KARAR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanlığına bağlı bazı birimlerde halen taşeron firmada çalışan işçilerin, daimi kadroya alınması yönündeki talebini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle yeniden Meclis gündemine taşıdı.
Gürer’in daha önceki dönemlerde yönelttiği benzer soru önergesine ‘Bu konuda herhangi bir çalışma yapılmamaktadır’ şeklinde yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, benzer bir soruya bu kez “KHK kapsamı dışında bırakılan taşeron işçilerin kamu kurumlarında istihdam edilmesiyle ilgili çalışmalara devam edilmektedir” yanıtını verdi.
Kamu kurumlarında, Sağlık Bakanlığına bağlı bazı birimlerde halen taşeron firma elemanı olarak çalışan işçilerin kadro talebini sürekli gündeme taşıyan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, aynı konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bir soru önergesi daha yöneltti.
Gürer, Bakan Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Bilgi işlem merkezi, görüntüleme merkezi çalışanları ile birlikte yemekhane ve sosyal tesis çalışanlarının da taşeron firma yerine kadrolu olarak sürekli işçi kadrosuna alınması düşünülmekte midir? Sağlık Bakanlığı bünyesinde şirket elemanı olarak görev yapmakta olan çalışanlara, çağrı merkezlerinde yardımcı olanlara ve MHRS bölümünde kamuda görevli olanların kadroya geçirilmesi düşünülmekte midir?” şeklindeki sorularına yanıt istedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Bakan Vedat Bilgin, kamuda taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçirilmesinin 696 sayılı KHK ile düzenlendiğini hatırlattı. Bakan Bilgin, “2021-2022 yıllarını kapsayan ‘Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü’nde yer alan ‘696 Sayılı KHK Kapsamı Dışında Bırakılan Kamu Taşeron İşçilerinin Daimi Kadroya Geçirilmesi’ maddesi uyarınca 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçilerinin (taşeron) Kamu Kurum ve Kuruluşlarında istihdam edilmesi ile ilgili çalışmalara devam edilmektedir” açıklamasında bulundu.
CHP Milletvekili Gürer’in önceki dönemlerdeki benzer sorularına ‘olumsuz’ yanıt veren Bakanlık, benzer bir soruya bu kez taşeron işçileri umutlandıracak bir şekilde yanıt verdi.
BAKAN BİLGİN GEÇEN YIL UMUT VERMEMİŞTİ
Geçtiğimiz yıl Kasım ayında CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Bakan Bilgin, 2018 yılında yayımlanan 696 sayılı KHK haricinde taşeron firma çalışanlarına ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmadığını belirtti.
GÜRER: “KAMUDA TAŞERON SİSTEMİ SONLANDIRILMALI”
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kamuda hiçbir işçinin taşeron firma elemanı olarak çalışmaması gerektiğine dikkat çekerek, “2018 yılında tüm işçiler daimi kadroya alınacak denilmesine rağmen halen İhale şartnamesinde "İşçilik maliyet gideri yaklaşık yüzde 70." ibaresine takılan kamuda kiralık araç şoförleri, Sağlık Bakanlığında yemekhane çalışanları, bilgi işlem çalışanları, hastane bilgi yönetim sistemi çalışanları, radyoloji görüntüleme çalışanları, laboratuvar çalışanları, diş protez ihale çalışanları, fizik tedavi seans usulü ihale çalışanları, diyaliz seans usulü ihale çalışanları, Karayolları anahtar teslimde müşavirlik türü ihale çalışanlarına kadro verilmedi.
KİT'lerde, Demiryollarında, PTT, Devlet Hava İşletmelerinde, Karayollarında, enerjide, şeker fabrikalarında, tarımda, ormanda binlerce çalışan kadroya alınmadı. Devlet Su İşleri, Millî Eğitim, Doğa Koruma ve Millî Parklar, TİGEM çalışanları, ayrıca sosyal tesislerde doğrudan temin usulüyle çalışan DSİ, polisevi, öğretmenevi çalışanlarına ve Vakıfbank güvenlik elemanlarına kadro verilmedi. BİT çalışanları da özlük hakları iyileştirilmedi. Kamuda taşeron sistemine mutlaka son verilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.