Projenin lideri Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Buket Aşkın, atık materyallerin ve yan ürünlerin değerlendirilmesinin gıda endüstrisi için büyük önem taşıdığını belirtti. Aşkın, çevre dostu ve katma değeri yüksek ürünlere dönüşümünün önemini vurguladı ve Sıfır Atık projesine destek olmayı hedeflediklerini ifade etti.
AYÇİÇEĞİ SAPIDA ARTIK KULLANILACAK
Aşkın, ayçiçeği saplarından karboksimetil selüloz elde ederek bunları biyobozunur gıda ambalaj malzemesi olarak kullanmayı planladıklarını belirtti. İlerleyen aşamalarda, meyve suyu endüstrisi atığı olan malzemelerden renk maddeleri ekstrakte ederek ambalaj materyallerinin özelliklerini iyileştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
AMBALAJ İÇİN YENİ PROJE
Aşkın, bu projenin, plastik malzeme kullanımının azaltılması ve çevre dostu ambalaj malzemeleri üretmek amacıyla atık malzemelerden faydalanmayı hedeflediğini belirtti. Ayçiçeği saplarının peynir, çikolata ve yumurta ambalajları gibi birçok farklı alana entegre edilebileceğini ifade etti.
Bu proje, çiftçilere ayçiçeği saplarını çöpe atmak yerine geri dönüştürerek gelir elde etme fırsatı sunabilir. Aynı zamanda, elde edilen materyalin doğada ne kadar süre kaldığı ve ne kadar sürede parçalandığı konusunda da araştırmalar yapılıyor.