Cumhuriyet gazetesi, organize suç örgütü kurduğu iddiasıyla hakkında tutuklama kararı bulunan Sedat Peker'in videolarını haberleştirdikleri için kendilerine soruşturma açıldığını duyurdu. Gazete, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin'in şikayeti üzerine Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya ile Sorumlu Yazıişleri Müdürü Olcay Büyüktaş Akça hakkında 'hakaret ve iftira' suçlamasıyla soruşturma açtığını bildirdi.
Cumhuriyet gazetesinin 11 Mayıs tarihli sayısında, Peker'in kendisini kapsayan iddialarını yalanlayan Jandarma Genel Komutanı Çetin'in Selahattin Yılmaz ve Galip Öztürk ile birlikte çektirdiği fotoğrafın 'Komutan çete lideriyle' başlığıyla haberleştirdiği hatırlatıldı. Gazetenin söz konusu soruşturmaya ilişkin haberinde sürece ilişkin şunlar dendi:
"Haberin ardından gazetemizi hedef alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'Türkiye eski Türkiye değil, hesabını hukuk önünde vereceksiniz' ifadelerini kullanmıştı. Soylu’nun bu çıkışının ardından Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin, gazetemiz hakkında 'hakaret ve iftira' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
Şikayet üzerine harekete geçen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu, Küçükkaya ve Büyüktaş hakkında soruşturma başlattı. Cumhuriyet savcısı Hafize Demir Hamurcu, 'Çok acele ve sürelidir' notuyla İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na yazı yazarak Küçükkaya ve Büyüktaş’ın talimatla ifadesinin alınmasını istedi."
SÖZ KONUSU HABER SOMUT BİR GERÇEĞE DAYANMAKTA
Küçükkaya ve Büyüktaş'ın dün (7 Haziran 2021) soruşturma kapsamında ifade verdiği belirtildi. Cumhuriyet gazetesinin aktardığına göre söz konusu fotoğrafların sosyal medya hesaplarından yayımlanan fotoğraflar olduğuna dikkat çeken Küçükkaya, "Haberimizde belirtilen 'komutan çete lideriyle' başlığı somut bir gerçeğe dayanmaktadır, buna dair fotoğraf da vardır. Selahattin Yılmaz ve Arif Çetin’in bizzat Jandarma Genel Komutanlığı makamı önünde çekilmiş fotoğrafı mevcuttur. Bu nedenle gerek hakaret, gerek iftara suçu oluşmaz, halkın haber alma özgürlüğü kapsamında gazetecilik mesleği yerine getirilmiştir. Haberin yayımlanmasındaki tek amaç budur" dedi.
YAYINLANAN FOTOĞRAFLAR ORTADA SUÇ UNSURU OLMADIĞINI GÖSTERİYOR
Büyüktaş ise, 'milyonlarca insanın gündemine girmiş videolarda dile getirilen iddialar sonrası, bu nitelikli fotoğrafların yayımlanmasında kamu yararı olduğunu' ifade etti. Büyüktaş, şunları söyledi:
"Şikâyetçi Arif Çetin kamu görevlisidir. Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından kamu görevlilerinin çok ağır eleştirilere katlanmaları gerektiğine ilişkin hükümler ortaya konulmuştur. Kaldı ki, ilgili haberde herhangi bir hakaret unsuru olmadığı gibi daha önce bizzat çekilen kişiler tarafından yayımlanan fotoğraflar yayımlanmıştır. Sırf bu husus bize suç unsuru olmadığını göstermektedir. Buradaki tek amaç; anayasa tarafından da güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüğü kapsamında gazetecilik mesleğinin icra edilmesidir. Suçlamaları kabul etmiyoruz."