Türk astronot seçmeleri başlıyor

Milli Uzay Programı kapsamında Ay'a gidecek ilk Türk belli oluyor. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Türk astronot adaylarının seçimine yakında başlanacağını söyledi. Kacır, 2028 yılında Ay'a inmeyi planladıklarını söyledi.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile 1. Uzay Ekonomisi, Uzay Hukuku ve Uzay Bilimleri Sempozyumu düzenlendi.

TÜRK ASTRONOT SEÇİMİ YAKINDA BAŞLIYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Milli Uzay Programı'na ilişkin bilgiler aktardı. 2023'te milli ve özgün teknolojiler kullanılarak Ay ile teması gerçekleştirmeyi, 2028'de Ay'a yumuşak iniş yapmayı hedeflediklerini belirten Kacır, "Programımızdaki bir diğer önemli adım ilk Türk astronotumuzu bir bilim misyonu çerçevesinde uzaya göndermek olacak. Astronot adaylarımızın seçimine yakın bir vakitte başlamayı planlıyoruz" dedi.

"UZAY KONUSUNDA DENEYİM KAZANMALIYIZ"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın bu alandaki hedeflerin büyütüldüğünün göstergesi olduğunu söyledi. Uzayı hedefleyen teknoloji gelişiminin çok önemli olduğunu vurgulayan Demir, savunma sanayisi ekosisteminin de bu alanda ihtiyaç duyulan altyapıları geliştirdiğini ifade etti.

Demir, uzay konusunda tecrübe edinilmemesi, tarihçe kazanılmaması halinde başkalarının söylediğini dinlemekten ve onların izinden gitmekten başka çare kalmayabildiğini belirterek, bu açıdan regülasyon anlamında uzay hukuku çalışmalarının da önemli olduğunu söyledi.

BİRÇOK KURUM İŞBİRLİĞİ YAPACAK

Türkiye Uzay Ajansı'nın uzay projelerinin hamiliğini yaptığını anımsatan Demir, ROKETSAN, DeltaV gibi şirketlerin fırlatma teknolojileri alanında çalışmalar yürüteceğini, TÜBİTAK UZAY, TÜRKSAT, TUSAŞ ve benzeri şirketlerin de diğer faaliyetleri yürütmeye devam edeceklerini bildirdi.

Demir, "Uydu konusunda da Türkiye önemli bir girişime yakın zamanda imza atıyor olacak. Bir uydu şirketimiz, çeşitli kabiliyetleri olan şirketlerin birleşmesiyle oluşacak. Uydu, optik, uzay hukuku, uzay meteorolojisi, uzay dinamiği, uzay malzemesi gibi bir dizi konu var. Bunların da paralelinde Türkiye'deki üniversiteler ve araştırma merkezleri tarafından yürütülmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (14)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Uzaya çıkan ilk Türk'ün hikayesi
Ay'a çıkan ilk insan Neil Louis Armstrong kimdir? İşte az bilinen hayat hikayesi...
Sergei Krikalev kimdir? Uzayda unutulan Sovyet kozmonotun ilginç hikayesi

Güncel Haberleri