Türk radyo ve televizyon yayıncılığının duayen sunucusu, gazeteci Halit Kıvanç (97) vefat etti. Sesi Türkiye’de birçok kuşağın hafızasına kazınan Kıvanç’ın vefat haberini oğlu gazeteci yazar Ümit Kıvanç dün gece sosyal medya hesabından “Halit Kıvanç’ı kaybettik. Bizimle birlikte sevenlerinin de başı sağolsun” ifadeleriyle duyurdu.
Dünya kupası maçlarından TRT ekranlarındaki birçok programa sesine birçok kuşağın aşina olduğu Kıvanç’ın vefat haberi bütün Türkiye’yi üzüntüye boğdu. Sosyal medyada binlerce hayranı duayen sunucunun kaybından duyduğu üzüntüyü sunduğu programlardaki görüntüleri eşliğinde dile getirdi. Birçok hayranı Türkiye’nin ilk spor spikeri olan Kıvanç’a literatüre kazandırdığı ‘maalesef gol’ repliğiyle veda etti.
SİYAH BEYAZ EKRANLARIN GÜMÜŞ SAÇLISI
Ekranların gümüş saçlı sunucusu Kıvanç, Türkçe’nin en güzel tınılarına imza attığı duru Türkçesiyle de topluma ve ardından gelen meslektaşlarına rol model bir isimdi. 1944’ten itibaren İstanbul Ekspres, Son Saat, Tan, Milliyet, Yeni İstanbul, Tercüman ve Güneş gazetelerinde çalışan Kıvanç’ın sunuculuk kariyeri 1955’te girdiği TRT Radyosu’nda başladı. Kıvanç, o günleri bir röportajında “Konuşmaya başladım bu radyoda ve uzun yıllar bu radyoda hayatımı buldum” ifadeleriyle dile getirerek, “İstanbul Radyosu benim hayatımda gerçek olarak ilk işim değil ilk sevgimdir. Hayatta ilk yaptığım güzel şey, İstanbul Radyosunda konuşmak. ‘Abi düzgün konuşuyorsun. Sen niye radyoda konuşmuyorsun?’ dediler, girdim” ifadeleriyle aktarmıştı. 1963’te BBC Türkçe Servisi’nde çalışan, 1969’dan sonra televizyon dünyasına adım atan Kıvanç, TRT’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları, dini ve resmi bayramlar, yılbaşı programları, kültür sanat üzerine birçok programda yaptığı sunuculuklarla milyonların sevgisini kazanmış, sesiyle birçok nesli büyütmüştü.
1989’da yayına başlayan Susam Sokağı’nda da sunumlar yapan Halit Kıvanç, 1971’de yayınlanan ‘Maskeli Üçler’ filminde de aktör olarak yer aldı. FIFA Dünya Kupası’nı televizyondan sunan ilk Türk spiker olarak da tarihe adını yazdıran Kıvanç, yaşamı boyunca 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyondan seyircilere nakletti. 1983 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıyla maç spikerliğine veda eden Kıvanç, sunuculukta 50 yılını 2005′te bir jübileyle kutladı. Birçok kitaba da imza atan çok yönlü bir isim olan Kıvanç, Asterix’in 1970’lerde Türkiye’de yayınlanan ilk albümlerinde çevirilere de imza atmıştı. Spor spikeri Tevfik Ünsi’nin ardından Asterix’i çeviren kıvanç, çizgi roman serisindeki Fitneus Fücurus karakterinin de isim babasıydı. Kıvanç’ın cenazesi bugün öğle namazından sonra Zincirlikuyu Camisi’nde kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedilecek.
SPOR YAYINCILIĞININ ZİRVESİYDİ
Kıvanç’ın vefatının ardından çok sayıda sanatçı, gazeteci ve sunucu taziye mesajı paylaştı:
UĞUR DÜNDAR: Ustamız, hocamız, değerli Ağabeyim Halit Kıvanç’ı kaybettik. Allah’tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun. YEKTA KOPAN: Halit Kıvanç’a veda etmek zor. Her nasihati, her sözü ve her sohbeti aklımda olacak. Hepimizin ustasıydın, her şey için teşekkürler Halit Abi.
ERCAN TANER: Değerli hocam, meslek büyüklerimin üstadı Halit Kıvanç’ı kaybettik. Türk spor yayıncılığının zirvesiydi. Oraya kimse kolay kolay ulaşamaz. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.
AYŞEGÜL ALDİNÇ: O bizim hafızamızdı, radyo ve televizyonun bizi büyüten, büyüleyen ustasıydı. Ne mutlu ki hocamdı, ağabeyimizdi babacığımın sevgili dostuydu. Adı ölümsüzlük mertebesine çoktan ulaşan ustam, ağabeyim, güle güle.
RIDVAN DİLMEN: Birlikte aynı çatı altında çalışmaktan onur ve gurur duyduğum Türk basınının duayen ismi Halit Kıvanç ağabeyime Allah’tan rahmet; ailesine ve sevenlerine baş sağlığı dilerim. OKAY
KARACAN: Hocam, ustam, ağabeyim, sırdaşım, idolüm Halit Kıvanç’ı kaybettik. O olmasa bu mesleği seçmezdim. O benim için Dünya Kupasıydı. Bir Dünya Kupası yılında aramızdan ayrıldı. Şükürler olsun yüzlerce program yaptık. Güldürdü, öğretti, ilham verdi. Daima kalbimdesin.
İLKER YASİN: Büyük üzüntü içindeyim sevgili hocamızı ustamızı değerli büyüğümüz Halit abimizi kaybettiğimizi öğrendim. O hacim derin bir üzüntüm sonsuz. “Ölmek değildir ömrümüzün en feci işi müşkül budur ki ölmeden evvel ölür kişi.” Sevgili Halit abi ölümüne kadar hep verdi, verdi, verdi..
GÜZEL TÜRKÇENİN ROL MODELİ
Halit Kıvanç, 1925 yılında İstanbul’da doğdu. Orta öğretimini Pertevniyal Lisesi’nde, yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘nde tamamladı. 3 ay kadar hakimlik yaptı. Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak üst düzey görevler aldı. 1953′te Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye’nin ilk günlük spor gazetesi (Türkiye Spor) gazetesini çıkardı. Kıvanç, olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda dünya kupasını televizyondan sunan ilk Türk spiker olan kıvanç 10 dünya kupası finalini radyo ve televizyonda nakletti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, TSYD ve diğer kuruluşların düzenlediği yarışmalarda 200′ün üzerinde ödül aldı. 1983 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıyla maç spikerliğine veda etti. Yazar, spiker, sanat adamı olarak kabul edilen Kıvanç, Türk halkına temiz bir Türkçe ile saygın ve eğitici çalışmaları ile hizmet vermesinden dolayı Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından kariyer dalında büyük ödüle layık görüldü. Kıvanç ayrıca Kupaların Kupası, Futbol Bir Aşk, Tele Safir, Gülmek Serbesttir, Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur, Anılar gibi kitaplara da imza attı. Kıvanç, 2005’te Altın Koza Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü aldı.