’deki vatandaşların yargı sistemi ve mahkemelere olan güveni yüzde 59 iken aradan geçen 12 yılda mahkemelere ve yargıya olan güven yüzde 33’e gerilemiş durumda. Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişinin beşinci yılında OECD’nin yayınladığı rapor yargıya olan güven konusunda, korkunç tabloyu gözler önüne serdi. 2018 yılında tek adam rejimine geçilmesiyle birlikte her alanda tek bir kişinin karar verici olması, yargıyı da etkiledi. Yapılan yasa değişiklikleri de yargının üzerinde siyasi baskıyı artırdığı gibi, hakim ve savcı atamalarında da siyasallaşma yargıya olan güveni zedeledi. Yargı siyasallaştıkça vatandaşın da yargıya güveni azaldı. Anayasa ile güvence altına alınan bağımsız ve tarafsız yargı ile mücadeleye öncelik vererek adeta parti yargısını oluşturan iktidar, ülkemize ve hukuk sistemimize büyük zararlar verdi."
'YARGIDA GERİ DÖNÜLMEZ YARALAR AÇILIYOR'
Verilerin Türkiye’deki yargı sistemine olan güvenin giderek azaldığını ortaya koyduğunu ve araştırma sonucunda ortaya konulan tablonun Türkiye’nin uluslararası arenadaki itibarına gölge düşürdüğünü ifade eden Akdoğan, “Türkiye, AKP iktidarında bir hukuk devleti olmaktan giderek uzaklaştı. Mahkemelerde siyasi kaygılar ile alınan kararlar, vatandaşların yargıya olan güvenini yerle bir etti. Eğitimden sağlığa kadar birçok alanda büyük tahribat yaratan AKP iktidarı, yargıda da geri dönülemez yaralar açtı. Bir dönem cemaate teslim edilen yargı sistemi, şimdi de tek bir adamın ağzına bakar hale getirildi. Türkiye’ye yakışmayan bu tabloyu bir an evvel değiştirmek üzere gereken adımlar atılmalı, yargıda geri dönülemez yaralar açmaktan vazgeçilmeli, vatandaşın yargıya olan güveni yeniden tesis edilmelidir. Türkiye yargıya güvende cüceler liginden devler ligine çıkmalıdır.” dedi.
'ARAŞTIRMA ÖNERGEMİZ KABUL EDİLMELİ'
Yargı bağımsızlığına dair tartışmaların TBMM’de incelenmesi gerektiğinin altını çizen Akdoğan, TBMM Başkanlığına sunduğu araştırma önergesini hatırlatarak “Yargı bağımsızlığı konusunda TBMM Başkanlığına sunmuş olduğumuz araştırma önergesinin TBMM’nin 2 yasama yılında mutlaka gündeme alınması gerekiyor ve komisyonun kurulması konusunda tüm partilerin de kabul oyu vermesi gerekiyor, bu TBMM’de iktidar ve ortaklarının samimiyet testidir” çağrısında bulundu.