Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Kütahya Barosu Staj Merkezi’nin sekizinci dönem açılışı ve ve dönemin ilk dersi için Kütahya’ya gitti. Özel bir otelde gerçekleştirilen programda stajyer avukatlara ders veren Başkan Sağkan, programın sonrasında ise Sağkan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Sağkan, geçtiğimiz günlerde altılı masanın açıklamış olduğu anayasa teklifi ile ilgili konuşurken, anayasa değişikliği teklifine sıcak baktığını ve bu konuda altılı masaya destek verdiğini belirtti.
ALTILI MASANIN TEKLİFİNE DESTEK
Altılı Masa’nın anayasaya ile ilgili görüş ve önerilerini okuyup takip ettiğini ifade eden Başkan Sağkan, önerilerin içerisinde yargıya ilişkin ciddi düzenlemelerin olduğunu söyledi. Sağkan, "Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun ayrılıyor olması, daha demokratik bir yapıda kurgulanıyor olmaları, savunmanın ve baroların anayasal garanti altına alınması gibi çok ama çok önemli başlıklar var. Ancak şunu da biliyoruz ki Türkiye’de her şey yazılı metinlerde olduğu gibi olmuyor. Gerçekten bağımsız bir yargıyı istemek, bunu içselleştirmek bunu hayata geçirmenin bence ön koşulu. Tabi ki bu anlamda Altılı Masa’nın anayasa önerilerinin yargı bağımsızlığını yazılı metinlerde sağlamak bakımından kıymetli, doğru ve önemli olduğunu ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
"DEMİRTAŞ’IN ÖCALAN’LA GÖRÜŞME TALEBİ HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL"
Sağkan, Selahattin Demirtaş’ın geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşme talebine ilişkin de konuşurken, hukuken böyle bir görüşmenin mümkün olmadığını açıkladı. Sağkan, iki tutuklu kişinin birbirleriyle görüşmesinin mümkün olmadığını söyleyerek, "Hukuki çerçevede baktığımda zaten cezaevinde ceza muhakemesi kanunu gereği tutuklu yahut hükümlü bulunan bir kişinin bir başka hükümlüyle görüşmesine izin verecek, izin sağlayacak bir düzenlememiz mevcut değil. Haliyle bu taleplerin ülkenin içerisinde bulunduğumuz seçim sürecinde seçime gidilirken politik olarak bir yerlere tekabül etmesi mümkün olabilir, siyaseten bir anlam içeriği olabilir. Ancak hukuken baktığımızda bu tür taleplerin bizim hukuk sistemimizde karşılanmasının mümkün olmadığını rahatlıkla ifade edebilirimşeklinde konuştu.