Prof. Dr. Acemoğlu'ndan seçim değerlendirmesi: Tüm dünyada demokrasiler için kötü haber

YSK, dün gerçekleşen seçimlerin ikinci tura kaldığını açıkladı. Prof. Dr. Daron Acemoğlu, seçimlere ilişkin yaptığı değerlendirmelerde "Tüm dünyada demokrasiler için kötü bir haber." dedi. Acemoğlu, "Ekonomi paramparça. Ülkenin ekonomik çöküşe nasıl dayanacağını bilmiyorum." ifadelerini kullandı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'de dün gerçekleşen seçimler sonrası sosyal medya hesabından seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kötü ekonomi yönetimi ve yolsuzluğun büyükşehirler dışında önemli olmadığını belirten Acemoğlu, AK Parti'nin deprem bölgelerinde başarılı olmasını 'sarsıcı' olarak değerlendirdi. Acemoğlu, "AKP, belediye çapında ve daha üst seviyelerde yıllarca süren yolsuzluklar, depremlerin etkileri ve ölümlerin sorumlusuydu. Ancak konut ve iş vaatleri işe yaradı." dedi.

"TÜM DÜNYADA DEMOKRASİLER İÇİN KÖTÜ BİR HABER"

Seçim sonuçlarının Türkiye'deki kurumlar için kötü haber olduğunu söyleyen Acemoğlu, "Türkiye’de değil tüm dünyadaki demokrasiler için kötü bir haber. Bütün bunlar Türk kurumlarının geleceği için kötü haber. Yargı ve kolluk tüm bağımsızlığını kaybetti. Güçlü yolsuzluk ağları (inşaat endüstrisi merkezli) ve medyanın durumu ile birleştiğinde, bu gerçekten kötü bir haber." ifadelerini kullandı.

"Demokratik işleyiş ‘gerçekten demokratik’ değil" diyen Acemoğlu, muhalefetin artık daha zayıf olduğunu belirtti. Ekonomiye yönelik açıklamalarda bulunan Acemoğlu, "Ekonomi paramparça. AKP, himaye şebekesini güçlendirmek için rezervleri tüketti ve vaatleri ile harcamalarını büyük ölçüde genişletti. Ülkenin ekonomik çöküşe nasıl dayanacağını bilmiyorum." dedi.

Acemoğlu'nun açıklamaları şöyle;

"Durumu anlamak için Türk seçmeninin çok fazla milliyetçi bir hale geldiğini kabul etmek önemli. Milliyetçi oyların Erdoğan, MHP, İYİ Parti ve diğerleri arasında paylaşılmasına rağmen, Erdoğan’ın müttefiki aşırı sağcı MHP oyların yüzde 10’unu aldı.

Cumhurbaşkanı ve ortakları, televizyonu ve yazılı medyayı tamamen kontrol ettiler ve bunu milliyetçiliğin alevlerini körüklemek için, özellikle muhalefetin Kürt ayrılıkçılarla işbirliği içinde olduğu iddialarıyla kullandılar. Kılıçdaroğlu’nun Alevi olmasıyla birleşince bu etkili olmuş olabilir.

Kötü ekonomi yönetimi ve yaygın yolsuzluk, birçok kişinin (ben dahil) düşündüğü kadar geniş bir öneme sahip değildi. Büyükşehirlerde önemliydi ancak AKP’nin himaye şebekesi kurduğu ve kullandığı yerlerde değildi.

"DEPREM BÖLGESİNDE VAATLER İŞE YARADI"

En sarsıcı olanı, AKP deprem bölgelerinde çok başarılı oldu. Himaye şebekesinin çok önemli olduğu yer bu noktadır. Belediye çapında ve daha üst seviyelerde yıllarca süren yolsuzluklar, depremlerin etkileri ve ölümlerin sorumlusuydu. Ancak konut ve iş vaatleri işe yaradı.

Çoğumuzun Erdoğan’ın siyasi becerilerini ve durumu okuyup kontrol etme yeteneğini bir kez daha hafife aldığı ortaya çıktı. Medya hakimiyeti önemlidir ancak durum onun ötesinde. Bu sadece Türkiye’de değil tüm dünyadaki demokrasiler için kötü bir haber.

Bütün bunlar Türk kurumlarının geleceği için kötü haber. Yargı ve kolluk tüm bağımsızlığını kaybetti. Güçlü yolsuzluk ağları (inşaat endüstrisi merkezli) ve medyanın durumu ile birleştiğinde, bu gerçekten kötü bir haber.

AKP’nin kurduğu makinenin seçim başarısını da tanımak ve ders almak zorundayız. Bu, demokratik işleyişin bir parçası ancak (bazıları hapiste olan) muhaliflere ve rakiplere yönelik baskı, medya kontrolü ve sindirme nedeniyle ‘gerçekten demokratik’ değil.

Ancak demokrasi için işler daha da kötü olabilir. AKP milletvekillerini kaybetmiş olsa da, muhalefet artık daha zayıf ve daha parçalanmış durumda. CHP’nin koalisyonu bir arada tutmak için müttefiklerine birkaç parlamento sandalyesi vermesi bunu artırıyor. (Bu bir hata olabilir).

"EKONOMİNİN VE DEMOKRASİNİN GELECEĞİ İÇİN ENDİŞELENİYORUM"

Daha da kötü haberler: Ekonomi paramparça. AKP, himaye şebekesini güçlendirmek için rezervleri tüketti ve vaatleri ile harcamalarını büyük ölçüde genişletti. Ülkenin ekonomik çöküşe nasıl dayanacağını bilmiyorum.

Endişelerden biri, ekonomik krizin (bence durumun ciddiyetini tam olarak anlamış gibi görünmeyen) bir muhalefet hükümeti iktidarında gelmesi ve CHP ile diğerlerinin itibarını zedelemesiydi. Şimdi bunu bozan AKP ekonomiyi düzeltmeye çalışacak.

Maalesef AKP’nin de krizle başa çıkabileceğine dair bir işaret görmüyorum. Bu görevi üstlenecek çok az kalifiye insan var ve yolsuzluk ile kötü yönetim muhtemelen devam edecek. Ekonominin ve demokrasinin geleceği için endişeleniyorum."

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (10)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

O markette ayçiçek yağında yüzde 26 indirim! Bütçesini düşünenler hemen sipariş verdi bile
2023'e damga vuran oyun, Xbox Game Pass'e geldi! 700 TL'lik oyun, abonelere ücretsiz oldu
Otelde konaklayacaklar dikkat! Kural değişti, o zorunluluk kaldırıldı

Güncel Haberleri