Terviye nedir, ne zaman, hangi gün? İşte terviye gününde yapılacak dualar ve ibadetler

Bayramın birinci gününden önceki güne 'arife' adı verilirken, arifeden önceki gün ise 'terviye' olarak adlandırılıyor. Bu yıl 18 Temmuz 2021 Pazar gününe denk gelen Kurban Bayramı terviye gününde namaz kılmak ve oruç tutmanın faziletleri bulunuyor. İşte, terviye günü duaları ve ibadetleri...

İslam alemi 2021 yılı Kurban Bayramı'nı idrak etmeye hazırlanıyor. Zilhicce ayının içinde bulunan terviye gününde hacıların, sabah namazını Mekke'de kılıp güneş doğmasının ardından Mina'ya çıkmaları ve geçeyi burada geçirmeleri sünnettir. Terviye günü yapılacak dua ve ibadetler de çok hayırlı olarak addedilmiştir.

TERVİYE NE DEMEK?

Kelime anlamı olarak terviye 'düşünmek, akıl yormak ve sulamak, suya kandırmak' manalarına gelir.

Mina'da su bulunmadığından dolayı hacılar kendilerini ve hayvanlarını iyice suya kandırmasının ardından Mekke'den çıktıkları ya da Hazreti İbrahim gördüğü rüyanın ardından bugün düşündüğü için bu güne 'terviye günü' adı verilir.

"Hz. İbrahim, oğlu İsmail'i kurban kesmekle alakalı rüyasını o gece görmüş, terviye günü bu rüya üzerinde düşünmüş, ertesi arife günü ise bunun sadık rüya olduğunu anlamış, bayram günü de Hazreti İsmail'i kurban etmeye teşebbüs etmiş olduğu" rivayet ediliyor.

TERVİYE GÜNÜ NE ZAMAN 2021?

Yevm-i terviye (terviye günü), Zilhicce ayının sekizinci günü idrak edilir. Arife gününden bir önceki gün olması nedeniyle terviye bu yıl 18 Temmuz 2020 Pazar gününe denk geliyor.

TERVİYE GÜNÜNÜN FAZİLETLERİ NELER?

Terviye gününü oruçlu geçirmek çok sevaptır. Bazı hadis kaynaklarına göre terviye günü oruç tutanın bir yıllık geçmiş günahı silinir. Terviye günü nafile namaz kılmak da oldukça sevaptır.

Zilhicce ayı orucu genel olarak ilk 9 gün tutulması tavsiye edilmiştir. Müstehap ve çok sevap olan günleri ilk 9 günüdür. Yani Zilhicce'nin 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. ve 9. günlerini oruçlu geçirmek çok sevaptır.

Eğer ilk 9 günün hepsini tutmakta zorlanıyorum derseniz bazı alimler Müslümanların, terviye günü olan 8. günü ve arife günü olan 9. günü oruçlu geçirmelerini tavsiye etmiştir.

Yani en azından Zilhicce'nin 8. ve 9. günü oruçlu geçirilebilir demişlerdir. Çünkü bu iki günde oruç tutmanın sevabı çok fazladır.

Bazı hadislere göre 8. yani terviye günü oruçlu geçirenin geçmiş 1 senelik günahı siliniyor. Arife gününü oruçlu geçirenin ise geçmiş ve gelecek 1 yıllık günahları silinmektedir.

TERVİYE GÜNÜ YAPILACAK DUALAR VE İBADETLER

Terviye günü olarak adlandırılan sekizinci günü 4 rekat ve ardından 2 rekat olmak üzere toplam 6 rekat namaz kılınır.

Kılınacak bu dört rekatın birinci rekatında bir kere Asr Suresi, ikinci rekatında bir kere Kureyş Suresi, üçüncü rekatında bir kere Nasr Suresi, dördüncü rekatında ise üç kere İhlas Suresi okunur.

Ardından kılacağı iki rekatın her bir rekatında üç kere İhlas Suresi okunur. Bu ibadeti gerçekleştiren kişi terviye gününün ve o gün Mina'da zikredenlerin sevabını bulur.

Kılınacak olan namazda okunacak surelerin başlangıcı şöyle:

Asr Suresi: "Velasr, İnnelinsenelefihusr..." şeklinde devam eder.

Kureyş Suresi: "Liilefigurâyş, İlâfihimrihleteşşiteivessayf..." şeklinde devam eder.

Nasr Sures: "İzâ ce enasrullahivelfeth..." şeklinde devam eder.

İhlas Suresi: "Gulhüvallahu ehad, Allahüssamed..." şeklinde devam eder.

TERVİYE GÜNÜ NAMAZ TARİFİ

Terviye günü toplam 6 rekat namaz kılınır. İlk olarak 4 rekat sonrasında da (hemen ardından) 2 rekat kılınır.

İlk 4 rekatında:

1. rekatında: 1 Fatiha Suresi ve 1 Asr Suresi okunur.

2. rekatında: 1 Fatiha Suresi ve 1 Kureyş Suresi okunur.

3. rekatında: 1 Fatiha Suresi ve 1 Nasr Suresi okunur.

4. rekatında: 1 Fatiha Suresi ve 3 İhlas Suresi okunur.

İkinci 2 rekatında:

1. rekatında: 1 Fatiha Suresi ve 3 İhlas Suresi okunur.

2. rekatında: 1 Fatiha Suresi ve 3 İhlas Suresi okunur.

ZİLHİCCE ORUCU NE ZAMAN?

Zilhicce ayı orucu Zilhicce ayının ilk 9 günü tutulur. 10. günü oruç tutmak haramdır. Çünkü 10. gün Kurban Bayramı'nın 1. gününe denk gelmektedir. Bayram gününde oruç tutmak yasak sayılmaktadır.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Teşrik tekbirleri ne zaman başlar, kaç defa getirilir? İşte teşrik tekbirinin faziletleri
Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı var mı? İşte Cumhurbaşkanlığı'nın nihai kararı
Kurban eti ne zaman ve nasıl tüketilmeli? Bayram sabahı et değil sakatat yiyin

Güncel Haberleri