Tercih yapamayanlar arasında bölüm birincilerinin bile bulunması tablonun vahametini gösterdi. Adaletsizliğe karşı ortak tepki yükseldi: Mülakat ayıbına bir son verin.
YILLARINI AYIRIYOR KURSA PARA DÖKÜYOR SÖZLÜDE ELENİYOR
Türkiye’de 19 yıl önce uygulamaya konulan Kamu Personel Seçme Sınavı, son yıllarda artan şekilde ‘kayırma’ eleştirilerinin odağına yerleşti. Hem yıllarını harcayan hem kurslara para döken adayların, yazılıda yüksek puan aldıktan sonra mülakatta elenmesi adaletsizlik tepkilerine yol açıyor. Çok sayıda kullanıcı sosyal medyada açılan ‘mülakatahayır’ etiketi altında yaşananlara tepki gösterdi. ‘Göz göre göre hayallerimiz çalınıyor’ paylaşımları yapıldı.
‘ATAMALAR YAPILIRKEN TORPİL DEĞİL LİYAKAT ESAS ALINMALI’
Öğretmen adayları ‘Hakkımızı yediler’ kampanyası başlattı. Eğitim Sen “Atamalarda torpil değil liyakat esas alınmalı” açıklaması yaptı. İYİ Partili Uğur Poyraz da “Türkiye birincisi olan gençlerin torpili olmadığı için mülakatta elenmesi ülkeye yapılan en büyük kötülük” dedi. ‘Ben neden elendim?’ sözleriyle yaşanan adaletsizliğe dikkat çekenler ‘Madem işe alınacaklar önceden belirlenmiş neden sınav yapıyorsunuz’ tepkisini gösterdi.
İKİ YIL EMEK VERDİM BİRİNCİ OLDUM BENİ NEYE GÖRE ELEDİNİZ
SULTAN FİDAN: İki yıldır emek verdiğim, gecemi gündüzüme kattığım KPSS’de, bölümümde 1. oldum. Alanımda doktora yapıyorum. Hangi kıstasa göre elediniz?
BİNNUR KARAKOYUN: Sınava karnımda bebeğimle çalıştım, gecemi gündüzüme kattım. 8 aylık gebeydim sınava girdiğimde. Kovid’dim üstelik, bebeğime bir şey olmasın diye ağlaya ağlaya çözdüm soruları. Bu mu adalet? Aldığım puanı hiç etmeye ne hakkınız var?
SARE HALICI: Gece gündüz çalışarak aldığım puanın onca emeğimin karşılığı! Hiçbir sicil kaydım yok, ömrümde karakola gitmişliğim yok, hiçbir parti üyeliğim yok. Ben neden elendim?
BU FERYADI DUYUN #MÜLAKATA HAYIR
15 bin öğretmen ataması için yapılan mülakatın sonuçları, liyakatin değil torpilin geçerli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Alanında derece yapan çok sayıda öğretmen adayı, düşük mülakat puanlarıyla tercih yapmaya hak kazanamadı. “Neden atanamadık?” diye soran gençler “Emeğimiz ne olacak?” paylaşımlarıyla isyan etti.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 15 bin sözleşme öğretmenin ataması için yapılan mülakat sonuçları 27 Aralık günü açıklandı. KPSS’de Türkiye’de dereceye giren adayların mülakatta elenmesi tepki çekti. Eğitim-Sen “Atamalar mülakat ve torpile göre değil liyakat esasına göre yapılmalı” çağrısında bulundu. KPSS’den aldıkları yüksek puana rağmen ataması yapılmayan öğretmen adayları, ‘mülakata hayır’ etiketiyle kampanya başlattı. Yüksek puan almalarına rağmen atanamadıklarını belirten birçok öğretmen adayı tepkilerini dile getirdi. Sultan Fidan isimli bir Twitter kullanıcısı, aldığı KPSS puanını sosyal medya hesabından paylaşarak “İki yıldır emek verdiğim, gecemi gündüzüme kattığım KPSS’de bölümümde birinci oldum. Alanımda doktora yapıyorum. Hangi kıstasa göre elediniz?” ifadelerini kullandı. Belgeye göre biyoloji bölümünde dereceye giren Sultan Fidan, KPSS’den 87.83 puan aldı. Ancak mülakat puanı 55 olduğu için elendi. Almanca bölümünden Binnur Karakoyun ise KPSS’den 91.51 puan aldı. Mülakat puanının ise 51 olduğu belirtti. Karakoyun “Ben bu sınava karnımda bebeğimle çalıştım, gecemi gündüzüme kattım 8 aylık gebeydim sınava girdiğimde. Kovid-19’dum üstelik. Bebeğime bir şey olmasın diye ağlaya ağlaya çözdüm soruları, bu mu adalet? Aldığım puanı hiç etmeye ne hakkınız var?” paylaşımıyla tepki gösterdi. Felsefe bölümünden Sare Halıcı 92 puan aldı ancak mülakatta 58 puanla elendi. Halıcı “Gece gündüz çalışarak aldığım puanın onca emeğimin karşılığı” paylaşımı yaptı. Adaylar, kendilerine dört soru ile mülakat uygulamasındaki tuhaf soruları da gündeme getirdi. Bazı kullanıcılar, soruların tümünü doğru yanıtladığını, bunun kurul tarafından onaylanmasına karşın sözlü mülakat puanıyla elendiklerini belirtti. Bazı öğretmen adayları ve yakınlarının paylaşımları şöyle:
Branşımda 303. oldum, atanıyordum. Baraj altı puan verip tercih yapma hakkımı neden elimden aldınız?
Mesleğimi yapabilmek adına çalışıyorum, didiniyorum ama her gördüğüm, duyduğum şey sonrasında insanda umut bırakmıyorsunuz. Atama yolunda bir sürü engel varken bırakın da bari sadece kendi emeklerimizle atanalım.
İlk 100’e giren kuzenimi de elediler. Düşünsenize bir buçuk milyon insan içinde ilk 100’e giriyorsunuz ve saçma sapan bir mülakattan eleniyorsunuz.
Hakkımı alacağım. Sağlığımızdan olduk kazanmak için. Gecemizi gündüzümüze kattık. Ülkede 76. olup derece yaptık. Ama gelin görün ki mülakatta 56 puanla elediler. Peki ya o kadar emeğimiz ne olacak?
FEDAİ ÖĞRETMEN DE İSYAN ETMİŞTİ...
KPSS’de Türkiye 888’incisi olmasına rağmen ataması yapılmadığı için inşaatlarda çalışan beden eğitimi öğretmeni Fedai Altun, elektrik trafosu boyarken akıma kapılarak hayatını kaybetmişti. 23 yaşındaki Altun, vefatından önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında inşaatta çalıştığı fotoğrafın üzerine “Alın size 83 puanın mülakatı” diye yazmıştı.
KUL HAKKI BUDUR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu KPSS’den 92.79 puan almasına rağmen sözlü sınavda 58 verildiği için tercih yapmaya hak kazanamayan Sare Halıcı’nınsınav sonucunu paylaşarak yaşananlara tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu “Kul hakkı nedir? Kul hakkı budur! Hakkı yenmiş gençlerle görüşmeye devam ediyorum. Gece uzun... Yarın sadece ama sadece bu konuyla ilgileneceğim. Atacağım adımlarla ilgili de kamuoyunu bilgilendireceğim” paylaşımı yaptı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu alanında birinci olup sözlü mülakatta elendiğini belirten Sultan Fidan’a destek verdi. İmamoğlu “Senin başına gelenler binlerce gencimizin başına geliyor ve bu beni çok üzüyor” diye seslendiği Fidan’a İBB’de uzmanlık alanıyla ilgili işe alım olması durumunda başvurmasını istedi.
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: KPSS’den 91.5 alıyor, mülakatta 51 verip eliyorsunuz. Hangi cemaate, torpilliye, eşe dosta yediriyorsunuz gençlerin hakkını? Hayallerini, umutlarını, emeklerini çaldığınız bu gençler bizim evlatlarımız, bu milletin evlatları. Bu devran dönecek. Bu millet geleceğini geri alacak.
İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz: Torpil yeterlilik testlerine dönüşen mülakatlar, ülkenin geleceğine zarar vermeye devam ediyor. KPSS’de Türkiye birincisi olan gençlerin torpili olmadığı için mülakatta eleniyor olması, ülkeye yapılan en büyük kötülüktür. İktidarımızda ilk iş mülakatı kaldıracağız.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta: İktidar partisine üye olmayanların devlette iş bulamadığı, gençlerimizin yazılı sınavdan yüksek puan almasına rağmen, tanıdıkları olmadığı için mülakatta elendiği bu düzene hayır diyoruz.