Orta Amerika ülkesi Panama’da varış noktası Mersin Limanı olan bir konteynerde muz kutuları içine saklanmış 616 paket kokain ele geçirildi.
Yapılan resmi açıklamada uyuşturucu yüklü geminin çarşamba günü Puerto Bolivar'dan ayrılarak aktarma noktası olan Panama'nın PSA Limanı'na geldiği, buradan da doğrudan Mersin Limanı'na gideceği kaydedildi.
Ancak Ulusal Havacılık Servisi'nin (SENAN) ulaştığı istihbarat bilgileri doğrultusunda, söz konusu gemi PSA Limanı'na geldiği zaman narkotik köpekleriyle arama yapıldı. Operasyonda muz kutuları içerisinde plastik poşet ve bantlarla sarmalanmış 3 bin 616 paket kokain ele geçirildi.
Olay Panama ve İspanyol basınında da yer alırken, SENAN, Twitter hesabından kokain paketlerinin fotoğraflarını paylaştı.
Panamalı Narkotik Savcısı Ricardo de la Torre, ülkedeki limanlarda uyuşturucu madde kaçakçılığının çok yaygın olarak yapıldığını, tacirlerin çoğunlukla yasa dışı maddeleri konteynerler içerisindeki ürünlerin arasına saklamaya çalıştığını kaydetti.
ÇIKTIĞI LİMANI BİR TÜRK ŞİRKETİ İŞLETİYOR
Amerika'nın Sesi'nde Mustafa Özdemir'in haberien göre; Kokain yüklü konteynerin çıkış noktası olan Güney Amerika ülkesi Ekvador’daki Puerto Bolivar Limanı Türk şirketi Yılport Holding’e ait. Konteynerın bulunduğu liman ise Panama’da.
KOKAİN TAŞIYAN GEMİYE TEMİZ TUTANAĞI VERMİŞTİ
2016 yılında Türkiye ve Ekvador cumhurbaşkanlarının huzurunda imzalanan bir anlaşmayla limanın işletmesini devralan Yılport Holding’in adı, geçtiğimiz ağustos ayında Kocaeli Dilovası’ndaki Yılport Limanı’na ulaşan ve 540 kilo kokain taşıyan bir gemiye gümrük memurlarınca temiz tutanağı verilmesiyle de gündeme gelmişti.
TBMM'YE SORU ÖNERGESİ
Brezilya’dan çıkan gemideki 500 paket uyuşturucunun Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdür Vekili tarafından gönderilen bir talimatla ikinci kez arama yapıldıktan sonra bulunarak kayıtlara geçmesi üzerine, Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan arama yapılıp madde tespiti olmadığı tutanağı tutulan bir geminin neden ikinci kez arandığı hakkında TBMM’ye soru önergesi vermişti.
Şirket ayrıca geçtiğimiz ay İsrail’deki Hayfa Limanı’nın özelleştirme ihalesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun İsrailli yetkililere Yılport’a ihalede fırsat eşitliği sağlaması için mektup gönderdiği iddiasıyla yeniden gündeme taşınmıştı.
YILPORT HOLDİNG'DEN AÇIKLAMA
Yılport Holding’den 8 Mayıs günü yapılan açıklamada, Puerto Bolivar Limanı’nda kendilerinin mal alım satımı yapmadığı, içi dolu konteynerın mühürlü bir şekilde limana alındıktan sonra gümrük ve emniyet teşkilatlarının kontrolünden geçtiği ve akabinde gemiye yüklendiği belirtildi.
Şirket olarak sorumluluklarının sahiplerinin limanlarına getirdiği malları gemiye yüklemek ve limana ulaşan gemilerden kargo boşaltmakla sınırlı olduğu kaydedilen açıklamada, yasa dışı madde ve kaçakçılık konusunda sicili kabarık olan Latin Amerika’daki limanlarında suç örgütlerinin bu tür girişimlerde bulunduğu ancak şirketin limana yaptığı yatırımlarla bu faaliyetleri azalttığı beyan ediliyor.
Açıklamada “ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi’nin (DEA) yayımladığı raporlarda, Puerto Bolívar Limanı’nın Yılport Holding işletmesine geçtiği 2016 yılından beri, limanda yakalanan uyuşturucu miktarının 9 kat arttığı belirtilmektedir” ifadelerine yer veriliyor.
ALICISI KİM HALA BİLİNMİYOR
Uyuşturucu yüklü konteyneri Ekvador’dan gönderenin ve Türkiye’deki alıcısının kimler olduğu hakkında henüz resmi bir açıklama bulunmuyor.
2021'İN İLK YARISINDA 40 TONU AŞKIN UYUŞTURUCU
Öte yandan, euronews'te yer alan bilgiye göre, Panama limanlarında yapılan narkotik operasyonlarında 2021'nin ilk 6 ayı içerisinde toplamda 40 tonu aşkın uyuşturucu madde ele geçirildi. Bu maddelerin yüzde 61'ini kokain ve yüzde 21'ini ise esrar maddesi oluşturdu. 2020 yılında yürütülen operayonlardaysa 84 tonu aşkın uyuşturucu madde ele geçirilmişti.
Panama'daki limanlardan çıkan uyuşturucu maddelerin en büyük pazarı Kuzey Amerika ülkeleri. Panamalı yetkililer her sene Kolombiya, Kosta Rika ve ABD istihbaratıyla yaptığı işbirlikleri sayesinde düzenledikleri operasyonların yüzde 91'inde uyuşturucu maddeye rastlıyor.
Ayrıca organize örgüt lideri Sedat Peker de yayımladığı bir videoda, geçen yıl Kolombiya'dan Türkiye'ye gönderilecek 4 ton 900 kilo kokainin Mehmet Ağar vasıtasıyla Türkiye’ye sokulacağını, ancak bu transferin Kolombiya’da yapılan bir operasyonla engellendiğini iddia etmişti.