Kazdağları'nın havasını Madra Dağı’nın suyunu alan Balıkesir'in Havran ilçesinde 'Havran Nar'ının hasadı başladı. Lezzetiyle büyük ilgi gören Havran Narı, içerisinde barındırdığı zengin vitamin ve mineraller ile de oldukça dikkat çekiyor. Lezzetinin yanı sıra boyutlarıyla da dikkat çeken Havran Narı, İzmir, İstanbul, Bursa ve Trakya’ya kadar ulaşıyor.
21.000 AĞAÇTAN TOPLANIYOR
Havran Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Emre Çakan, ilçede 21.000 civarında nar ağacı olduğunu söyledi. İHA’ya konuşan Emre Çakan, narın bölgede üretilen meyve grupları içerisinde olmazsa olmazlar arasında yer aldığını belirtti. İlçede Yaklaşık 3 ila 4 çeşit bulunduğunu ifade eden Çakan, Hicaz, Kuzu Dişi, Deve Dişi ve Kara Nar denilen çeşitleri ile ürün hasat sezonunun yapıldığını aktardı.
HAVRAN NARI FAYDALARI NELERDİR?
Türkiye'nin Balıkesir ilinin Havran ilçesinde yetiştirilen bir nar çeşidi olarak karşımıza çıkan Havran Narı, iri taneleri ve kendine özgü aroması ile diğer nar çeşitlerinden ayrılıyor. Kocaseyit olarak bilinen bu nar çeşidi yüksek antioksidan içeriği ile bilinmektedir.
Kalp damar hastalıklarından kansere kadar pek çok hastalığın önlenmesinde yardımcı olan nar, C vitamini, E vitamini ve potasyum içinde önemli bir besin kaynağıdır. Taze olarak tüketilebileceği gibi nar suyu, nar ekşisi ve nar şurubu gibi ürünler olarak da tüketilebilen Havran Narı, Balıkesir'in en önemli tarımsal ürünlerinden biridir. Her yıl tonlarca üretim yapılırken hem iç piyasada hem de yurt dışında satışı yapılıyor.
Havran narı, Balıkesir'in en önemli tarımsal ürünlerinden biridir. Her yıl binlerce ton Havran narı üretilmektedir. Bu narlar, Türkiye'nin iç piyasasında ve yurt dışında da satışa sunulmaktadır.