Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Roman Diyalog Ağı (RODA) iş birliğinde, Fikret Adaman öncülüğünde Baran Alp Uncu, Gökçe Yeniev, İsa Ali Demir tarafından yürütülen 'COVID-19’un Türkiye’deki Roman Toplulukları Üzerindeki Sosyoekonomik Etki Araştırması'nın sonuçları, bugün Postane İstanbul'da düzenlenen basın toplantısıyla, kamuoyuyla paylaşıldı.
Ağustos-Aralık 2021 tarihleri arasında, Artvin, İzmir, Edirne, Gaziantep ve Şanlıurfa illerinde gerçekleştirilen derinlemesine görüşmeler, odak grup çalışmaları ve illerin ilgili mülki yöneticileri ve belediye sorumlularıyla yapılan mülakatlar ile Romanların koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeniyle karşı karşıya kaldıkları ilave sıkıntılar, pandemi esnasında sunulan yardım ve desteklere erişimde imkan ve kapasiteleri belirlendi. Çalışma esnasında, 130’u yetişkin ve 48’i çocuk olmak üzere toplamda 178 Roman ile görüşüldü.
ROMANLAR YARDIMLARA ULAŞAMADI
Çalışma, genel olarak Romanların pandemi boyunca istihdam, sosyal yardımlara ulaşma, eğitim, barınma, sağlık ve toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri konularında ilave sorunlar yaşadığını, bu meseleler ile ilgili olarak öteden beri yaşanan imkânsızlık ve adaletsizliklerin pandeminin etkisiyle daha da derinleştiğini ve yaygınlaştığını gösterdi.
Sonuçlar, alınan önlemlerin önemli bir bölümünden çoğu kayıt dışı işlerde çalışan Romanların yeterince yararlanamadıklarını ortaya koydu. Yoksul kesime yapılan yardımlara ulaşımda da sorunların deneyimlendiği ifade edildi.
NE TÜR ADIMLAR ATILABİLİR?
Olası yeni bir kriz karşısında Romanların kırılganlıklarının daha da artmaması için ne tür adımların atılabileceğine yoğunlaşılan çalışmada çözüm olarak şu politikaların hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi:
Kayıt dışı ekonominin kayıtlı hale dönüştürülmesi; eğitim ve sağlıkta hak-temelli yaklaşımın gerçek anlamda uygulanması; vatandaşlık geliri uygulamasının başlatılması; hanelerde gider düşürücü önlemlerin alınması: mahallelerde öğrenci etüt merkezlerinin kurulması; yetişkin eğitimi programlarının yaygınlaştırılması; mahalle topluluk merkezlerinin kurulması; eğitim teşvik mekanizmalarının oluşturulması; kreş/okul öncesi eğitime önem verilmesi; krizlere yönelik direncin arttırılması; STK’lar ve yerel yönetimlerle iş birliklerinin tesis edilmesi; yerelde katılımcılık mekanizmalarının güçlendirilmesi.
ÇALIŞMA EKİBİ
Fikret Adaman (Ekonomi Bölümü, Boğaziçi Üniversitesi)
İsa Ali Demir (Politika Lisansüstü öğrencisi, Koç Üniversitesi)
Baran Alp Uncu (Bağımsız araştırmacı)
Gökçe Yeniev (Sosyal Politikalar lisansüstü öğrencisi, Boğaziçi Üniversitesi)