Proje güzel ama soru çok

Sosyal konut projesine başvurular ilk 48 saatte 1.5 milyonu aştı. Dar gelirliyi anahtar sahibi yapacak proje olumlu karşılandı ancak giderilemeyen soru işaretleri vatandaşta kaygı yarattı. ‘Akıbeti 2019’da duyurulup teslim edilmeyen evlere dönmesin’ paylaşımları yapıldı. Önceki projelerde taksit artışlarının mağduriyet yarattığını belirtenler ‘Burada da olur mu?’ endişesini dile getirdi. Biriken sorulara kuşkuları giderici yanıtlar verilmesi için çağrılar yapıldı.

1 - Hükümet üç yıl önce de konut projesi başlattı. Ancak sosyal medyada evlerin bitirilmediğine ilişkin paylaşımlar yapıldı. ‘2019’daki projeye girenler ne olacak? Yeni projenin sonu da onun gibi olur mu?’ soruları dile getirildi.

BAŞVURU BEDELİ PEŞİN ALINIYOR KURA NEDEN 6 AY SONRA?

2 - Sosyal konuttan yararlanmak için bankaya akın eden vatandaşlar başvuru bedellerini peşin ödedi. Ancak kuraların 6 ay sonra çekileceği belirtildi. Neden böyle bir yol izlendiğine ilişkin açıklama olmaması soru işareti oluşturdu.

TAKSİTLERE ZAM MAĞDURİYETE DÖNÜŞÜR MÜ?

3 - Bazı vatandaşlar önceki projelerde taksitlere ve peşinatlara yapılan zamların mağduriyete neden olduğunu ileri sürdü. ‘Astarı yüzünden pahalıya geldi’ tepkileri ‘Yeni proje için de benzer durum olur mu?’ endişelerine yol açtı.

ASGARİ ÜCRETLİ ZAMLI ÖDEMELERİ NASIL YAPACAK?

4 - Ödemelerle ilgili kaygılar da giderilemedi. Üç yıl önceki projede sabit faiz uygulamasına gidildiği hatırlatıldı. Bu kez ödemelerin enflasyona göre güncellenecek olmasının özellikle asgari ücretli kesimde sıkıntı yaratacağı belirtildi.

SOSYAL KONUT PROJESİ'NDE CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Hükümetin açıkladığı Sosyal Konut Projesi’ne muhalefetten de vatandaştan da destek geldi. Ancak akıbeti 2019’da duyurulup teslim edilmeyen evlere dönmesin’ paylaşımları yapıldı. Önceki projelerde taksit artışlarının mağduriyet yarattığını dile getirenler ‘Burada da olur mu?’ endişesini dile getirdi. Vatandaş sosyal medyada ‘Yeni projenin sonu 2019’daki gibi olur mu?’ ‘Başvuru bedeli peşin alınıyor kura neden 6 ay sonra?’ ‘Taksitlere zam mağduriyete dönüşür mü?’ ve ‘Asgari ücretli altı ayda bir yapılacak zamlı ödemeleri nasıl yapacak?’ sorularına kuşkuları giderici yanıtlar verilmesi için çağrı yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarihin en büyük projesi diye duyurduğu ‘Sosyal Konut Projesi’ne 48 saatte 1 milyonun üzerinde başvuru yapıldı. 81 ilde 2023-2028 arasını kapsayan beş yıllık süreçte 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa ve 50 bin iş yerini kapsayan projeye vatandaşlar da muhalefet de destek verdi. Ancak 2019’da açıklanan projede pek çok ilde ihale yapılmaması, yer belirlenmemesi ve değişen taksit durumları nedeniyle yeni proje için soru işaretleri yarattı.

SONU 2019’DAKİ PROJE GİBİ OLUR MU?

Sosyal medyadan çok sayıda kullanıcı 2019’daki projeden dolayı mağduriyet yaşadığını, evinin teslim edilmediğini söyledi. Önceden yaşanan mağduriyetler örnek gösterilerek cevap bekleyen sorular yöneltildi. Hükümet üç yıl önce de konut projesi başlattı. Ancak sosyal medyada evlerin bitirilmediğine ilişkin paylaşımlar yapıldı. 2019’daki projeye girenler ne olacak? Yeni projenin sonu da onun gibi olur mu? soruları dile getirildi.

ESKİSİNİ YAPMADAN YENİ NASIL OLACAK?

Bazıları ise proje açıklanmasına rağmen konutların yapılacağı yerin belirlenmediğini, ihalenin bile yapılmadığını söyledi. Buna bir örnek CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu’ndan geldi. Tunceli’de toplamda 329 konut projesinin duyurulduğunu ancak tek bir çivi dahi çakılmadığını belirten Şaroğlu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a “2019 yılında açıklanmış, ihalesi yapılmamış, inşaat alanı belirlenmemiş ve temeli atılmamış bir projenin yarattığı mağduriyet ortada iken yeni bir projeyi nasıl gerçekleştireceksiniz” diye sordu.

VATANDAŞ ŞİMDİ HANGİSİNE İNANACAK?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni sosyal konut projesine ilişkin “Sosyal konut projesi, vatandaşı kandırma projesi çıktı. Erdoğan, 2 artı 1 konutların fiyatını 608 bin lira, 3 artı 1 konutların fiyatını 850 bin lira olarak açıklamıştı. Fiyatlar, daha bir gün geçmeden zamlandı. TOKİ Başkanı çıktı, bir gün sonra Erdoğan’ı yalanladı. 2 artı 1 konut fiyatının 608 bin lira değil, büyük şehirlerde 780 bin lira olacağını açıkladı… Ev alma hayali kuran vatandaş şimdi hangisine inanacak” dedi.

BEDELİ PEŞİN KURA NEDEN 6 AY SONRA?

Sosyal konuttan yararlanmak çevirimiçi başvuramayanlar bankalara akın etti. Uzun kuyrukların oluştuğu bankalarda vatandaşlardan başvuru bedelleri peşin alındı. Ancak kuraların 6 ay sonra çekileceği belirtildi. Ancak ne bankadan ne de TOKİ yetkililerinden neden böyle bir yol izlendiğine ilişkin açıklama olmaması soru işareti oluşturdu.

TAKSİTE ZAM MAĞDURİYE YARATIR MI?

Bazı vatandaşlar önceki projelerde taksitlere ve peşinatlara yapılan zamların mağduriyete neden olduğunu ileri sürdü. ‘Astarı yüzünden pahalıya geldi’ tepkileri ‘Yeni proje için de benzer durum olur mu?’ endişelerine yol açtı. Ayrıca alınacak yüzde 10 peşinatın da düşük ücretli vatandaşlar tarafından nasıl sağlanacağı da yöneltilen sorular arasında yer aldı. Öte yandan ödemelerle ilgili kaygılar da giderilemedi. Üç yıl önceki projede sabit faiz uygulamasına gidildiği hatırlatıldı. Bu kez ödemelerin enflasyona göre güncellenecek olmasının özellikle asgari ücretli kesimde sıkıntı yaratacağı belirtildi.

TOKİ ÖDEME ŞARTLARINI NEDEN DEĞİŞTİRDİ?

TOKİ Sosyal Konut Projesi’ne başvurular önceki gün itibarıyla başladı. Proje tanıtımı ilk olarak TOKİ’nin internet sitesinde yapılmış ve burada taksit ödemelerinin konutun tesliminden sonraki ay başlayacağı bilgisi yer almıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan tanıtımın ardından TOKİ’nin sitesindeki bu ifade değiştirildi. Bunun yerine “Taksit ödemeleri, sözleşme tarihini takip eden ay itibarıyla başlatılacaktır” ifadesi koyuldu. Yani daha önce evini aldıktan sonra taksit ödemesi başlayacakken son değişiklik ile kuradan bir ay sonra hak sahipleri taksit ödemelerine başlayacak. 13 Eylül’de TOKİ’nin sitesinde ödemeler konut tesliminden sonra ifadesi yer alıyordu. TOKİ’nin sitesinde 14 Eylül’de ifade değiştirildi.

ERDOĞAN’A TEPKİ: BİLİYORUM BUNU SEÇİM ÖNCESİ PARA TOPLAMAK İÇİN YAPIYORSUN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarihin en büyük konut projesi diyerek tanıttığı ‘Sosyal Konut Projesi’ ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Twitter hesabından paylaşım yapan CHP lideri, amacın seçim öncesi para toplamak olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu mesajlarında şu ifadeleri kullandı: “Konut meselesi gündemde. Defalarca ısıtılıp ısıtılıp insanımızın önüne konmuş bir proje. Yıllardır aynı hikaye. Erdoğan, biliyorum seçim öncesi para toplamak için yapıyorsun bunu. Ben sosyal devletin savunucusu olarak sosyal konutların yaygınlaşmasını canı gönülden istiyorum. Sana inanalım istiyorsan, bu işe müteahhitlerin girmesi için hazineden gelir güvencesi ver. Beşli çeteleri semirttin, asıl fakir fukaranın konutu için garanti ver. Vermezsen, sen de biliyorsun ki bu proje bitmeyecek. Gerçi alışkınsın sen boş toprağa yalandan beton harcı dökmeye. Ben de buradan taahhüt ediyorum, biz iktidara geldiğimizde bu garantilerin arkasında duracağız. Erdoğan garanti vermezsen, bu proje bir Banker Yakup zihniyetinden ibarettir. Topla paraları fakir fukaradan, seçim sürecini finanse et. Banker Erdoğan mısın sen? Yeter be adam!”

ASGARİ ÜCRETLİLER İÇİN ÖDEME ÇÖZÜMÜ: MESAİ YAPSINLAR, DİŞİNİ SIKIP BORÇ ALSINLAR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal konut projesine ilişkin soruları yanıtladı. Asgari ücretlilere değinen Kurum “Hem ev kirası ödüyor, hem buraya taksit ödeyecek, hem de evini geçindirecek. 5500 lirayla bunu yapabilmesi için ilave mesai ve kazanç sağlaması gerekiyor. Biraz dişini sıkarak biraz eşinden dostundan borç alarak bu bedeli karşılayabilir” dedi. Kurum, “5 bin 500 lirayla bunu yapabilmesi için ilave mesai ve kazanç sağlaması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Bakan Kurum’un bu sözlerine sosyal medyadan tepki yağdı. Öte yandan Konut projelerindeki 2+1 evlerin 608 bin liradan başlayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TOKİ Başkanı Ömer Bulut’la çelişti: “İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde 2+1’in en küçük olanının fiyatı 780 bin lira olacak. Bunların dışındaki büyükşehirlerde de 608 bin lira ile 780 bin lira arasında olacak.”

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (12)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri