Bir tür kamu hizmeti olan noter, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yerine getirir. Bu nedenle sokağa çıkma yasağı uygulanan hafta içi günlerinde belirli saatler aralığında noterler hizmet vermeye devam ediyor.
NOTERLER SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA AÇIK MI?
Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, koronavirüs tedbirleri kapsamında 29 Nisan-17 Mayıs 2021 günleri arasında uygulanan tam kapanma sürecinde, hizmete yetecek kadar noterin açık olacağını bildirdi.
İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı tam kapanma genelgeside noterliklerin de çalışacak kurumlar arasında gösterildiğini hatırlatan Cin "Kapanma döneminde sınırlı sayıda olmak üzere hizmete yetecek kadar noterimiz, nöbetçi noterlik olarak görev yapacak. Küçük ilçelerde bir noter, büyük yerlerde daha fazla noter olacak şekilde hizmetin devamı için vatandaşların acil işlerini görmek üzere noterliklerimiz hizmet verecek" İfadelerini kullandı.
TAM KAPANMADA NOTER ÇALIŞMA SAATLERİ
Türkiye'nin 81 ilinde 17 gün boyunca uygulanan kesintisiz sokağa çıkma yasağında hafta içi günlerinde 10.00-16.00 saatleri arasında noterler açık olacak. Notere gitmeden önce e-randevu sistemini de kullanabileceğinizi belirtelim.
NOTER İŞLEMLERİ ÜCRET TARİFESİ 2021
2021 yılı en düşük noter ücreti 6,93 TL'den az olamaz.
* Noter vasiyetname ücreti ve vakıf senedi düzenleme ücreti 313,53 TL
* Noter yazı ücreti sayfa başı 9,50 TL
* Noter çeviri ücretleri sayfa başı 78,65 TL
* Noter karşılaştırma ücreti sayfa başı 9,50 TL
* Noter tescil ücreti işlem başına 2,97 TL
* Noter emanet hesap ücreti yıllık 21,95 TL
* Noter defter tasdik onay ücreti 100 sayfaya kadar 2,97 TL, 100 sayfadan yukarı her 100 sayfa için 1,11 TL onaylama ücreti
* Noter defter ara ve kapanış tasdik ücreti maktu olarak 1,11 TL,
* Noter bildirim yazı ücreti 2,97 TL
* Noter yol ücreti ödeneği masraflara ek olarak her gün için 37,65 TL yol ödeneği
* Noter aracılık ücreti işlem başına masraflar hariç 2,12 TL
NOTER NEDİR?
Noter; yasaların kendisine verdiği yetkiyle, özel ya da tüzel kişilerin çeşitli belgelerine ve işlemlerine yasal geçerlik kazandıran, yasaların öngördüğü başka görevleri yerine getiren, belli nitelikleri ve kendine özgü bir yasal statüsü olan kamu görevlisi.
Noterlik bir kamu hizmetidir. Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar. Her asliye ve münferit sulh mahkemesinin bulunduğu yerde, o mahkemenin yargı çevresindeki noterlik işlerini görmeye yetkili olmak üzere bir noterlik kurulur.