O illerde yaşayanlar dikkat! Elektrik, doğalgaz faturalarında yeni dönem: O ücret alınmayacak!

Peş peşe depremlerin yaşandığı ve yüz binlerce insanın evsiz kaldığı 11 ilde EPDK tarafından elektrik ve doğalgaz abonelikleriyle ilgili yeni bir karar alındı. İşte, afetzedelere yönelik alınan o yeni karar...

Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 43 bin 556 kişi hayatını kaybetti, 108 bin 281 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremden etkilenen illerden 216 bin 347 afetzedenin başka illere tahliye edildiğini bildirdi.

Anadolu'da depremin vurduğu 11 şehirden yaklaşık 2 milyon insanın ayrılarak başka illere yerleştiği tahmin ediliyor. Yeni evlerinde elektrik, su, doğalgaz ve telefon gibi aboneliklerini aktif etmek isteyen depremzedeler için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan (EPDK) yeni bir karar geldi.

ABONELİK PARASI ALINMAYACAK

EPDK, olağanüstü hal (OHAL) zamanı boyunca, depremden etkilenen vatandaşların elektrik ve doğalgaz abonelik bedelleri için teminat bedelinin alınmayacağını açıkladı.

Ayrıca, söz konusu illerde depremden etkilendiğini belgelendiren konut tüketicileri ile sistem kullanım bedeli uygulamasına esas birinci kademe tüketicilerden de tüm dağıtım bölgelerinde yapacakları doğal gaz abonelik başvurularında OHAL süresince doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından güvence bedeli alınmayacak.

YENİ LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞVURUSU ALINMAYACAK

Öte yandan, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler nedeniyle OHAL kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen iller için 6 Şubat'tan itibaren başlamak üzere lisanssız elektrik üretim uygulamalarına ilişkin de bazı kararlar alındı.

Buna göre, ülke genelinde ilgili şebeke işletmelerince verilmiş, 6 Şubat itibarıyla geçerli olan bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu ile bağlantı anlaşmalarının mevcut sürelerine OHAL sebebiyle OHAL süresi kadar ilave süre verilecek.

Bu kapsamda, söz konusu illerde faaliyet gösteren elektrik dağıtım şirketleri ile dağıtım lisansı sahibi Organize Sanayi Bölgeleri tarafından ve söz konusu illerin dahil olduğu bölgesel kapasiteler için Türkiye Elektrik İletim AŞ tarafından OHAL süresince yeni lisanssız elektrik üretimi başvurusu alınmayacak. Halihazırda alınmış olan başvurulara ilişkin komisyon toplantıları ise OHAL süresi sonuna kadar ertelenecek.

Ayrıca, söz konusu illerde yer alan lisanssız elektrik üretim tesisleri, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin 28. maddesinin dokuzuncu fıkrası hükmünden OHAL süresince muaf tutulacak.

LPG PİYASASI LİSANS SAHİPLERİNİN BAZI SÜRELİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ ERTELENDİ

EPDK'nin bir başka Kurul kararına göre de, 6 Şubat'tan başlamak üzere OHAL süresince, söz konusu illerde kurulu ve işletmede elektrik üretim tesisi bulunan üretim lisansı sahibi tüzel kişiler ile şirket merkezi bu illerde olan üretim lisansı sahibi tüzel kişilerin bulundurduğu teminat tutarının, Kaynak Bazında Destekleme Bedelinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar gereğince bulundurması gereken teminat tutarını karşılamaması halinde Usul ve Esaslar'ın 8. maddesinin beşinci fıkrası uygulanmayacak.

Bu illerde serbest tüketicisi bulunan üretim veya tedarik lisansı sahibi tüzel kişilerin, söz konusu illerdeki tüketim miktarlarına (çekişleri) tekabül eden dengesizlik miktarları ise ilgili uzlaştırma dönemleri için piyasa takas fiyatı üzerinden değerlendirilecek.

Yine bu illerde LPG piyasasında faaliyet gösteren tüm lisans sahiplerinin 5307 sayılı Kanun ve ikincil mevzuatı kapsamındaki süreli yükümlülükleri 6 Şubat'tan itibaren OHAL süresi sonuna kadar ertelendi.

EPDK'NIN GÖREVİ NEDİR?

Enerji piyasalarını denetleyen ve düzenleyen EPDK, enerji sektöründeki faaliyetleri izlemesinin yanı sıra enerji piyasalarındaki yatırımları ve faaliyetleri inceleyerek, piyasanın etkinliğini artırmak ve tüketicilerin haklarını korumak için gerektiği takdirde cezalar veriyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı kurum, enerji şirketleri ve diğer piyasa oyuncularının davranışlarını ve uygulamalarını izleyerek, rekabeti sağlamak ve piyasadaki haksız uygulamaları önlemek için düzenlemeler yapıyor. Ayrıca, enerji şirketlerinin yatırımlarını ve faaliyetlerini değerlendirir ve enerji kaynaklarına erişim konusunda politika belirliyor.

EPDK, enerji piyasasındaki fiyatları, tüketicilerin haklarını ve doğal kaynakların korunmasını göz önünde bulundurarak, enerji piyasalarının etkinliğini artırmak için politika ve stratejiler belirliyor. Bu kurum ayrıca, piyasalardaki değişikliklerin ve gelişmelerin takip edilmesi ve raporlanması için araştırmalar yapıyor.

2011 yılında kurulan kurum, her ülkede farklı isimler altında faaliyet gösterir ve farklı yasal düzenlemelere tâbidir. Bu kurumlar genellikle enerji kaynaklarının yönetimi ve kullanımı, enerji üretimi, dağıtımı ve tüketimi ile ilgili konularda görev yapar.

İlgili Haberler

Asrın afeti, asrın ihmali
Reuters: Seçimler 18 Haziran'da, 'Yeter söz milletindir' sloganı değişti
Kılıçdaroğlu Hatay'dan seslendi: Çadır sorununu nasıl çözemezsiniz?

Güncel Haberleri