Düşük gelirli ailelere, çocuklara, yaşlılara, engellilere kamu kurumları aracılığıyla çeşitli sosyal yardımlar yapılıyor. Destek ödemeleri belirli kriterleri karşılayan kişi ya da hanelere veriliyor.
Başvurunun olumlu sonuçlanması için dikkat alınan kriterler kişinin gelir düzeyi, yaş, cinsiyet, çalışma durumu, sağlık durumu gibi faktörlere göre değişebiliyor.
DESTEK ÖDEMELERİ NE ZAMAN HESAPLARA YATIRILIYOR?
Sosyal yardım almaya hak kazanan vatandaşlara, T.C. kimlik numaralarının sonuna göre her ayın 15'inden itibaren yapılıyor. Nisan ayı destek ödemeleri Ramazan Bayramı öncesi hesaplara yatırılacak.
Sosyal yardımlar düzenli ya da tek seferlik yapılabiliyor. Destek ödemeleri sağlık hizmetleri, eğitim, işsizlik sigortası, tarım gibi birçok alanda yapılıyor.
HANGİ DESTEK ÖDEMELERİ VERİLİYOR?
* Evde bakım maaşı
* SED çocuk yardımı
* İşsizlik maaşı
* Aile destek programı
* Çocuk destek bileşeni
* Elektrik faturası yardımı
* Doğal gaz faturası yardımı
* İşe Yönlendirme Yardımı
* İşe Başlama Yardımı
* Yaşlı Aylığı
SED YARDIMI NE KADAR?
Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmetinde çocuk başına yapılan ekonomik destek tutarı ortalama 2 bin 337 TL'den 3 bin 38 TL'ye yükseldi. Ayrıca koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalaması 3 bin 644 TL'den 4 bin 853 TL'ye çıkarıldı.
EVDE BAKIM MAAŞI NE ZAMAN ÖDENİYOR?
Evde bakım maaşı ödeme tarihleri, ödemelerin yapıldığı kurum tarafından belirleniyor. Ödeme tarihleri her yılın başında belirlenmekte olup genellikle her ayın 15-20'si arasında değişkenlik gösteriyor.
Ocak ayında yapılan artışla birlikte yeni yılın ilk altı ayında ödeme tutarı 4 bin 337 TL olarak belirlendi. Bayram öncesi en az 4 bin 400 TL'nin hesaplara yatırılması bekleniyor.
Evde Bakım Yardımı almayan 3294 sayılı Kanun kapsamındaki kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olarak hayatını sürdürmek durumunda kalan kişilere ödeniyor.
SOSYAL YARDIM BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?
Devletin verdiği sosyal yardım parasından faydalanmak için e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti internet sitesindeki formu doldurun.
Öte yandan yardım parası başvurusu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'ndan da (SYDV) yüz yüze yapılabilirsiniz. SYDV temsilcilikleri, ilçe kaymakamlığı ve il valiliği binalarının içinde yer alıyor. Bulunduğunuz ilçedeki kaymakamlık ya da duruma göre valilik binasına giderek bilgi alabilirsiniz. SYDV iletişim bilgilerine www.aile.gov.tr/iletisim/bakanlik-iletisim-bilgileri/sydv web sayfasından ulaşmak mümkün.
Sosyal yardım parası başvurusu, değerlendirme süreci sonrası uygun görülmesi halinde aylık olarak hesaplara yatırılıyor.
İHTİYAÇ SAHİPLERİNE HANGİ SOSYAL YARDIMLAR YAPILIYOR?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın sosyal yardım yaptığı kişilerin listesine www.aile.gov.tr/sygm/programlarimiz/sosyal-yardim-programlarimiz internet sitesinden ulaşmak mümkün.