Reuters Maraş depremlerinin yansımasını böyle gördü: İstanbullular köşeye sıkıştı

İngiliz haber ajansı Reuters, Maraş depremlerinin Türkiye'ye etkisini yazarken bu depremlerin İstanbulluları köşeye sıkıştırdığını ifade etti. Reuters, deprem bölgesinde de hala yüzlerce insanın kayıp olduğunu yazarken, İstanbul'da bulunan 1.17 milyon binanın %17’sinin depremde orta veya daha fazla hasara uğrayacağını tahmin etti.

Dünyaca ünlü haber merkezi Reuters, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen 76.7 ve 7.6 şiddetlerindeki depremler sonrasında tüm ilginin ve hakim olan panik havanın İstanbul'da olduğunu yazdı..

Sözcü'nün haberine göre; yayımlanan haberde, “En az 50.000 kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli deprem ve üzerinden geçen iki aya rağmen enkaz altında hâlâ yüzlerce kişinin kayıp olması, uzun yıllardır deprem riski ile karşı karşıya olduğu bilinen İstanbul halkını bir yandan büyük felaketin acısıyla, diğer yandan beklenen depreme dayanıksız konutlarda yaşadıkları gerçeği ile yüzleşmek zorunda bıraktı. Üniversiteden sonra İstanbul’a yerleşen 25 yaşındaki Sevgi Demiray, bu ağırlıkla yüzleşenlerden biri. Demiray İstanbul’da yeni bir hayat kurduktan 1.5 yıl sonra Maraş depreminde büyük bölümü yerle bir olan Antakya’da amcasını ve arkadaşlarını kaybetti. Demiray, kentte sağlam zeminli bölgelerdeki yüksek kiralar nedeniyle barınacak bir yer bulamayınca, depremden etkilenen ailesine Maraş depreminde yaşadıklarını hatırlatacak olan o korkuyu yaşatmamak İstanbul’u terk etmek zorunda kaldı” denildi.

'ENKAZ ALTINDA HALA YÜZLERCE KAYIP VAR'

Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat’ta arka arkaya meydana gelen iki şiddetli deprem Türkiye’nin güneydoğusunda çok geniş bir alanda yıkım yarattı. Depremin üzerinden iki aydan uzun bir süre geçmesine rağmen kaldırılamayan enkazların altında yüzlerce kişinin kayıp olduğu belirtiliyor.

Üç büyük fay hattının kestiği Türkiye’de, derin izler bırakan depremlerden biri de 1999 yılında 18,000 kişinin öldüğü Gölcük merkezli ve İstanbul’da da hissedilen yaklaşık 7.8 büyüklüğündeki depremdi.

Marmara bölgesinde yaşayanların ve özellikle nüfus yoğunluğu ve düzensiz kentleşme sorunu ile karşı karşıya olan İstanbul halkının deprem korkusunu, Kahramanmaraş depremleri tekrar tetikledi.

'İSTANBULLULAR KÖŞEYE SIKIŞTI'

İstanbul’da meydana gelebilecek şiddetli bir depremde çok sayıda binanın ya yıkılacağı ya da hasar göreceği düşünülüyor.

Bu konuda yapılan son tahminler, İstanbul’un 7.5 büyüklüğünde bir deprem senaryosuna göre değerlendirildiği 2019 tarihli İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi raporunda yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı tarafından hazırlanan rapora göre, kentte bulunan 1.17 milyon binanın %17’sinin depremde orta veya daha fazla hasara uğrayacağı tahmin ediliyor.

Bu bilgiler doğrultusunda İstanbul’dan deprem riski nedeniyle hızla ayrılma planı yapanlar olsa da çok sayıda kişi köşeye sıkışmış durumda.

Bu kişiler başka bir kentte iş bulamama kaygısıyla şehir dışına çıkamadıklarını, İstanbul içinde ise sağlam olduğu belirtilen bölgelerde istenen yüksek kira veya satılık fiyatlar nedeniyle yer değiştiremediklerini ifade ediyorlar.

İstanbul’da yaşayan doktora öğrencisi Nilay, iki aylık bebeği ve eşi ile İstanbul’dan gitmek için çare arasa da diğer illerde eşinin çalıştığı finans sektöründeki iş olanaklarının yetersizliği nedeniyle İstanbul’da sıkışıp kalmış.

Nilay’a göre “daha sağlam zemini olduğu söylenen yerlere taşınmak, depremin ardından yükselen fiyatlar yüzünden imkansız.”

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) yaptığı araştırma bu şikayetleri rakamlara döküyor. “Deprem kiraları da vurdu” başlıklı araştırmaya göre, Türkiye geneli kiralık metrekare konut ilan fiyatı Şubat’ta geçen yıla göre %189.5, İstanbul’da kiralık fiyatı ise %138.5 arttı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Güncel Haberleri