Prof. Mehmet Ceyhan'dan 'Aşısızlardan PCR istenmeyecek' kararı sonrası açıklaması

Prof. Mehmet Ceyhan, Sağlık Bakanlığı'nın "Aşısızlardan test istenmeyecek" kararı sonrası yaptığı ilk açıklama, "Demek ki elimizde PCR testi kalmadı. Aylardır söylediğimiz hızlı tanı kitleri de alınamadı. Bu karar kesinlikle bilimsel değil" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın seyahat, okul ve iş yerlerinde aşısızlardan PCR testi istenmeyeceğini açıklamasının ardından Habertürk TV'de değerlendirmelerde bulunan Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Mehmet Ceyhan, "Demek ki elimizde PCR testi kalmadı. Aylardır söylediğimiz hızlı tanı kitleri de alınamadı. Bu karar kesinlikle bilimsel değil. Omicron yayılsın binlerce kişi ölsün demek" dedi.

"Şu an test yapsak kesinlikle vaka sayısı 200 binin üstüne çıkar ama biz belli ki bu şekilde 60-70 binde tutacağız" diyen Ceyhan, PCR testi konusunda her ülkenin belli kapasitesi olduğunu ve belli koşullarda yapılabildiğini, bunun da bir sınırı olduğunu belirterek, "O yüzden gelişmiş ülkeler hızlı tanı testlerini yaygınlaştırdı" dedi.

"GERÇEK DURUMU YANSITMAYACAK"

Ceyhan'ın açıklamaları şöyle:

"PCR testinde her ülkenin belli bir kapasitesi var. Test belli laboratuvarlarda çalışır, yeteri kadar uzman lazım. Bunun için gelişmiş ülkelerde hızlı tanı testleri devreye konuldu. Okullarda PCR'ı kaldırdık ama bütün Batı Avrupa ülkelerinde, ABD'de daha önce haftada 1 öğrencilere tarama yapılırken şu anda haftada iki defa yapılıyor. Biz eğer bu kararlarla devam edersek vaka sayısını artmadığını görürüz ama bu gerçek durumu yansıtmayacak."

"AŞILILAR DA BU İŞTEN ZARAR GÖRECEK"

"Vatandaşta algı şu oluyor, maske takın deniyor ama bu iş demek ki o kadar da önemli değil algısı oluyor. Vatandaşa bu şekilde aşının önemli olduğunu anlatmak mümkün değil. Bütün aşılıların hayatını tehlikeye atıyorsunuz demektir. İnaktif aşının zaten koruyuculuğu düşük. Aşısızlarla temas edin diyorsunuz. Aşılılar da bu işten zarar görecek."

"Omicron evet daha belirtisiz seyrediyor, hafif geçiriyor ama aşı nedeniyle toplum belli oranda bağışıklık kazandı, bunun için mi hafif yoksa virüsten mi bu bile tartışılıyor. Türkiye'nin atladığı çok önemli bir nokta var. Bilim Kurulu'nun yaptığı şey şu, hayatı, iş dünyasını rahatlatıcı tedbirleri, AB şöyle diyor diye alıyoruz ama onların kısıtlayıcı tedbirleri artırma kararlarını almıyoruz. Türkiye, İngiltere ve Rusya'da vaka sayıları 20 binlerin altına indirilmeden Omicron'a yakalanıldı. Biz Omicron'a güvenip serbest bırakırsak Delta da yayılır. Omicron'un ölüm oranları düşük ama ölüm sayıları fazla şu an. Vaka sayıları belli noktayı geçtikten itibaren ABD'de de, Batı Avrupa'da da ölüm sayıları artmaya başlıyor. Öldürmeyen, ağır hastalık yapmayan bir varyant değil bu. Yanlış anlaşılıyor."

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (25)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Prof. Dr. Ahmet Saltık'tan Omicron açıklaması: Her gün 700 bin kişi yakalanacak
Davutoğlu: Ali yazar Veli bozar
'Koronavirüsle mücadele'de yeni dönem! Aşısızlardan PCR testi istenmeyecek

Güncel Haberleri