TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CNN TÜRK canlı yayınında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Şentop, gündem konularını değerlendirdiği programda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu'nun paylaşılan MOBESE görüntülerine ilişkin "MOBESE kamerası olduğunu kesin olarak teyit etmek gerekiyor. Bir inceleme süreci yapılacak, bu detayları bilenlerin değerlendirmesi lazım" dedi.
ADALET BAKANI DEĞİŞİMİ
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün görevinden affını isteyerek, koltuğunu Bekir Bozdağ'a bırakmasıyla ilgili konuşan Meclis Başkanı Şentop, "Hem iyi birer hukukçu hem de görevlerini dikkatle yürüten iki arkadaşımız. Hükümetin bir politikası olur, bakanlar o politikayı icra ederler. Bu değişiklikler gayet normaldir" dedi.
MOBESE AÇIKLAMASI
Meclis Başkanı, İBB Başkanı İmamoğlu’nun kentte kar yağışı sırasında Sarıyer’deki bir balıkçıda İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi ile görüşmesine ilişkin kamuoyuna yansıyan MOBESE görüntüleri hakkında da konuştu. Şentop, "MOBESE kamerası olduğunu kesin olarak teyit etmek gerekiyor. Bir inceleme süreci yapılacak, bu detayları bilenlerin değerlendirmesi lazım" diye konuştu.
SİYASETTEKİ ÜSLUP
"TBMM'deki tartışmalar kutuplaşmanın boyutunu mu gösteriyor? Sizi endişelendiren bir tarafı var mı?" sorusunu Şentop şöyle yanıtladı:
"Ben aynı zamanda halkın içindeyim. Tabanda, sahada gerilim, yüksek tansiyon yok. İnsanlar kendi aralarında günlük siyasetin konularını tartışıyorlar ama bu şekilde bir gerginlik yok. Bunun böyle yukarıdan tabana inmemesi sağlıklı bir durum. Çok kalıcı, yerleşmiş bir tablo olmadığını gösteriyor. Seçimlere 1 yıldan biraz fazla bir zaman var, bu uzun bir zaman. Böyle bir tansiyonla konuların tartışılmasının kimseye faydası yok.
'ERKEN SEÇİM 'ÖNCEKİ TÜRKİYE' ALIŞKANLIĞI'
Meclis Başkanı Şentop, erken seçim tartışmalarının 'önceki dönem Türkiye'nin alışkanlıkları olduğunu belirterek "O dönemde parlamento herhangi bir sayı aramadan seçime gidebiliyordu. Bunlardan hareketle seçim tartışmaları olurdu. Burada Meclis'in nitelikli çoğunluğu alması lazım seçim için hukuken veya Cumhurbaşkanı'nın karar alması gerekiyor" dedi.
6 PARTİNİN ÇALIŞMASI
Şentop, 6 partinin seçim konusunda ortak çalışmasına yönelik şöyle konuştu:
"Önümüzdeki gerçekleri ortaya koyalım. Gerçek nedir? Türkiye'de bir başkanlık sistemi var. Literatürde başkanlık sistemidir. Biz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diye ifade ettik anayasamızda. 1950'den önce mesela President'ın tercümesi Reis-i Cumhur olarak tercüme edilmiş kitaplarda.
Seçimden önce değiştirmeleri mümkün değil. Seçime bununla girilecek. Seçilen Cumhurbaşkanı bu sisteme göre ülkeyi yönetecek. İddia nedir? Seçimden sonra sistemi değiştireceğiz. Bu sistemi değiştireceğiz demek yeterli değil. Bu iş anayasa değişikliğiyle olur. Bir referandum gerekiyor veya 3'te 2 alınacak ki değiştirilsin."