Safer ayının ilk çarşambası halının altına para koymak nedir? 320 bin beladan koruyor...

Geçmişten gelen inançlara göre Safer ayının belaların çok olduğu zaman dilimi olarak adlandırılması günümüzde birçok kişi tarafından da devam ettirilmektedir. Safer ayı ile ilgili farklı inanışlar vardır. Bunlardan birisi ise ''Halının atına para koymak'' olurken müslüman alemi bunun anlamını araştırmaktadır. Safer ayında halının altına para koyma anlamı nedir? Safer ayının son çarşambası neler yapılır? İşte detaylar...

Muharrem ayından sonra gelen ikinci ay olan Safer ayı, uğursuz ve bela ayı olarak nitelendirilmektedir. Her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı takvime göre Safer ayının başladığı ve bitiş günü de gösterilir. Safer ayının ilk ve son çarşambası neler yapılması gerektiği merak edilirken halının altına para koymakta araştırılmaktadır. Belirli inançlara göre Safer ayının ilk çarşambası halının altına para konması gerekir. İşte, bu inanışın doğruluğu ve detayları haberimizde yer almaktadır

Safer Ayında Halının Altına Para Koymak

Geçmişten bugün kadar gelen inanışlardan biriside Safer ayında halının altına para koymaktır. Halının altına konulan paranın belayı uzaklaştırıldığına inanılır. Sosyal medya üzerinden sıkça karşılaşılan paylaşımda yer alan bilgi şöyledir: "Her kim Safer ayının ilk Çarşambası evinde en çok ayak bastığı yerdeki halının altına bütçesi yettiğince sadaka niyeti ile para koyarsa ve safer ayının son Çarşamba günü o parayı bir ilim meclisine yahut ihtiyaç sahibi bir fakire verirse Safer ayında inecek olan 320 bin beladan kendisini korumuş olur". Batıl inanç olan bu durumun doğruyu yansıtmadığı ve tamamen geçmişten gelen bir durum haline geldiği görülmektedir. Cahile olarak bilinen İslam öncesinde Arapların inancı olarak belirlenir.


Safer Ayı Nedir?

Sözlük anlamı boş kalmak, boşluk, sararmak, sarılık olarak adlandırılan Safer kelimesi kameri takviminin ikinci ayı olarak da bilinir. Savaşmanın haram olarak bilindiği bu aylarda Muharrem ayının devamında Veba salgının başladığı ve kötülüklerin üst üste geldiği ay olarak adlandırılır. Diğer aylardan bir farkı olmayan Safer'in eski Arapların çıkarmış olduğu batıl bir inanış olarak günümüze kadar gelmiştir.

Safer Ayı Bela Ayı Mıdır?

Cahiliye dönemine ait olan Safer ayının uğursuz ve bela ayı olduğu inanış dinimize göre asle gerçeği olmayan bir durumdur. Bu nedenle bu anlayış sadece batıl olarak dilden dile dolaşır. Hz. Peygamber (sav) böyle bir alayışı reddetmiş ve ''Safer ayında uğursuzluk yoktur'' olarak buyurmuştur. 

Haberleri