Türkiye bu sabah bir dizi zam haberleriyle sarsıldı. Pasaport ve vize harçları ile noter ücretlerine yüzde 50 zam yapıldı ve yurtdışından getirilen telefon kaydı ücreti 6 bin liradan 20 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, tüketici kredilerinde alınan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) oranı %10'dan %15'e çıkarıldı. Ancak günün asıl sürprizi, Katma Değer Vergisi'ne (KDV) yapılan zam oldu. KDV zammı neredeyse her türlü ürün ve hizmete zam olarak yansıyacak. Uzmanlar, yapılan asgari ücret, emekli ve memur zamlarının artık bir etkisi olmadığı görüşünde.
Türk Lirası'nın tarihi değer kaybı sürerken, seçimlerin ardından zam haberleri de kesilmiyor. Son olarak, KDV'ye yapılan artışa ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Karar gereği, (a) bendinde kapsamı belirtilen mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 18'lik KDV oranı yüzde 20'ye, (b) bendinde kapsamı belirtilen mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 8'lik KDV oranı ise yüzde 10'a yükseltildi.
Karar, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yürütmesiyle, 3605 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 28. maddesi gereğince 10 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.
Ekonomist Prof. Dr. Yalçın Karatepe, sosyal medya hesabından yapılan zamlara şu tepkiyi gösterdi:
"Her taraftan vergi yağıyor: KDV oranları artmış, BSMV artmış, yurtdışından getirilen telefon harcı çıldırmış... Hani şu henüz elinize geçmeyen yeni asgari ücret ve memur maaş zamları var ya, işte onlar gerçekte yoklar."
BSMV ne olaki, beni ilgilendirmez diyorsanız… mecburen kredi kartından borçlanarak harcıyorsunuz. İşte o borca ödediğiniz faizin üzerinden ödediğiniz vergi %10’dan %15’e çıkarılarak, %50 oranında artırılmış oldu.
Not: BSMV, bankaların bankacılık ve sigorta işlemleriyle elde ettikleri komisyon, faiz ve ücret gelirleri üzerinden alınan bir vergi türüdür.