Sosyal Güvenlik Uzmanı Sertaç Sedat Köksal'dan EYT'lilere 'Tahsis servisi' uyarısı:Yüzbinlerce kişinin başvurusu reddedilecek

Sosyal Güvenlik Uzmanı Sertaç Sedat Köksal, emeklilik başvurusunda bulunanların sistem üzerinde yer alan 'çalışma hayatı' ekranındaki verilerin hatalı olduğunu dile getirdi. Durumun SGK'ya bildirildiğini ifade eden Köksal, "Emeklilik başvurusunda bulunanların sorgulama ekranında 'tahsis servisine gönderildi' uyarısını görene kadar içleri rahat etmesin" dedi. KARAR'a konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı, "Sigortalıların yaklaşık 300 bininin başvurusu bu tarz nedenlerle reddedilecek" şeklinde konuştu.

MERVE ŞİŞMAN I KARAR

Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, emeklilik dilekçesini mart ve nisan aylarında veren EYT'lilerin maaşlarının eylülde bağlanabileceğini, bayram ikramiyesinin ise ödeneceğini söyledi. Elitaş'ın ifadeleri üzerine konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Sertaç Sedat Köksal, "Her Sosyal Güvenlik Merkezi'nde tahsis servisi bulunmadığı gibi her serviste de yeterli memur bulunmuyor." şeklinde konuştu. AK Partili Elitaş'ın bu ifadesine yönelik konuşan Köksal, "Sayın Elitaş’ın 6 aylık öngörüsünü rasyonel bir yaklaşım olarak görebiliriz." yorumunda bulundu.

'GEÇ SAATLERE KADAR MESAİ YAPIYORLAR'

"Uzmanlaşmış memur sayısı SGK'nın toplam memur sayısının yaklaşık yüzde 10'u kadardır" ifadeleri ile Elitaş'ın açıklamasına değinen Köksal, SGK'nın iş yükünü artırdığını dile getirdi. Köksal, "SGK’nın her biriminde görev alan memurlar canhıraş biçimde gelen müracaatları ilgili servislere yönlendiriyor. Bizler şahidiz memur arkadaşlarımız mesai mefhumu gözetmeksizin vatandaşlarımızın aylıklarını biran evvel alabilmeleri için iftarlarını kurumda açıyor, geç saatlere kadar mesai yapıyorlar. Bu çabaya rağmen Sayın Elitaş’ın 6 aylık öngörüsünü rasyonel bir yaklaşım olarak görebiliriz. SGK’da tahsis memurluğu özel ihtisas gereken bir unvan. Her ne kadar tahsis uzmanlığı diye bir kadro unvanı olmasa da SGK’da göreve başlayan bir memurun bir emeklilik müracaatını sonuçlandıracak bilgi birikimine sahip olması için beş sene geçmiş olması gerekiyor" şeklinde konuştu.

'SGK'NIN İŞ YÜKÜNÜ ARTIRIYOR'

Sosyal Güvenlik Uzmanı Sertaç Sedat Köksal, yapılan düzenlemelerin SGK'nın iş yükünü artırdığının altını çizdi. Köksal, Ekim ve Kasım aylarını işaret ederek şu ifadeleri kullandı: "31 Mayıs’a kadar başvuru yapılacak olan SGK ve Vergi borçlarının yapılandırılması düzenlemesi de SGK’nın iş yükünü artırıyor. Servisler arası memur desteği yapılmasını kısıtlıyor. Kanaatimce peyderpey aylıklar bağlanarak 1.7 milyonuncu kişinin aylığını alması Ekim veya Kasım aylarını bulabilir. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’ne göre, emekli aylığının 90 gün içinde ödenememesi durumunda SGK tarafından aylık bağlamaya hak kazandığı tespit edilen kişilere, yazılı talepte bulunmaları halinde ilerideki emekli aylığı alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebiliyor."

İSTANBUL VE ANKARA'DA YOĞUNLUK VAR

KARAR'a konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Sertaç Sedat Köksal, Ankara ve İstanbul'da EYT kapsamında yapılan müracaatın yoğunluğunu dile getirdi. 2 milyona yakın EYT'linin yaptığı başvurulardan bahseden Köksal, 3 Mart ile 31 mart tarihleri arasında 1.7 milyon kişi EYT kapsamında emekli olabilmek için gerek e-devlet üzerinden, gerekse bireysel olarak sosyal güvenlik merkezlerine müracaatta bulunarak emeklilik taleplerini Sosyal Güvenlik Kurumu'na ilettiler. Daha önce de defalarca kez dile getirdiğimiz gibi SGK’nın 1 yıl içerisinde tam kapasite çalışması durumunda bağlayabileceği maksimum aylık sayısı 450 bin ile 500 bin arasında. Dün itibariyle SGK'dan aldığımız bilgilere göre, Ankara ilinde 40 bini aşkın başvuru sonuçlanmış durumda. Bu sayı İstanbul’un emeklilik müracaatı denilince akla gelen ilk sosyal güvenlik merkezi olan Unkapanı Sosyal Güvenlik Merkezi’nde ise 10 bini aşmış durumda" şeklinde konuştu.

EYT'LİLER NİSAN'DA MAAŞ ALABİLECEK Mİ?

Maaşların ne zaman alınacağını söyleyen Köksal, "Aylıkları bağlanmış olan emekliler, Nisan ayında maaş günlerinde maaşlarını alabilecekler. Ancak bu sayı genel müracaatın içinde çok küçük bir grubu oluşturuyor. Bununla birlikte, ilk aylık ödemesi ne zaman yapılırsa yapılsın aylıklar 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere toplu olarak kişilere ödenecek. Sigortalıların bir hak kaybı olmayacak" dedi.

'BAKAN BİLGİN'İN SÖYLEMLERİ EKSİK'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Mart ayında EYT için başvuran herkes nisan ayında maaşlarını alacak. Hangi gün bağlanırsa o ay içerisinde alacak. Mayıs ayında bütün müracaat edenlerin maaşları ödenmiş olacak" dedi. Bu ifadeleri değerlendiren Köksal, 'Bilgin'in ifadeleri eksik' cevabını verdi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Köksal, "Sosyal güvenlik mevzuatına göre emekli aylıkları başvuruyu takip eden aybaşından itibaren hesaplanır ve tahsis numaralarının soy rakamına göre aylık alınacak gün tespit edilir. Bu gün ömür boyu değişmez. Sayın Bilgin’in bu söylemini eksik bulduğumu ifade etmek isterim. Sayın Bilgin, Mart ayında müracaat edip Nisan ayında işlemi sonuçlanan vatandaşların aylıklarını Nisan ayı içerisinde alabileceğini ifade etmiş olmalı" şeklinde konuştu.

"Bakan Bey’in Mayıs ayında tüm emeklilerin aylıklarını alacağı beyanını çok iyimser bir yaklaşım olarak görüyorum." ifadelerini kullanan Sosyal Güvenlik Uzmanı Sertaç Sedat Köksal gruplara ayırarak şu açıklamaları yaptı;

Aylık alınacak günlerin hesabı 4/a(SSK), 4/b(Bağ-Kur), 4/c (Memur emeklileri) statüsüne göre değişmekte. 4/a emeklileri her ayın 17-26’si arasında, 4/b emeklileri her ayın 25-28’i arasında, memur emeklileri ise her ay başında aylıklarını alırlar.

4/a(SSK) emeklilerinin aylık günleri şu şekildedir;

Tahsis numarası son rakamı,

9 olanlar ayın 17'sinde,

7 olanlar ayın 18'inde,

5 olanlar ayın 19'unda,

3 olanlar ayın 20'sinde,

1 olanlar ayın 21'sinde,

8 olanlar ayın 22'sinde,

6 olanlar ayın 23'ünde,

4 olanlar ayın 24'ünde,

2 olanlar ayın 25'inde,

0 olanlar ayın 26'sında

aylık alır.

4/b(Bağ-Kur) emeklilerinin aylık günleri şu şekildedir;

Tahsis numarası son rakamı,

9,7 ve 5 olanlar ayın 25'inde,

3, 1 olanlar ayın 26'sınde,

8, 6 ve 4 olanlar ayın 27'sinde,

2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde

aylık alır.

Emeklilik başvurusu ile ilgili bilgi alamayan vatandaşların takip etmesi gereken adımları Sosyal Güvenlik Uzmanı Köksal şu cümleler ile anlatıyor;

Vatandaşlar yaptıkları başvuru e-devlet üzerinden ya da fiziki olsun fark etmeksizin E-devlet uygulaması üzerinden başvurularının hangi aşamada olduğunu takip edebilir. E-devlet üzerinden “Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip” modülüne girerek evrakın hangi aşamada olduğuna bakılması gerekiyor. Bu modül E-devlet mobil uygulaması üzerinden maalesef çalışmıyor. Vatandaşların www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden sorgulama yapmaları halinde sayfaya erişilebiliyor.

SGK iş yükünü kaldıramayacağını düşündüğünden bir duyuru ile 'Emekli Olur' yazısı sadece tereddüt edilen durumlarda vereceğini bir duyuru ile kamuoyuyla paylaştı. SGK bu duyuruyu yaparken şirketlerin İnsan Kaynakları profesyonellerinin sosyal güvenlik uzmanı olduğunu düşünerek yaptı herhalde. Yoksa bu yazıların şirketlerin işten çıkış işlemleri için ne kadar önemli olduğunu bilmediklerini düşünmüyorum.

Danışmanlığını yaptığımız şirketlerden bizlere gelen analiz taleplerinde çalışma hayatı ekranında yer alan verilerin hatalı olduğunu tespit ederek durumu SGK’ya bildirdik. Örneğin çalışma hayatı ekranı 18 yaş öncesi sigorta girişi ile 18 yaşın doldurulduğu tarih ayrımını yapamıyor. Ya da aynı dönemde birden fazla işyerinde çalışılan günleri toplayarak çift hesap yapıyor. Ya da sigortalıların çalışma hayatında çalıştıkları işyerlerinin SGK tarafından (ş) şüpheli kodu ile (k) kontrollü koduyla Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından incelenmesi halinde inceleme bitene kadar bu hizmetler emeklilik hesabında dikkate alınmıyor. Çalışma hayatı ekranı bu detayı vermiyor. Haliyle bu kadar bilinmez bir durum varken şirketler de kıdem tazminatı ödemesi yapmak için işçilerinin emekli olduklarına dair yazıyı görmek istiyor. Bir çok firma kıdem tazminatlarını emekli maaşının bağlandığı gün ödeyeceği yönünde açıklamalarda bulundu. Kişilerin 6 ayı aşkın bir süre bekleyeceğini düşündüğümüzde alacakları kıdem tazminatları enflasyon karşısında eriyip gidecek. Burada işverenlere de bir şey diyemiyoruz. İleride emekli olamayacak işçisini haksız bir kıdem tazminatı ödediğinde bunu geri almaları oldukça güç.

Bu sebeple emeklilik başvurusunda bulunanların sorgulama ekranında 'tahsis servisine gönderildi' uyarısını görene kadar içleri rahat etmesin. Tahminlerimize göre başvuru yapan sigortalıların yaklaşık 300 bininin başvurusu bu tarz nedenlerle reddedilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Ağzınıza bile sürmeyin! Uzman doktor uyardı: Zatürre riskini dört kat artırıyor
Yeni bilgisayar alamayanlara sevindiren haber! Beklenen haber geldi, yakında çıkıyor...

Güncel Haberleri