DAVUTOĞLU’NA DE FACTO SANSÜR UYGULANDI
Sansür yasası ‘halkı yanıltıcı bilgiyi yayma’ iddiasıyla üç yıla kadar hapis cezasını öngören 29. madde ve içeriğindeki muğlak ifadelere karşın yürürlüğe girdi. Düzenlemeye “Amaç seçim öncesi muhalefetin sesini kısmak” eleştirileri yapılırken 29. maddede ilk hedef Kılıçdaroğlu oldu. Son olarak partisini kurduğu günden bu yana çok sayıda engelleme ve etkinlik iptali ile karşılaşan Davutoğlu’nun Şanlıurfa’da canlı yayına katılacağı sırada üç kanalın birden interneti kesildi.
‘ANLAŞILMASIN DİYE ÜÇ KANALA BİRDEN MÜDAHALE’
İlk olarak Edessa TV’nin internet bağlantısı kesilince kanal yayını yapamadı. Daha sonra iktidara yakın Güney Doğu TV ve Kanal Urfa’nın da yayınları gitti. Bu durum ‘Davutoğlu’nun yayını nedeniyle sansür uygulandığı ancak bunun ortaya çıkmaması için diğer iki kanalın da internetinin kesildiği’ şeklinde yorumlandı. Şehirde ilk kez üç kanalın birden yayınları kesilmiş oldu. Davutoğlu’na ayrılan süre sona erince yayın geri geldi. Kanal yetkilisi de sansür vurgusu yaptı.
ÜÇ TELEVİZYONA ‘DAVUTOĞLU SANSÜRÜ’
‘Seçim öncesi muhalefeti susturmayı hedefliyorlar’ eleştirilerine yol açan Dezenformasyon Yası’nda Kılıçdaroğlu’ndan sonra Gelecek Partisi lideri Davutoğlu da hedef oldu. Davutoğlu’nun Şanlıurfa’da katılacağı yayın öncesi yerel kanalların interneti kesildi. Edessa, Güney Doğu ve Kanal Urfa’nın yayınları durdu. Bu durum ‘Davutoğlu’nun yayını nedeniyle sansür uygulandı’ şeklinde yorumlanırken Gelecek liderine ayrılan sürenin sona ermesiyle yayın geri geldi. Kanal yetkilisi de sansür vurgusu yaptı.
Tartışmalarla Meclis Genel Kurulu’ndan AK Parti ve MHP’nin oylarıyla geçirilip yasalaşan ‘Dezenformasyon düzenlemesi’ Anayasa Mahkemesi’ne götürülürken yazanın ilk siyasi hedefi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmuştu. ‘Sansür Yasası’nın en çok tartışılan ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak’ düzenlemesi, siyasiler arasında ilk kez Kılıçdaroğlu hakkındaki suç duyurusunun gerekçesi oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü “Kirli parayı yani milyar dolarları, yani uyuşturucu paralarını Türkiye’nin cari açığını finansmanında kullandılar” açıklamasını yapan Kılıçdaroğlu hakkında, “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçlaması ile dava açılmasını istedi. Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, “O yasa maddesinin, o aparatın; tamamen siyasilere, ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlama anlamında uygulanacağını ortaya koymuş oldular. Söylenen tam da buydu” dedi.
ÜÇ KANALIN EKRANI KARARDI
Yasa’nın sansürlediği ikinci muhalefet lideri ise Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu oldu. Davutoğlu’nun Şanlıurfa’da canlı yayına katılacağı sırada üç kanalın birden interneti kesildi. İlk olarak Edessa TV’nin internet bağlantısı kesilince kanal yayını yapamadı. Davutoğlu’nun Şanlıurfa’da yerel Edessa TV’nin canlı yayına katılacağı açıklandı. Ancak Davutoğlu’nun ekrana çıkacağı saatlerde kentte yayın yapan üç kanalın birden yayını kesildi. Önce Edessa TV’nin internet bağlantısı kesildi ve bir türlü geri gelmedi. Bu yüzden kanal yayınını yapamadı. Ardından 2009’dan beri yayın yapan Edessa TV ile beraber, Güney Doğu TV ve Kanal Urfa’nın da aynı şekilde yayınları gitti.
AYRILAN SÜRE BİTİ YAYIN GERİ GELDİ
Bu durum kentte “Davutoğlu’nun yayını nedeniyle Edessa TV’ye sansür uygulandığı ancak bunun ortaya çıkmaması için diğer iki kanalın da internetlerinin kesildiği” şeklinde yorumlandı. Daha önce üç kanalın da aynı anda böyle bir kesintiyle karşılaşmadığı öğrenildi. Davutoğlu’na ayrılan sürenin sona ermesinin ardından Edessa TV’nin yayını geri geldi. İnternet üzerinden yapılan canlı yayının tekrarı daha sonra televizyon ekranından verildi.
KANAL YETKİLİSİ ‘SANSÜR’ DEDİ
Edessa TV Haber Müdürü Rıdvan Ortakaya, konuya ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaptı. Ortakaya, şu ifadelere yer verdi: “Şanlıurfa’da yayın yapan Kanalurfa, Edessa TV ve Güneydoğu TV’nin 2 gündür yayını yok. Uydu; internet sağlayıcısı olan Turkcell, soruna henüz çözüm bulamadı! Televizyonların ekranının karartılması sansür olarak yorumlanıyor. Ulaştırma bakanlığının olaya müdahale etmesi lazım” dedi.