Müsilaj ile savaşan Marmara Denizi'nin kirli alanlarında denize girilmemesi gerektiğini söyleyen Enfeksiyon ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, kirliliğin sağlığa muhtemel etkileri konusuna açıklık getirdi. Sünbül, “Bu tür hastalıklar daha çok, az gelişmiş ülkelerde görülmekte ve sıklıkla çocukları etkilemektedir” dedi.
Bulaşıcı hastalıklara dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Sünbül, “Bakteri, virüs, parazit gibi 30’dan fazla mikrop ve çeşitli kimyasallar kirli su ve yiyeceklerle alınıp insanlarda hastalığa neden olmaktadır. Özellikle mide ve bağırsakları etkileyen bu hastalıklar zaman zaman salgınlara yol açmaktadır. Kolera (Vibrio cholerae- cholera), bağırsak parazitleri, bulaşıcı sarılık (Hepatitis A virüs) ve tifo, gıda ve kirli su ile bulaşan başlıca hastalıkları oluşturmaktadır” diye konuştu.
KİRLİ ALANLARDA DENİZE GİRMEYİN UYARISI
Geçtiğimiz günlerde Marmara Denizi’nde yaşanan kirlilik karşısında oluşabilecek muhtemel tehlikelerden bahseden Prof. Dr. Mustafa Sünbül, “Son günlerde Marmara Denizi’nde görülen yoğun kirliliğin pek çok bulaşıcı hastalığa yol açması mümkündür. Bu konuda vatandaşlarımızın kirli alanlarda denize girmemesi, bulantı, kusma, ishal ve ateş gibi bulguları olanların acil olarak sağlık kurumlarına başvurması gerekmektedir. Ayrıca deniz kirliğinin yoğun olduğu alanlarda deniz ürünleri avının yasaklanması, deniz ürünlerinin iyi pişirilmeden tüketilmemesi toplum sağlığı açısından oldukça önemlidir. El yıkama başta olmak üzere hijyen kurallarına azami özen gösterilmelidir” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.