Şartları sağlayanlara 12 ay boyunca destek ödemesi yapılacak! Başvuru sayfası açıldı

2023 Temmuz ayında maaşlara yapılan zamların ardından sosyal yardım ödemeleri de artırıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen yaşlılık aylığına yapılan zam da belli oldu. Peki, yaşlılık aylığı nasıl alınır? Yaşlılık aylığı başvuru şartları neler? İşte, 2023 Temmuz yaşlılık aylığı miktarı...

Herhangi bir kurumda çalışan ve emeklilik hakkı kazanmamış 65 yaş ve üstü vatandaşlara verilen yaşlılık aylığı miktarı artırıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memur maaş katsayılarının düzenlenmesinin ardından 65 yaşındaki maaş zammının hayata geçtiğini duyurdu.

Bakan Göktaş, 65 yaş emekli maaşının 1997 TL'den 2 bin 348 TL'ye yükseldiğini açıkladı. Destek ödemesi alabilmek için istenen şartları sağlamak ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na (SYDV) başvuru yapılması gerekiyor.

YAŞLILIK AYLIĞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

* 65 yaşını doldurmuş olanlar
* Sosyal sigorta kurumlarından (SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı) gelir veya emeklilik hakkından yararlanmayan kişiler
* SGK'ya sigorta primi ödemeyen
* Geliri, 2022 sayılı Kanun içeriğinde belirtilen yoksulluk sınırının altında olan ve durumu vali/yerel yönetim tarafından belirlenen kişiler

E-DEVLET YAŞLILIK AYLIĞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

* e-Devlet portalına girerek arama kısmında 'Sosyal Güvenlik Kurumu'na gidin.

* Daha sonra 'Gelir Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi' seçeneğine tıklayıp, 'Yeni Başvuru'yu seçin.

* Ardından sırayla Taler türü olarak 'Yaşlılık Aylığı' denir. Daha sonra da SSK kapsamında aylık talep edilecekse 4/A SSK, BAĞ-KUR kapsamında aylık talep edilecekse 4/B BAĞ-KUR seçilerek 'BAŞVUR' butonuna tıklayın.

* Gelen ekranda T.C. kimlik numarası, ad ve soyad otomatik olarak gelecek. Maaş ödemesinin yapılacağı şube bölümünden banka, açıklama kısmına bankanın hangi şubesinden almak isteniyorsanız şubeyi adını seçin.

* Daha sonra başında sıfır olmadan cep telefonu numaranızı, tercihe göre e-posta adresinizi yazın. Adres bölümünden de ikametgah adres bilgisi otomatik gelecek. Farklı bir adres vermek isterseniz, farklı adres kısmına yeni adres yazın. Farkı adres yazıldığında il ve ilçe kısmını doldurun.

* Ayrıca BAĞ-KUR, Emekli Sandığı, Banka Sandığı ve yurt dışından aylık alınması durumunda 'Aylık alıyor mu?' seçeneğini 'Evet' ya da 'Hayır' olarak işaretleyin. Son olarak 'Başvur' butonuna tıklayın.

YAŞLILIK AYLIĞI NEDİR?

Türkiye'de sosyal devlet ilkesi gereği herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan geliri olmayan 65 yaş üzerindeki vatandaşlara aylık bağlanır. Bu aylık üç ayda bir kez ödenir ve halk arasında 'yaşlılık maaşı' ya da '65 yaş aylığı' olarak bilinir.

YAŞLILIK AYLIĞI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Yaşlılık aylığı başvurusu yapacak olan kişiler illerdeki valiliklere, ilçelerde ise kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na (SYDV) gitmeli. SYDV temsilcilikleri, ilçe kaymakamlığı ve il valiliği binalarının içinde yer alıyor. Bulunduğunuz ilçedeki kaymakamlık ya da duruma göre valilik binasına giderek bilgi alabilirsiniz. SYDV iletişim bilgilerine www.aile.gov.tr/iletisim/bakanlik-iletisim-bilgileri/sydv web sayfasından ulaşmak mümkün.

Yapılan başvuru sonucunda 65 yaş almak için tüm şartları sağlayan vatandaşların durumu, gerekli incelemelerden geçer ve yaşlılık aylığı bağlanır.

Yaşlılık aylığı başvurusunda sahte belgelerle usulsüzlük yapanlara ise incelemeler sonucunda cezai yaptırım uygulanır.

Öte yandan yaşlılık maaşı başvurusunun e-Devlet üzerinden de yapılabildiğini hatırlatalım.

YAŞLILIK AYLIĞI NEREYE YATIYOR?

65 yaş maaşı Ziraat Bankası ya da PTT şubelerinden ödeniyor.

2023 YAŞLILIK AYLIĞI NE KADAR?

2023 yılında asgari ücrete zam yapılmasıyla birlikte yaşlılık aylığı da arttı. Asgari ücret oranında zamlanan 65 yaş aylığı net 2 bin 348 TL oldu.

YAŞLILIK AYLIĞI BAŞVURUSUNDA İSTENEN BELGELER NELER?

Valiliklerin ya da kaymakamlıkların defterdarlıklarına ya da mal müdürlüklerine yaşlılık maaşı başvurusu yaparken şu belgeler teslim edilmelidir:

* Aylık bildiriminde bulunan kişi tarafından doldurulan ve imzalanan başvuru belgesi
* Mal bildirim belgesi
* Muhtaçlık belgesi
* 3 adet vesikalık fotoğraf
* Vukuatlı nüfus kayıt örneği
* İkamet belgesi
* Başvuru vasi tarafından yapılıyorsa bu belgelere ek olarak mahkeme tarafından verilmiş vasilik kararı da başvuru dosyasına eklenmelidir.

YAŞLILIK AYLIĞI BAŞVURU SAYFASI E-DEVLET

İlgili Haberler

İstanbul'un 2 ilçesinde deprem kabusu! Kaçış planı açıklandı
Aslında karpuz değil zehir yiyormuşuz! Bu işaretler varsa ağzınıza sürmeyin: Hastanelik olabilirsiniz
Metropoll'den çarpıcı seçim anketi: Her 4 seçmenden 1'i verdiği oydan pişman

Güncel Haberleri