Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun (ICIJ) yeni projesi olan Pandora Papers adlı belgeler, dünyanın her yerinden 35 ülkenin eski ve yeni lideri, 336 politikacı ve üst düzey kamu görevlisinin offshore sırlarını ortaya döktü.
8 ÜLKEDE SORUŞTURMA BAŞLATILACAK
Liderler, siyasetçiler ve milyarderlerin gizli servetlerinin Pandora Belgeleri'yle ortaya saçılması sonrasında en az sekiz ülkede hükümet yetkilileri soruşturma vaadinde bulundu. Pakistan, Meksika, İspanya, Brezilya, Sri Lanka, Avustralya ve Panama'da, siyasetçilerin, politikacıların ve suçluların offshore şirketler üzerinden vergiden kaçındığı iddiaları hakkında soruşturma başlatılacağı açıklandı.
ÇEK CUMHURİYETİ'NDE BAŞBAKAN DA SORUŞTURULACAK
Gazete Duvar'da yer alan habere göre; Çek Cumhuriyeti'nden yetkililer, seçim kampanyasının ortasında olan başbakan Andrej Babiš dahil, Pandora Belgeleri'nde adı geçen kişilerin araştırılacağını açıkladı. Pakistan Başbakanı İmran Han da ismi geçen herkesin soruşturulup 'gerekli adımların' atılacağını söyledi. Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta da, yurtdışı ziyaretinden dönüşte hakkındaki iddiaları yanıtlayacağını açıkladı.
ÜRDÜN VE RUSYA REDDETTİ
Belgelerde ABD ve İngiltere'de gizlice bir emlak imparatorluğu kurmakla itham edilen Ürdün Kralı 2. Abdullah suçlamaları reddetmiş, söz konusu gayrımenkullerin gizli olmadığını belirtmişti. Kremlin'den yapılan açıklamadaysa, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın isimlerin servetlerini offshore şirketler üzerinden gizlediği iddiaları reddedilmiş, belgelerden 'dünyanın en büyük vergi cennetinin ABD olduğunun anlaşıldığı' belirtilmişti.
TÜRKİYE'DEN SES YOK
Pandora Belgeleri'nde, Türkiye’den vergi cennetlerine para kaçıran 220 ismin bulunduğu iddia ediliyor. İddialara ilişkin Türkiye'den herhangi bir açıklama gelmemesi ise dikkat çekti.