Kahramanmaraş merkezli 7.7 ile 7.6'lık iki deprem Türkiye'yi derinden sarstı. 10 ili enkaza çeviren depremler sonucu 19 bine yakın vatandaş yaşamını yitirdi. Öte yandan halen enkaz altında kurtarılmayı bekleyen vatandaşlar var. Bununla birlikte deprem bölgelerinde OHAL ilan edildi.
'MARMARA DEPREMİNDE BİLE OHAL İLAN EDİLMEDİ'
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, OHAL ilan edilmesini eleştirerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yüklendi. Öztrak Marmara Depremi'nde OHAL ilan edilmediğini hatırlattı ve "Bugüne kadar hiçbir hükümet, doğal afet nedeniyle OHAL ilan etmedi. 1999’da büyük Marmara Depreminde bile, OHAL ilan edilmedi. Ama yetki obezi Erdoğan, depremi fırsat bilip OHAL ilan etti. Mevcut sistemde zaten her şey bir kişinin iki dudağına bakmıyor mu? Bakıyor. Bir de bunun üstüne OHAL yetkileri neden isteniyor" dedi.
'BELEDİYELERİMİZ DEPREM BÖLGESİNDEKİ VATANDAŞLARIMIZIN YANINDA'
"Milletimiz 20 yıldır hep yaptığı gibi, devletine omuz verdi. Saray yönetiminin yapamadıklarını yine milletimiz yaptı" diyen Öztrak açıklamalarına şöyle devam etti:
Depremin ilk anından itibaren, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcılarımız, belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz, örgütümüz afet bölgesindeydi. Kurtarma ve yardım çalışmalarına her desteği vermeye başladılar.
An itibariyle 130 belediyemiz tarafından, arama kurtarma aracı, iş makinası, itfaiye, ambulans gibi toplam 3 bin 400 araç ve 7 bin 876 personel deprem bölgesine gönderildi. Halen çalışmalarını sürdürüyorlar. Gıda, hijyen, kıyafet gibi insani yardım malzemelerini taşıyan toplam bin 187 TIR ve kamyon, 3 uçak ve 1 gemi bölgeye gönderildi. Mobil mutfak TIR’ları, Ekmek üretimi için mobil fırınlar, jeneratörler, 724 bin battaniye, 35 binden fazla ısıtıcı ve soba… Belediyelerimiz, tüm gücüyle deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın yanında.
'BAZI YERLERDE İŞ MAKİNASI VARDI OPERATÖR YOKTU'
Deprem felaketinden sonra, sahaya gönderdiğimiz, Koordinatör Genel Başkan Yardımcılarımızdan gelen bilgiler, depremden hemen sonra kurduğumuz Afet Koordinasyon Merkezi’ne gelen talepler, planlama, organizasyon ve koordinasyon konusunda sahada, ciddi sıkıntılar olduğunu, yönetimin gerekli hazırlığı yapmadığını gösterdi. Depremzedelere yardım için gelen ekipler havaalanlarında kaldı. Bazı yerlerde iş makinası vardı operatör yoktu. Bazı yerlerde de operatör vardı iş makinası yoktu. Bazı yerlerde de iş makinası da operatör de vardı. Ama kurtarma ekibi yoktu. İş makineleri, operatörler ve kurtarma ekipleri buluşturulamadı. İnsanlar ise enkaz altında bağırıyor, yakınları çaresizce çırpınıyordu.
'BU RAPOR ELİNİZDEYKEN, SİZ NE YAPTINIZ?'
Bugün yaşadığımız deprem felaketi sürpriz mi? Hayır, değil. Bilim insanları, Kahramanmaraş merkezli bu deprem için yıllardır bağıra, çağıra uyarılarda bulunuyor. (AFAD’a ait Kahramanmaraş İl Afet Risk Azaltma Planı’nı göstererek.) İşte AFAD’a ait resmi doküman. Kahramanmaraş İl Afet Risk Azaltma Planı. Ne diyor? Gölbaşı-Türkoğlu segmenti, yani kırılan fay hattı, ‘500 yılı aşkın süredir büyük bir deprem üretmeyen sismik boşluk konumundadır. Bu deprem tehlikesini artırmaktadır.’ Tehlikeli zonlardaki yapıların tahliyesi zorunludur. Betonarme ve statik hesapları doğru olan depreme dayanıklı binalar yapılmalıdır. Bu da devletin raporu. Bu gerçekler devlet tarafından, 2001’den bu yana biliniyor. Biz de 2003’ten bu yana ülkeyi yönetenlere soruyoruz; bu rapor elinizdeyken, siz ne yaptınız? Neden Kahramanmaraş’ı ve tüm bölgeyi bu depreme hazırlamadınız?