BATI’DAN ‘TERÖRE KARŞI KARARLI DURUŞ’ MESAJLARI
İstanbul’da altı kişinin hayatını kaybettiği saldırıda yaralanan iki kişinin durumunun ağır olduğu açıklandı. Masum sivillere dönük vahşete her kesimden ortak tavırla tepki geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın “Hiçbir saldırı Türkiye’nin direncini kıramayacak” paylaşımı yaptı. Dünyadan da mesaj yağdı. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Landrut “Bu saldırı birlikte terörle mücadelede kararlılığımızı güçlendirecek” dedi.
‘HUKUK DEVLETİNİN ÖNCELİKLİ GÖREVİ TERÖRLE MÜCADELE’
Muhalefet seçim öncesi süreçte hükümetin sorumluluğuna dikkat çekti. İktidara iç güvenlik için 7/24 teyakkuz çağrısı yapıldı. ‘Kuşkuya yol açmayacak bir ortamda seçime gidilmeli’ denildi. Altı liderin ortak açıklamasında da ‘Terörden medet umanları lanetliyoruz’ ifadesi kullanıldı. Hükümete ‘Hukuk devletinin öncelikli görevi terörle mücadele. Biz de sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve kararlıyız’ çağrısı yapıldı.
NEW YORK SWEATSHİRT’Ü KAMUFLAJ PANTALONU
Üstünde ‘New York’ yazılı kıyafet bulunan Albashir, Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü. Olay günü kamuflaj pantolon giyen teröristin caddeden koşarak kaçışı da kameralara yansımıştı.
10 SAAT SONRA EVİNDE YAKALANDI
Kanlı saldırının faili olduğu açıklanan Suriye uyruklu Ahlam Albashir evinde yakalandı. Caninin PKK’lı olduğu kaydedildi ancak terör örgütünün olayı üstlenmediğine ilişkin iddialar kamuoyuna yansıdı. İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırının faili olarak yakalanan Albashir’in, PKK/YPG terör örgütü tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiği açıklandı. Caninin Afrin-İdlib üzerinden Türkiye’ye kaçak olarak girdiği kaydedildi. Bombacının deşifre edilmesinde bin 200 güvenlik kamerası incelenirken 48 kişi yardım şüphesiyle gözaltına alındı. Emniyet patlayıcının TNT olduğunu bildirdi. Öte yandan AFP’nin haberinde, terör örgütü PKK’nın saldırıyla bağlantılarının olmadığına ilişkin iddiasına yer verildi.
ABD İLE TAZİYE GERİLİMİ
İçişleri Bakanı, patlama sonrası ABD’den gelen taziye mesajına dönük dikkat çeken ifadeler kullandı. Soylu “ABD elçiliğinin taziyesini kabul etmiyoruz. Terör bölgelerini besleyen bu anlayışla müttefikliğimiz tartışmalı” dedi. Soylu’nun sözleri sonrası ABD Büyükelçiliği ‘Terörün her şeklini kesin olarak kınıyoruz ve NATO müttefikimizle dayanışma içinde hareket ediyoruz’ açıklaması yaptı.
EVLİ ROLÜ OYNAYIP TEKSTİLDE ÇALIŞMIŞ
İstiklal saldırganına ilişkin detaylar dikkat çekti. 4 ay önce birlikte Türkiye’ye girdiği B. ile karı koca rolü oynayan Ahlam Albashir’in bir tekstil atölyesinde çalıştığı belirlendi. Teröristlerin saldırı deşifre olmasın diye dijital materyaller üzerinden iletişim kurmadığı, eylem talimatı verenlerle de evlerinde kaldıkları şüpheliler üzerinden iletişime geçtikleri öğrenildi. Bomba yüklü paketi B.’den alan teröristin dikkat çekmemek için 45 dakika bankta oturduğu, zaman ayarlı olduğu bombanın patlama anına kısa süre kala koşarak uzaklaştığı tespit edildi.
İstiklal Caddesi’nde 6 kişinin ölümüne neden olan kadın terörist ele geçirildi. Bombayı banka koyduktan sonra bir taksiye binerek kaçan 23 yaşındaki Taksim bombacısı evinde eşofmanlarını giymiş bir halde yakalandı. İfadesinde yurda kaçak yollardan girdiğini ve PKK tarafından yetiştirildiğini itiraf etti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Taksim’i kana bulayan 6 canın hayatını kaybetmesine 81 kişinin yaralanmasına neden olan Taksim bombacısının yakalandığını açıkladı. Emniyet İstiklal Caddesi’ne 16.20’de bomba bıraktıktan sonra kaçan teröristin 10 saat sonra operasyonla Küçükçekmece’de yakalandığı bilgisini verdi. Suriye uyruklu Ahlam Albashır’ın yapılan sorgusunda, PKK tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin-İdlib üzerinden Türkiye’ye eylem yapmak için kaçak yollarla giriş yaptığını söylediği öğrenildi. Ekipler teröristi bulmak için bin 200 güvenlik kamera kayıtlarını inceledi. Bombayı bırakan şüphelinin kadın olduğu belirledikten sonra teyakkuza geçti. Üzerinde deri ceket olan kamuflaj pantolon giyen bir kadının taksiye bindiği tespit edildi. Taksinin gidiş yönündeki kameralar incelendiğinde Küçükçekmece’de bir adres belirlendi. Özel Harekat Polisi ve TEM operasyon timi eşliğinde girildi. Adrese saat 02.50’de bir operasyon yapıldı. TEM polisi şüpheli kadını kıskıvrak yakalamayı başardı. Ayrıca emniyet güçleri, 21 adrese operasyon yaparak 46 şüpheliyi gözaltına aldı. Teröristin olay yerinden kaçarak bindiği taksi, ekipler tarafından incelemeye alındı. Emniyetin verdiği bilgiye göre 1999 Halep doğumlu, Suriye uyruklu Ahlam Albashir ifadesinde yurda kaçak yollardan girdiğini ve PKK tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin üzerinden ülkemize eylem yapmak için kaçak yollarla giriş yaptığını itiraf etti.
EGM: TNT OLDUĞU TESPİT EDİLDİ
Emniyet yetkilileri Taksim bombacısının Suriye Kobani’deki merkezinden İstanbul’da eylem talimatı aldığını belirtti. Saldırıda kullanılan patlayıcının, yüksek güçlü patlayıcılardan olan TNT olduğu bilgisini de verdi. Öte yandan Fransız haber ajansı AFP, PKK’nın saldırıyla bağlantıları olmadığını iddia ettiğini aktardı. Uluslararası ajansların aktardığına göre PKK’dan yapılan açıklamada, “Bizim sivilleri hedef almamız söz konusu olamaz” denildi.
KAÇIŞ ANI GÜVENLİK KAMERALARINDA
İstiklal Caddesi’ndeki hain terör saldırısını gerçekleştiren teröristin kaçma anı güvenlik kameralarına yansıdı. Sakince yürüyen teröristin başına bir şal bağladığı görüldü. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde 16.13’te bir kadın caddedeki banka çanta bırakıyor. Şüpheli kadın, çantayı koyduktan sonra uzaklaşıyor. Çanta bir süre bankta sahipsiz kalıyor. Birkaç dakika sonra ise patlama oluyor. Katıldığı canlı yayında saldırı hakkındaki ayrıntıları açıklayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Bir kadın bankta 45 dakika kadar oturuyor, kalktıktan bir süre sonra patlama oluyor” demişti.
BANKLAR KALDIRILDI
Saldırı sonrası caddeye giriş ve çıkışların kontrollü yapılıyor. Büyük çantalar ile valizler aranıyor. Saksı ve bankların kaldırıldı. Dükkanlara mal taşıyan araçlar kontrolden geçiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise “Yaralıların tedavisi hastanelerimizde devam ediyor” dedi.
KARŞILIĞINI ÇOK GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE VERECEĞİZ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstiklal Caddesi’ne giderek patlamada hayatını kaybedenlerin anısına yapılan alana karanfil bıraktı. Soylu ABD’ye yüklendi ve “Biz bize verilen mesajı aldık, mesajın ne olduğunu da biliyoruz. Amerikan Büyükelçiliği’nin taziye dilemesini kabul etmiyoruz” dedi. Bakan Soylu, “Bu aldığımız mesaja çok güçlü bir mesaj vereceğiz, hem de çok güçlü bir mesaj” ifadelerini kullandı.
Soylu, “Biz kimsenin düşmanı değiliz kimsenin topraklarında gözümüz yok. Kimseye kalleşlik yapmıyoruz. Nasıl ve ne şekilde koordine edildiğini bildiğimiz, nereden hareketlendiğini bildiğimiz bir terör yapısıyla karşı karşıyayız. PYD’yi orada kim besliyorsa, PKK’ya kim iç istihbarat sağlamaya çalışıyorsa, faili odur. Piyonları tartışmanın bir anlamı yoktur. Yakalanmasaydılar Yunanistan’a kaçacaklardı” diye konuştu.
ABD Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü, Soylu’nun açıklamalarına ise şu cevabı verdi: “ABD, terörün her şeklini kesin olarak kınamakta ve değerli NATO Müttefikimiz Türkiye ile dayanışma içinde hareket etmektedir.”
TÜRKİYE’NİN ORTAK ACISI
Hain saldırıda Arzu Özsoy ile kızı Yağmur Uçar, Yusuf Meydan ve kızı Ecrin Meydan, Adem Topkara ile eşi Mukaddes Elif Topkara hayatlarını kaybetti. Arzu Özsoy’un (38) kızı 15 yaşındaki Yağmur Uçar ile İstiklal Caddesi’nde yürürken patlamanın ortasında kaldığı öğrenildi. Öğretmen olan anne Özsoy ile kızı Yağmur Uçar’ın cenazelerini baba Nurettin Uçar gözyaşları içinde aldı. Yusuf Meydan (34) ve kızı 9 yaşındaki Ecrin de o gün Taksim’deydi. Ancak hain saldırı onları yaşamdan aldı. Yusuf Meydan ile Ecrin’in cenazeleri, son yolcuklarına Adana’da uğurlandı.
ALIŞVERİŞ YAPACAKLARDI
Ailenin olay günü alışveriş yapmak ve gezmek için İstiklal Caddesi’ne gittiği, anne Mevlüde Meydan’ın bir giyim mağazasına girdiği, Yusuf Meydan ve kızı Ecrin’in dışarıda bekledikleri sırada bombalı saldırının gerçekleştiği öğrenildi. Ailenin, küçük kızlarını İstanbul’a giderken teyzesinin evine bıraktığı belirtildi. İstanbul’a kardeşinin nişanı için gelen Yusuf Meydan’ın ise ailesiyle birlikte caddede gezintiye çıktığı öğrenildi.
SINIR YERİNE İNTERNETİ KAPATMAK DAHA ÇOK KORKUYA SEVK EDİYOR
Taksim’deki saldırının ardından sosyal medya mecralarına erişim kısıtlaması tepki çekti. Kamu kurumları ve yöneticilerinin o sırada paylaşım yapması eleştiri konusu olurken muhalefet konuyu yargıya taşıyacağını duyurdu. “Sınırları terörist yapılara kapatmak yerine, interneti kapatmayı deniyorlar” eleştirileri yapıldı.
Beyoğlu’ndaki patlama sonrası geçici yayın yasağı getirildi. Yasak kararının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yazısıyla alındığını belirten İletişim Başkanı Fahrettin Altun “Yayın yasağının amacı, terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edebilecek yayınlara mani olmak” dedi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ise Türkiye genelinde sosyal medya platformlarında bant daraltma uygulaması yapıldığını duyurdu. Basın etiğine aykırı görüntüler ve terör içerikleri için ilgili birimlerin talebi üzerine BTK tarafından ülke geneli sosyal medya platformları için bant daraltma uygulaması yapıldı. Milyonlarca kullanıcı geç saatlere dek sosyal medyaya ve güncel haberlere erişemedi, internet üzerinden iletişim sekteye uğradı. Bu saatlerde BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ile birçok kamu kuruluşu ile çok sayıda bakanın Twitter’da paylaşım yapması dikkat çekti.
Uygulamalara VPN aracılığı ile girilebilirken, Karagözoğlu başsağlığı mesajı yayımladı. Bir kullanıcı ise “Ömer Bey hangi VPN’i kullanıyorsunuz, favori VPN uygulaması tercihinizi de kamuoyuyla paylaşır mısınız?” ifadelerini kullanarak BTK Başkanı’nı ti’ye aldı. Bir başka kullanıcı ise “Buraya kısıtlama getirip taziye yayımlıyorsunuz. Hangi VPN’i tavsiye edersiniz?” dedi. BTK Başkanı’nın yanı sıra bakanların da mesajlarını kısıtlama getirilen Twitter’dan paylaşması “Devlet kurumları VPN mi kullanıyor?” sorusunu akıllar getirdi.
DEVA Partisi lideri Ali Babacan “Bu tweet’i VPN sayesinde paylaşabiliyorum. Güya halkın paniğe kapılmaması için yayın yasağı getirenler, tüm medyayı baskılayarak herkesi daha çok korkutuyor. Cumhurbaşkanlığı, halkın haber alma özgürlüğünü baltalamayın, milleti korkutmayın” paylaşımı yaptı.
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de “Herkes merak içinde. Ama toplumun haber alma hakkı yok. Neden? BTK Başkanı uygun görmüyor da ondan. Ama başsağlığı mesajını Twitter’dan yayımlamayı biliyor. Vatandaşın temel hak ve hürriyetlerine engel olmaları nedeniyle ilgili kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız” dedi. Tekin, BTK’nın görevini yetkisi dışında kullandığını belirterek “Burası muz cumhuriyeti değil, Türkiye Cumhuriyeti. AKP’nin seçim ofisi gibi görev yapamazsınız. Herkes milletin haber alma hürriyetine saygı gösterecek. Bu uygulama açıkça sansürdür, hukuka ve kanuna aykırıdır” ifadesini kullandı.
İYİ Partili Lütfü Türkkan ise “BTK Başkanı hem Twitter’a ulaşımı kapatıyor, hem de VPN’den bağlanıp twit mesajı yazıyor. Akıl da, mantık da firarda. Elek olmuş sınırları terörist yapılara kapatmak yerine, interneti kapatmayı deniyorlar” derken İYİ Partili Aytun Çıray “Sosyal medyayı yavaşlatarak dedikodulara zemin hazırlıyorsunuz. Şeffaflık her şeyin ilâcıdır” paylaşımı yaptı. Eski CHP’li vekil Sena Kaleli ise “İnsanların haber alma özgürlüğü bu şekilde engellenmesi anayasa ihlali. İnsanları daha endişeye sokan bu tutumun sorumluları hesap vermeli” ifadesini kullandı.
Kısıtlama kararına ilişkin tepkiler sosyal medyaya yansıdı...
Gani Müjde (Yazar-yönetmen): “Kimi kimden koruyorsunuz? İnsanlar iletişim kuramıyor çocuğu ile... İğrenç terörün amacı vatandaşlar arasında korku ve panik yaratmak değil mi? Haberleşmenin ve internetin bir anda kesilmesi beni daha çok korku ve paniğe sevk etti.
Zeki Kayahan Coşkun (Radyo programcısı): “2022 yılında internet kısıtlanınca ne oluyor ki? Gerçeğe, habere ulaşamayınca kuşkular, dedikodular artıyor. Bu mudur çözüm, şeffaflık dururken?”
TERÖRE KARŞI BİR OLACAĞIZ
İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısında 6 kişi hayatını kaybetti, 81 kişi de yaralandı. 57 yaralı taburcu olurken 18 hastanın serviste altı hastanın ise yoğun bakımda tedavilerinin sürdüğü belirtildi. İki kişinin durumunun kritik olduğu açıklandı. Terör saldırısının düzenlediği noktaya patlamada hayatını kaybedenler için sabah saatlerinde platform kuruldu, vatandaşlar kurulan platforma karanfil bırakıp dua etti. İstiklal Caddesi, Beyoğlu Belediyesi tarafından Türk bayraklarıyla donatıldı. Siyasi parti temsilcileri de bölgeye gitti. TBMM Başkanı Mustafa Şentop “Türkiye’ye bu şekilde terör örgütleri ve terör eylemleri vasıtasıyla mesaj iletmek isteyenler, Türkiye’yi istikrarsızlaştırmayı, huzurunu bozmayı hedefleyenler mutlaka bunun karşılığını bulacak” dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da “Dünyaya sesleniyorum. Türkiye teröre boyun eğmeyecektir. Bu tür saldırılarla Türkiye’de arzu ettiğiniz kaos ortamı yaratılmayacak. Türkiye’nin iç barışını muhafaza etmek hepimizin ama öncelikle Türk siyasetinin görevidir. Bunu yapacağız” ifadesini kullandı. Altay, patlamaya ilişkin yayın yasağı getirilmesi ve internetin kısıtlanmasını ise eleştirdi. “Terör örgütüne yönelik operasyon bakımından yayın yasağını bir parça belki ama internetin kısıtlanmasını anlamakta zorluk çekiyorum” dedi. İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu ise “Teröre karşı en büyük mücadele, ülkedeki bütün ilgili tarafların göstereceği tepki ve duyarlılıktır. Bu alçaklara, bu hainlere, bu kalleşlere en yüksek sesle hep beraber bağırabildiğimiz sürece bu şer odaklarını ezer geçeriz” diye konuştu. -AA, -ANKA
Umut Zorer (Bilişim hukukçusu): “BTK’nın toplumsal olaylar sebebiyle bant genişliğini daraltma yetkisine ilişkin bir mevzuat hükmü bulamadım. Hangi kanuna dayanarak işlem yapılmış bilen var mı?”
Prof. Dr. Ahmet Kasım Han (Akademisyen): “Sosyal medyayı yavaşlatmak, kapamak nedir bu devirde ve bu teknolojiyle; ülkeye yakışmıyor. Ayrıca iletişimi yönetmek için doğru da değil; hatta yönetemiyoruz ikrarı yerine bile geçer.”
NEW YORK TIMES’A BÜYÜK TEPKİ: TURİZM VURGUSU AHLAK DIŞI
Terör saldırısına ilişkin haberinde turizm vurgusu yapan Amerikan New York Times gazetesi tepki çekti. New York Times, İstiklal Caddesi’ni “Türkiye’yi her yıl dünya genelinden ziyaret eden 10 milyonlarca turistten birçoğunun vaktini geçirdiği bölge” olarak niteledi. Gazetenin bu haberini “empatiden yoksun” olarak niteleyen sosyal medya kullanıcıları turizm vurgusunu eleştirdi. Marcos Moschovidis adlı kullanıcı “Hayatını kaybeden ve yaralanan masum kişileri değil de tüm ülkenin güvenli olmadığını ima ederek turizme odaklanmak tamamen ahlak sınırları dışında” ifadesini kullandı. Birçok sosyal medya kullanıcısı, 11 Eylül saldırılarına atıfta bulundu. Kullanıcılardan biri “Düşünün ki, İkiz Kuleler vurulduğunda Türkiye’de bir gazete, terör saldırısının Amerika’nın turizm sektörüne etkilerinden bahsediyor. Ahlaksızsınız” ifadesine yer verdi.
Gazeteci Nazgul Kenzhetay, NYT’nin haberinin “ayrımcılık” olduğunu belirtti. Saldırının turizm sorunu değil insani bir kriz olduğunu vurgulayan Kenzhetay, gazeteci olmadan insan olmanın önemine dikkati çekti. Bir kullanıcı da “Tek trajedi turizmmiş gibi neden bundan bahsediyorsunuz? Acılı aileler, bu bölgelerde yürüyen sevdiklerini kaybetti. Sevdiklerini kaybeden ailelere ve kederli ülkeye taziyelerinizi sunmayacak mısınız?” değerlendirmesinde bulundu. NYT, daha sonra yayımladığı başka bir haberi de “İstanbul’un merkezindeki hareketli yaya yolunu vuran bombalı saldırıda en az 6 kişi öldü. Saldırı, Türkiye’de 5 yıldan uzun bir süre sonra olan en amansız saldırıydı” şeklinde verdi.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise sosyal medya mesajında “Bazı yabancı medyada ülkemizin hain saldırı üzerinden nasıl karalandığını görüyoruz. Bu yüzden birliğimizi ve ülke çıkarlarımızı korumak zorundayız. Lütfen altında imzanız da olan yayın ilkelerine uyalım” dedi ve yayıncılık etik ilkeleri metnini paylaştı.
TÜRKLERLE DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ SİZİN ACINIZ BİZİM ACIMIZ
Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Hırvatistan, Slovenya, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Kosova’dan liderler ve siyasiler taziye mesajı gönderdi. Kuveyt, Katar, Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan ve Irak’ın yanı sıra İslam İşbirliği Teşkilatı, Körfez İşbirliği Konseyi, Hamas ve Filistin Alimler Birliği başsağlığı mesajları paylaştı. Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan da saldırıyı kınadı. Tüm dünyadan dayanışma mesajları geldi...
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: NATO, müttefikimiz Türkiye ile dayanışma içindedir.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen: Türkiye’ye ve Türk halkına en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Bu, Türkiye ve AB’nin terörle mücadelede daha fazla iş birliği yürütme kararlılığını güçlendirecek.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Terörün her çeşidi ve yapısıyla mücadelede, Türk ortaklarımızla mümkün olduğu kadar yakın işbirliğine hazır olduğumuzu yeniden teyit ediyoruz.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog: Tüm dünya teröre karşı müşterek ve kararlı bir duruş sergilemeli.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis: Kurbanların ailelerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türk halkına en samimi taziyelerimi iletiyorum. Yunanistan her tür terörizmi kesin bir şekilde kınıyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: Türklere: Acınızı paylaşıyoruz. Terörle mücadelede yanınızdayız.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson: Patlama haberiyle derinden sarsıldık. Düşüncelerimiz kurbanlarla ve sevdiklerini kaybedenlerle. Türkiye’nin yanındayız.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz: Sayın Başkan, İstanbul’un merkezinde meydana gelen ve masum insanları aniden hayatlarından koparan ve çok daha fazlasını yaralayan patlama haberini dehşetle duydum. Federal hükümet adına başsağlığı dileklerimi ifade etmek isterim.
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani: Türkiye’nin güvenlik ve istikrarını korumak için aldığı tüm tedbirleri destekliyoruz.
Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili: Hükümet ve Gürcistan halkı adına, İstanbul’daki patlamayla ilgili Türkiye halkına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve kurbanların ailelerine en derin taziyelerimizi sunuyorum. Tüm yaralılara acil şifalar diliyoruz, Türkiye için dua ediyoruz.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev: Böylesine zor bir zamanda kardeş Türk halkının acısını tüm samimiyetimizle paylaşıyor, size ve yakınlarını kaybeden ailelere Kazakistan halkı ve kendi adıma taziyelerimi iletiyorum.
Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari: Sivilleri hedef alan bu alçak saldırıyı en güçlü şekilde kınıyorum.
PATLAMA SONRASI DANSLI KARŞILAMA
İstiklal Caddesi’nde altı kişinin ölümü, 81 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan terör saldırısı sonrası programını iptal etmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi katılmak üzere Endonezya’ya gitti. İki ülke arasında beş anlaşma imzalandı. Bali Adası’nda kendisini karşılayan dansçıların gösterisini izleyen Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, daha sonra zirvenin yapılacağı merkeze geçti. Sosyal medyaya yansıyan görüntüler eleştiri konusu oldu. Cumhurbaşkanı’nın uçaktan indiği ve dansçıların performanslarını sergilediği anlara dair görüntülerin altına “Endonezya Türkiye’deki durumu bilmiyor mu böyle karşılamalar yapıyor, akıl işi değil”, “Cumhurbaşkanı gitmeseydi ya da en azından böyle bir karşılama iptal ettirilseydi” ve “Haydi ulusal yas ilan edilmedi en azından bu tarz bir karşılama töreni olmasın denilebilirdi” paylaşımları yapıldı.
TERÖRLE DİZAYNA KARŞI TAVİZ VERMEYECEĞİZ
Terör saldırısı karşısında birlik mesajlarının yanı sıra iktidara dönük çağrılar da yapıldı. Muhalefet, açık kapı politikasını eleştirdi. 7 Haziran-1 Kasım 2015’te yapılan seçimler arasındaki saldırılara işaret edilerek iktidarın sorumluluğuna dikkat çekildi. Altılı masanın “Teröre geçit vermeyeceğiz” başlıklı bildirisinde “Türkiye’yi terör saldırılarıyla dizayn etmek isteyenlere karşı kararlı duruşumuzdan asla taviz vermeyeceğiz” denildi.
BTP’nin altılı masaya katılım talebi, başörtüsü gündemi ve hükümet programının ele alınması beklenen altılı masanın sekizinci zirvesinde İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısı masadaydı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul’daki terör saldırısına ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı. DEVA Partisi’ndeki toplantının ardından duyurulan “Teröre geçit vermeyeceğiz” başlıklı açıklamada “İstanbul Taksim’de meydana gelen hain terör saldırısını toplantımızın öncelikli gündem maddesi olarak ele aldık. Saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Hayatını kaybedenlerin sayısının artmaması için dua ediyoruz. Milletimizin başı sağ olsun. Terörü, terör örgütlerini ve terörden medet umanları lanetliyoruz. Bizler, Türkiye’yi terör saldırılarıyla dizayn etmek isteyenlere karşı kararlı duruşumuzdan asla taviz vermeyeceğiz. Terör örgütlerinin amaçlarına ulaşmalarına hiçbir koşulda müsaade etmeyeceğiz” ifadesi kullanıldı.
Açıklamada şunlar kaydedildi: “Terörle mücadelenin hukuk devletinin en öncelikli görevlerinden birisi olduğu inancındayız. Bu mücadele sonuç alana dek sürdürülmelidir. Bizler sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve kararlıyız. -Milletimizin barış, huzur ve güven ortamında yaşaması hepimizin elindedir. Ülkemizin yarınlarını demokratik bir hukuk devletinde güvenle kuracağız. Bütün zorlukları hep birlikte aşacağız”. Partiler ortak açıklamayı sosyal medya hesaplarından paylaştı.
‘SOYLU SURİYE’DEYDİ’
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise “Huzurumuza kastederek masum canlarımızı yitirmemize neden olan Taksim’deki terör saldırısını lanetliyorum. Şüpheliyi kısa sürede tespit ederek yakalayan emniyet mensuplarımızı tebrik ediyorum. Şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum” paylaşımı yaptı. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ise “Umuyoruz ki Türkiye, yakın geçmişte acı ile tecrübe ettiği günleri ve anları bir kez daha yaşamaz” dedi.
HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da “Sivilleri hedef alan her saldırı hukuken, siyaseten, ahlâken ve vicdanen terördür. Asla kabul etmiyoruz. İstiklâl
Caddesi’nde masum sivilleri açıkça hedef alan terör eylemini de lanetliyorum” açıklamasını yaptı. Türkiye İşçi Partisi’nin yazılı açıklamasında “Hiçbir güç Türkiye’yi bombalarıyla dizayn edemez. Hiçbir güç halkın insanca yaşam arzusunu elinden alamaz. Bu halk şiddet siyasetine teslim olmaz, olmayız, olmayacağız” denildi.
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise İçişleri Bakanı’nı hedef alarak “Erbil, Bağdat ve Şam’ın huzurunu sağlayacağını söyleyen Süleyman Soylu’ya cevap olarak Kayseri’deki konuşmamda demiştim ki ‘Sen daha Beyoğlu’nda güvenliği sağlayamıyorsun. İnsanda biraz utanma olur’ Taksim’de patlama oldu ve Süleyman o sırada Suriyelilere ev dağıtıyordu” paylaşımı yaptı. Ayrıca Zafer Partisi heyetinin patlama bölgesine alınmadığını duyuran Özdağ “Zafer Partisi İstiklal Caddesi’ne giriş yaparken polis acil barikat kuruyor. Suriyeli, Afgan, Mısırlı vs. rahat rahat giriyor, Zafer Partisi şehitleri anmak için giremiyor” dedi.
‘SINIRLARI KAPATIN’
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce de “Umuyorum ki Türkiye 2015 yılına geri dönmez... İnsanlarımızın can güvenliğini sağlamak adına; derhal açık kapı politikasına son verip sınırları kapatın” ifadesini kullandı. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem ise “Soru gayet basit ve net. Biz ‘Hudut Namustur’ diye bas bas bağırırken, kime çalıştığı belli olmayan milyonlarca kaçağı bu ülkeye kim soktu?” diye sordu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da “Kaç terörist olduğunu, teröristlerin ayakkabı numaralarını, teröristlerin nerede yattığını, iç çamaşırlarını bilen İçişleri Bakanı, İstanbul’un göbeğine gelen ve bombayı patlatan teröristten bihaber yaşayamaya devam ediyor. Yakında muhalefeti suçlarsa şaşmayalım” diye konuştu.
Ali Babacan ise Denizli mitingi sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada İstanbul’daki terör saldırısının, akıllara 7 Haziran seçiminden 1 Kasım 2015 seçimine kadar geçen süreçteki terör eylemlerini getirdiğinin anımsatılması üzerine, “Hükûmet madem teröre karşı başarılı, bu başarıyı seçime kadar sürdürsünler. Kimsenin aklına kuşku düşürmeyecek bir ortamda ülkeyi seçime götürmelerini bekliyoruz” diye konuştu.
Babacan, şunları söyledi: “Uzunca bir süredir bu kadar büyük terör olayı yaşamamıştık. Bu tür terör hadiselerinde milletçe bir olmak, beraber olmak son derece önemli. Topyekûn teröre karşı sağlam bir duruş gösterebilmek de son derece kıymetli gerçekten. Allah beterinden saklasın. İnşallah böyle acı olayları bir daha yaşamayız. Terör en büyük insanlık suçu. Maalesef şiddetten medet ummak, şiddetle kendi varlığını ortaya koymaya çalışmak terör örgütlerinin en büyük suçu, en büyük ayıbı. Seçim güvenliği denilince birkaç boyutu var. Seçim güvenliği komisyonu var ama daha çok sandığa sahip çıkmak, halkın iradesinin sandık sonuçlarına yansımasını sağlamak için çalışıyor. İç güvenlik ayrı bir konu. Tamamen hükûmetin sorumluluğu. Burada bizim çağrımız hükûmete, özellikle terörle mücadele konusunda, istihbari çalışmalar konusunda çok daha özenli olmaları, böylesine hassas bir dönemde ülkenin güvenliği ile ilgili zafiyet olmamasını sağlamak. Terörle mücadelede, PKK ile mücadelede hükûmetin iddia ettiği bir başarı var. Madem böyle bir trend oluştu, seçime kadar da bu başarılarını devam ettirsinler. Madem kendi ellerinde bu başarı, biz yaptık diyorlar, madem öyle seçime kadar bu başarılını devam ettirsinler. Bu sorunu önleme açısından baktığımızda birinci derece sorumlu hükûmettir. Vatandaşlarımızın da süreci yakından takip etmesi lazım. Sağduyulu biçimde takip etmesi lazım.”
“2015 yılında Haziran ve Kasım seçimleri arasında çok açı olaylar yaşadı Türkiye. O süreçten herkesin ders alması lazım. Seçime altı ay kala, terörün her türlüsünü toplum olarak lanetlememiz gerekiyor, hükûmetin ve devlet birimlerinin de bu konuda sapasağlam bir duruş ortaya koymaları lazım. İşi sıkı tutmaları, önleyici tedbirleri almaları lazım, istihbarat birimlerinin 7/24 çalışması lazım. Öyle mesai falan yok. Terör konusunda en önemlisi olmadan önlemek. Olduktan sonra faili bulduk, şuydu buydu tamam da esası olmadan önlemek. Olmadan önlemek de ancak istihbari başarıyla mümkün. Tedbir son derece önemli. Hükûmete çağrımız, çok büyük bir olay, çok büyük bir acı. Seçime kadar teyakkuzda olmaları, 7/24 çalışmaları ve Türkiye’yi iç güvenlik konusunda kimsenin aklına kuşku düşürmeyecek bir ortamda seçime götürmeleri. Beklentimiz o.”
SAKSIYA SUÇ BULMAK DOĞRU DEĞİL
İstiklal Caddesi’nde yapılan bombalı saldırı sonrası polisin incelemeleri sona erdi. Cadde yeniden yaya trafiğine açılırken, beton saksıların bankları söküldü. Esnafa moral ziyaretinde bulunup caddeye karanfil bırakan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kendisine ve İBB’ye dönük ithamlara konu olan banklar ve beton saksılar hakkında konuştu. İmamoğlu, şunları söyledi: “Şu anda bu bir konu mudur, çok üzücü. Birbirimize moral verelim, esnafın yüzü gülsün. Bugünlerde bir arada olmalıyız ama kalkıp da bir saksıya kusur bulma kafası doğru bir kafa değil. Akşam buna müdahale etmek, ilk işmiş gibi buna bakmak doğru bir kafa değil. Bu tür düşüncelere sahip olanları da Allah’a havale ediyorum. Biz bir arada ortak akılla saksılara göz koymak değil de, saksılara suç bulmak değil de saksıları bir arada çalıştırmamız lazım. Ona göre doğru kararlar vermemiz lazım. Allah yardımcımız olsun.”
Yaralıların durumunun iyi olduğunu belirten İmamoğlu “Milletçe omuz omuza mücadele vereceğiz. Hiçbir zaman asla terörizmin bu hamlelerine karşı yüzümüz aşağı eğilmeyecek. Buradayız, İstiklal Caddesi’ndeyiz. Her sabah gelip esnafımıza hayırlı işler dileyeceğim, onlarla alışveriş yapıp çayını kahvesini içeceğim. İstanbul’a turistleri, şehrimizin misafirlerini ve şehrimizin insanlarını dünden daha güvende oldukları bir ortamda ağırlamanın üzerimize düşen sorumluluğunu ortaya koyacağız. Kimse bundan kuşku duymasın. Bizler omuz omuza yan yanayız. Devletimizin her birimiyle bir arada mücadelemizi vereceğiz” ifadelerini kullandı.