TL'deki tarihi değer kaybı ilaç piyasasını da vurdu: Stoklar bir haftaya düştü

TL'nin tarihi değer kaybıyla ithal ürün fiyatları fırladı. Bunun sonucunda azalan stoklar sebebiyle de ilaca erişim zorlaştı. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı Nezih Barut, piyasada bazı ilaçların bulunamadığını, bazı ilaçlarda ise stok süresinin 1 haftaya düştüğünü açıkladı.

Türk Lirası'nın son günlerde yaşadığı sert düşüş ve tarihi değer kaybıyla ithal ürün fiyatları fırladı. Bunun sonucunda azalan stoklar sebebiyle de bazı insanlar ilaç bulmakta dahi zorlanıyor.

Sektör yetkilileri ve eczaneler, 48 milyar liralık (4 milyar dolar) sektörün bazı ürünleri temin etmekte çok zorlandığını söyledi ve soğuk algınlığı, diyabet ve yüksek tansiyon da dahil olmak üzere birçok rahatsızlığın ilaçlarında, önümüzdeki aylarda kesintiler olabileceği konusunda uyardı.

'STOK SÜRESİ 1 AY OLAN İLAÇLARIN STOKLARI 1 HAFTAYA DÜŞTÜ'

Reuters'ın aktardığına göre; İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı Nezih Barut, stokları genellikle bir ay olan bazı ilaçların stoklarının bir haftaya düştüğünü söyledi. Nezih Barut "İlaç şirketleri, döviz kurundaki sert yükseliş nedeniyle birden fiyatları fırlayan bazı ürünleri de kısmak zorunda kalıyor" diye ekledi.

Barut, "Bazı ilaçlar piyasada yok. Bu, döviz kurundan ve global düzeyde hammaddeye erişimde yaşadığımız zorluklardan kaynaklanıyor" dedi.

'EPİLEPSİ İLACI BULAMIYORUM, ECZANELER DE NE ZAMAN GELECEĞİNİ BİLMİYOR'

İstanbul'da beyin felci ve epilepsi hastası olan 16 yaşındaki oğlu için ilaç arayan bir hemşire, "Her yere baktım, elimdekinden fazlasını bulamadım ve eczaneler bir daha ne zaman geleceklerini söyleyemiyor" diye konuştu.

"Doktorumuzla konuşmam ve ilacı bulamazsam değiştirmem gerekiyor, ama umarım bunu yapmak zorunda kalmayız" diyen, isminin açıklanmasını istemeyen kadın, "Bize bunun kurdan kaynaklandığı söylendi" dedi.

'BU KURLA İLAÇ ÜRETİMİ DE İTHALATI DA SÜRDÜRÜLEMEZ'

Türk Lirası'ndaki bu son düşüş, geçen yıl 24 milyar lira (2 milyar dolar) ilaç ithal eden endüstri için mevcut olan sorunu daha da kötüleştirdi; Türk Eczacılar Birliği bu ayın başlarında 645 ilaca erişimde sorun yaşandığını söyledi.

"Mevcut döviz kurlarıyla ilaç üretimi veya ithalatı sürdürülemez" diyen Barut, derneğinin döviz kuru nedeniyle hükümetten gelecek yıl için en az yüzde 35 fiyat artışı isteyeceğini de sözlerine ekledi.

ŞUBAT'A KADAR TEDARİK SORUNU

Eczacılar, ilaçlar için bir sonraki yıllık referans fiyatın belirleneceği Şubat ayına kadar tedarik sorunları yaşayacaklarını düşünüyorlar.

Ankara'da Eczacı Ayşe Sibel Birinci, "Başta çocuk ilaçları, hormon ilaçları, tansiyon ilaçları, bazı diyabet ilaçları, insülin olmak üzere birçok ilaç tedariğinde sıkıntı yaşanacak" dedi.

Diğer bir eczacı Ahmet Metin Kablama ise, özellikle liradaki düşüş nedeniyle çocuklara yönelik ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, burun spreyleri ve öksürük şuruplarının çok limitli olduğunu söyledi.

Kablama, "Şu anda Kovid'in yanı sıra bir grip salgını da olduğu için hastalar bu tür ilaçlara ulaşmakta zorlanıyor" dedi.

BU YILIN REFERANS FİYATINI 4,6 BELİRLEDİLER, EURO ŞİMDİ 13'Ü GEÇTİ

Yetkililer, sektördeki zorlukların ayrıca 2004'ten beri yürürlükte olan referans fiyatlandırma sisteminden de kaynaklandığını söylüyorlar.

Sistemde 5 AB ülkesi referans alınıyor ve bunlar arasında en düşük fiyat Türkiye'deki ilaçlar için "referans fiyat" oluyor. Bu ilaçlarda, bir yıl için sabitlenmiş euro kuruna göre referans fiyatın %60'ı uygulanıyor.

Şirketler oranın çok değiştiğini söylüyor. Bu yıl için euro yaklaşık 4,6 olarak belirlenirken, Perşembe günü bir euro 13,4 lira değerindeydi.

Lira, bu yıl içinde dolar karşısında yüzde 38, euro karşısında ise yüzde 32 değer kaybetti. Fiyat artışı bu ay, merkez bankasının faizleri 100 baz puan daha indirerek yüzde 15'e, yani yüzde 20'lik enflasyonun oldukça altına indirmesiyle de hızlandı.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

300'den fazla eczane ve ecza deposunda stokçuluk

Güncel Haberleri